Autor: Virginia Dumitraș

O campanie derulată în SUA cu scopul de a aduna fonduri pentru bolnavii de scleroză laterală amiotrofică (ALS) a ajuns și în Republica Moldova. La noi, banii se adună însă pentru îngrijirea persoanelor cu cancer în stadii avansate şi terminale.

Câteva filmulețe video în care oamenii își toarnă o găleată cu apă în cap au devenit virale pe internet. Este vorba despre o acțiune de strângere a fondurilor pentru bolnavii de cancer aflați în stadii avansate. Acțiunea este simplă: o persoană își toarnă o găleată cu apă în cap și provoacă alte trei persoane să facă același lucru. Ulterior, persoanele provocate au la dispoziție 24 de ore în care repetă acțiunea înregistrând un filmuleț sau donează bani către Hospice Angelus, primul Centru de îngrijire paliativă din Chișinău. Totodată, acestea le pot face pe ambele.

Printre cei provocați sunt Ambasadorul Statelor Unite Ale Americii în Republica Moldova William H. Moser, dar și omul de afaceri Ion Sturza. Provocarea a fost acceptată și de către avocatul George Teodorescu care a donat bani și a înregistrat un video provocând alte trei persoane. „Este o modalitate eficientă de a ridica profilul unei organizații caritabile care depune mult efort pentru a ajuta bolnavii de cancer. Tatăl meu a murit de cancer”, a mărturisit George Teodorescu pentru Sănătate INFO.

Că acțiunea este eficientă spun și reprezentanții Hospice Angelus. „Această acțiune a devenit virală. De sâmbătă dimineață până acum s-au adunat 14.000 de lei. Unul dintre donatori a oferit 10.000 de lei. Sunt persoane care vin personal și ne dau bani sau fac transferuri bancare. Anul trecut am îngrijit peste 1.800 de pacienți cu boli incurabile”, a declarat Raluca Muntean-Jetha, manager de colectare de fonduri în cadrul Hospice Angelus.

█ Și-au sărbătorit ziua muncind. De Ziua Internațională a Tineretului, tinerii moldoveni au desfășurat acțiuni de informare și sensibilizare privind sănătatea 

Nu este singurul eveniment care ajută la colectarea banilor pentru Hospice Angelus. „Am mai avut o serie de evenimente pe care le organizăm anual sau lunar încercând să colectăm fonduri. Aceasta este o acțiune foarte spontană și ne bucurăm că oamenii sunt receptivi. Acești bani sunt foarte valoroși pentru noi. Orice ajutor contează pentru că noi oferim vizite la domiciliu, îngrijire paliativă. Banii adunați vor merge direct în îngrijirea pacienților: asistență paliativă, medicamente, asistență medicală etc.“, mai spune Raluca Muntean-Jetha.

În Republica Moldova, acțiunea de colectare a banilor se numește Ice Water Bucket Challenge și a luat amploare după prima provocare lansată de Alexandru Lebedev, fondatorul unui site de știri din Republica Moldova. „Cititorii noștri au provocat întreaga echipă imediat ce acțiunea a luat amploare în SUA. Nu știam dacă oamenii ar vrea să doneze pentru o organizație din SUA și am ales o organizație locală care la fel are nevoie de fonduri. Așa am ajuns la Hospice Angelus. Sper să se adune cât mai mulți bani. Este o acțiune amuzantă care reușește să atragă atenția oamenilor, iar ei se distrează pentru o cauză reușind astfel să ajute și alte persoane”, explică Lebedev.

Acțiunea a început în Noua Zeelandă, unde derula sub denumirea de Ice Bucket Challenge și avea drept scop colectarea banilor pentru bolnavii de cancer, ulterior aceasta a ajuns în SUA fiind o campanie de colectare a fondurilor pentru persoanele cu scleroza laterală amiotrofică, o boală cunoscută sub numele - Lou Gehrig. Printre personalitățile care au acceptat provocarea, dar au donat și bani sunt Bill Gates, fondatorul Microsoft, dar și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Articole relaționate:

Obezitatea înainte de menopauză crește riscul de deces din cauza cancerului mamar 

Obezitatea pune stăpânire pe copiii moldoveni. Boala îi afectează din primii ani de viață