Autor: Sorina David

De Ziua Internațională a Tineretului, sute de adolescenți și tineri din Republica Moldova au participat la activități de informare și promovare a modului de viață sănătos. Tot cu ocazia acestei zile, mai mulți tineri cu nevoi speciale de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de consultații gratuite din partea medicilor din țară, dar și din străinătate. Acestea, dar și alte acțiuni au fost organizate în cadrul campaniei naționale „Să investim în sănătatea tinerilor”, care s-a desfășurată în perioada 11 iulie -12 august.

De fapt, Ziua Internațională a Tineretului a început să fie marcată mult mai devreme. Mai exact, acum o lună, când cele 38 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor din țară au organizat Zilele ușilor deschise pentru publicul larg. În aceste zile, organizațiile de tineret din republică au desfășurat acțiuni de informare și sensibilizare publică și au petrecut sesiuni informative pe teme de sănătate în taberele de vară. Asta pentru ca tinerii să fie bine informați, ca mai apoi să poată lua decizii corecte, spun organizatorii campaniei.

„Tinerii au nevoie de informații sigure pentru a putea lua decizii conștiente și informate privind sănătatea lor. Ne bucurăm că prin această campanie au fost promovate serviciile Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor din toată țara. Sperăm că în felul acesta cât mai mulți adolescenți și tineri vor apela la aceste servicii calitative şi prietenoase pentru a avea un viitor sigur și sănătos”, a declarat Nicolae Jelamschi, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății.

 Adolescenții, despre fumat și viața sexuală. „Utilizarea a două prezervative concomitent te protejează mai bine” 

Campania „Să investim în sănătatea tinerilor” a reunit mai multe inițiative sprijinite de Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Printre acestea se numără activități informative ale educatorilor de la egal la egal Y-PEER în taberele de vară de la Nisporeni, Orhei, Ialoveni; un flash-mob organizat de Centrul Media pentru Tineri cu genericul “Tricoul sănătos”, vizite la Centrele de sănătate prietenoase tinerilor, discuții cu voluntarii pentru a identifica mesaje creative de promovare a serviciilor de sănătate în localități. În opinia organizatorilor, astfel de acțiuni sunt necesare, deoarece în Republica Moldova, tineretul care trăiește la țară încă nu are acces la serviciile de consiliere, așa cum sunt în orașe.

„Tinerii reprezintă prezentul şi viitorul țării. Avem nevoie de servicii accesibile și prietenoase în special în mediul rural, pentru a ajunge la cei mai vulnerabili. Tinerii au un rol crucial în acest proces și îi îndemn să promoveze modul de viață sănătos în fiecare zi”, a declarat Nune Mangasaryan, Rezident Coordonator ad-interim ONU în Moldova. Potrivit acestuia, dreptul la sănătate trebuie asigurat în fiecare zi și oriunde.

Pe lângă activitățile de informare, în cadrul campaniei „Să investim în sănătatea tinerilor” mai mulți tineri cu nevoi speciale au beneficiat de consultații gratuite din partea specialiștilor din țară și din Norvegia. De asemenea, 16 tineri cu deficiențe de vedere de pe ambele maluri ale Nistrului au organizat o expoziție de fotografii cu genericul „Rampe de acces peste Nistru” în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău.

 Adolescenți din raionul Orhei, măcinați de fobii. „Am avut un băiețel care avea frică de întuneric și de morți după ce a fost la înmormântare" 

Totodată, ca parte a campaniei, Moldova s-a alăturat inițiativei globale #healthyselfie prin intermediul căreia tinerii, responsabili din mai multe domenii şi publicul larg au promovat modul de viață sănătos pe rețelele sociale. În acest contexct, Doru Curoșu, Președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, a făcut un apel către autorități și organizațiile internaționale să investească mai mult în sănătatea acestora. „Facem un apel și către tineri să fie mai activi și să se implice în viața comunității din care fac parte, deoarece prezentul și viitorul ne aparține”, a afirmat acesta.

Campania „Să investim în sănătatea tinerilor” a fost organizată de către Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu organizațiile de tineret și Agențiile ONU – Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu scopul de a spori gradul de informare despre comportamentele de risc în rândul tinerilor și a promova serviciile de sănătate prietenoase tinerilor în toată țara. 

Amintim că 12 august a fost declarată Ziua Internaţională a Tineretului de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1999. În Republica Moldova tinerii reprezintă un sfert din populaţia Republicii Moldova. Problemele cheie cu care se confruntă aceștia cel mai des includ debutul relațiilor sexuale neprotejate la o vârstă timpurie, creşterea ratei HIV, consumul de tutun, alcool, droguri și lipsa comunicării eficiente cu părinții. 

 

 Articole relaționate:

 Tot mai mulți adolescenți moldoveni își încep viața sexuală la vârsta de 10-19 ani. Băieții se grăbesc într-un număr mai mare să experimenteze plăcerea sexului 

Cazurile de sifilis, în creștere printre adolescenții moldoveni. „Este în creștere, în special, sifilisul transmis de la mamă la făt“ 

Mame-adolescente, eșecul autorităților. Numai 15 la sută dintre tineri ajuns să cunoască care sunt consecințele unui raport sexual și despre metodele de contracepție de la serviciile create de stat