Autor: Virginia Dumitraș

Este vorba despre Maria, o adolescentă în vârstă de 17 ani, din Republica Moldova care trăia într-un orfelinat din țară. O familie de voluntari din Statele Unite al Americii, care se afla într-o misiune caritabilă la orfelinat, a observat-o și a ajutat-o să vadă pentru prima dată.

Într-un filmuleț postat pe internet, familia care a vizitat Republica Moldova, Maria, dar și doctorul care a operat-o povestesc cum s-a întâmplat totul și cum au reușit să o ajute pe tânăra din Moldova să se vadă în oglindă pentru prima dată, precum și să vadă chipurile oamenilor.

Familia Lynn și Steve Hendrich, din SUA, au vizitat Republica Moldova în 2012. Atunci au venit într-o misiune de voluntariat la un orfelinat din țară.

„Știam că suntem niște oameni obișnuiți care vor fi voluntari, care iubesc oamenii fără adăpost, oamenii neajutorați. Nu știam exact care vor fi rezultatele, dar odată ce am ajuns acolo ne-am împrietenit cu mai mulți copii, iar Maria era una dintre aceștia“, povestește Steve Hendrich.

█ Tânărul din Moldova care a suferit un atac cerebral acut în SUA s-a trezit. „Doar aude și simte emoțiile. Zâmbește și plânge“ 

Tot atunci au cunoscut-o și pe Maria. „Când am întrat pe teritoriul taberei am văzut o fetiță frumoasă care stătea pe o băncuță, singură, părea atât de tristă. Stătea cu capul plecat, nimeni nu era în jurul ei. Am mers la ea s-o cunosc. Mi-a spus că numele ei este Maria și în rest nu am putut afla mai nimic, nici nu voia să se uite la mine. Atunci am rugat-o să mă lase să-i văd fața ei frumoasă. Și atunci am observat că avea o problemă la ochi. Atunci mi-a spus că nu și-a văzut mama de 9 ani și era frumoasă. Trebuie să recunosc că mi-a frânt inima“, își reamintește Lynn Hendrich.

Ulterior, familia a revenit peste Ocean, dar n-a uitat de Maria. „Ea s-a atașat mult de noi și noi de ea, dar nu știam ce va urma. Dacă puteam s-o luăm cu noi am fi făcut-o pentru că ne-am atașat mult de ea, dar nu puteam“, povestește Lynn cu regret.

Totuși au decis să o ajute altfel – să poată vedea mai mult decât lumină. S-au interesat în privința unui specialist și așa au ajuns la doctorul Ming Wang care are o asociație ce ajută copiii orfani să-și recapete vederea - Wang Foundation for Sight Restoration. Doctorul nu a ezitat și a acceptat să o opereze, după prima examinare.

„I-am examinat ochiul ei stâng, care era de nerecuperat, dar cu ochiul drept putea vedea 1-2 procente, putea vedea lumina. Așadar, am avut un plan chirurgical în 10 pași, fiecare dintre pași putea avea două rezultate succesul sau eșecul și puteam trece la altă etapă doar dacă precedenta era de succes. E ca și cum ai arunca o monedă de zece ori și de zece ori ar fi capul. Care sunt șansele să arunci moneda de 10 ori și să pice de fiecare dată capul, e o posibilitatea foarte mică, dar Dumnezeu este puternic“, spune specialistul.

Totuși, operația a fost efectuată cu succes, iar tânăra din Moldova a putut vedea pentru prima dată. „Mă bucur foarte mult că am avenit aici pentru că datorită doctorului Wang eu acum pot vedea. Acum am posibilitatea să văd, am posibilitatea să văd ceea ce nu am văzut niciodată. Am posibilitatea să mă simt așa cum nu mă simțeam niciodată“, spune copila emoționată.

În video apare și momentul în care Maria se vede pentru prima dată în oglindă. Impresionată, tânăra strigă: „Sunt frumoasă!“.

 

█ Articole relaționate:

Speranță pentru bolnavii care suferă de o maladie genetică care le scurtează viața până la o medie de 40 de ani. Un nou medicament le-ar putea schimba destinele 

Vitiligo, boala rară care depigmentează pielea și distruge moldovenii psihologic. „Este una dintre enigmele dermatologiei”