Autor: Irina Papuc
Familia bărbatului care face închisoare pentru că nu și-a cumpărat poliță spune că au plătit mai multe amenzi aplicate de CNAM și că nu aveau cu ce s-o achite pe ultima. Bărbatul, care este șomer, are trei fete – două dintre ele îngrijesc rude infirme, iar cea mai mică nu merge la universitate, pentru că nu sunt bani pentru studii. Asistentele medicale din sat spun că foarte mulți adulți refuză să-și cumpere poliță, pentru că sunt prea săraci.
Vladimir Duplinschi din satul Ermoclia, raionul Ștefan-Vodă este deja privat de libertate și trebuie să ispășească un termen de 25 de zile, pentru că n-a avut bani să achite o amendă. Aceasta i-a fost aplicată pentru că nu și-a procurat polița de asigurare medicală, care, potrivit legii este obligatorie. Una din fiicele bărbatului spune că tatăl ei a plecat la o ședință de judecată, dar a ieșit cu cătușele pe mâini.
„Am plătit în ultimii ani mai multe amenzi. Cea mai mare a fost de 5.000 de lei, apoi am mai achitat una. Mai târziu am primit scrisoare că mai suntem amendați pentru că n-am procurat asigurarea în anii precedenți, din 2011”, afirmă Natalia, fiica bărbatului. Ea mai spune că au venituri prea mici ca să-și poată permite asigurarea medicală.
„Polița e scumpă pentru o oamenii care nu lucrează și se hrănesc de la o vacă”
„Au spus la televizor că tata putea să-și cumpere această poliță, deoarece are copii adulți care să-l ajute. Cine să-l ajute dacă eu am copil invalid, sora mea mai mare are trei copii și soțul cu grad de invaliditate, iar cea mai mică, care are 18 ani, nu merge la studii, că n-avem cu ce le plăti. Toți cred că dacă mama lucrează în Italia avem bani cu duiumul”, se revoltă femeia, care mai spune că nu și-a văzut tatăl de când a fost privat de libertate, imediat din sala de judecată.
La Centrul de Sănătate din localitate ni s-a spus că bărbatul nu era la evidență, ceea ce ar însemna că nu ar fi afectat de maladii grave. Asistentele știu doar că este șomer și că soția acestuia lucrează peste hotare. Ele recunosc – Vladimir Duplinschi nu este singurul din sat care nu este asigurat.
„Noi mergem pe-acasă la oameni și-i rugăm să-și cumpere poliță, dar e sărăcie mare și noi vedem acest lucru. Chiar dacă se dă cu reducere până în luna martie, e scumpă pentru oamenii care n-au unde lucra și se hrănesc de la o vacă. Nu numai la noi în sat e așa. Sărăcie-i peste tot”, spune asistenta medicală din sat, Maria Leșan.
De cealaltă parte, directorul CNAM vede lucrurile foarte simplu – legea trebuie respectată, deoarece procurarea poliței medicale este o obligație la fel ca și achitarea impozitelor pe venit, imobil, etc.
„Probabil este un caz mai vechi dacă s-a ajuns la executarea lui silită. Toți cetățenii Republicii Moldova sunt obligați să respecte legislația în vigoare și să achite toate contribuțiile și taxele obligatorii către stat, indiferent de natura lor: impozitul de pe venit, pe imobil, taxele curente etc. În caz de neachitare, evident, există și un mecanism de sancționare sau de executare silită a acestor plăți. În cazul dat, probabil că instanța de judecată a purces la executarea silită pentru că persoana în cauză nu a binevoit să achite în termen plățile obligatorii către fondul de asigurări obligatorii medicale”, a declarat Mircea Buga, pentru Sănătate Info.
Statistica amenzilor
Datele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină arată că în 2013 la bugetul CNAM s-au adunat din amenzi peste 900 de mii de lei. Cifra nu diferă foarte mult de anii precedenți, când din amenzile aplicate instituția a adunat peste 930 de mii de lei.
Datele companiei mai arată că 83,2 la sută dintre moldoveni sunt asigurați și numai peste 59 de mii de oameni s-au asigurat individual în 2013. Polița medicală s-a scumpit în acest an și constituie 4.056 lei.
█ Articole relaționate:
Guvernul a stabilit majorarea bugetului CNAM. Va crește însă și deficitul