Autor: Irina Papuc

Spitalele municipale s-au apucat de reparații, fără să țină cont de anumite prevederi legale. Astfel, banii bugetari au fost cheltuiți nejustificat, reparațiile au fost de proastă calitate, în volum mai mic, iar lucrările au fost finisate mult mai târziu, decât a fost prevăzut în caietul de sarcini.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi anul trecut Direcția Municipală de Sănătate a planificat un buget de 11 milioane pentru reparația în 12 instituții medicale municipale. În majoritatea din cele 15 licitații publice organizate, auditorii au identificat nereguli.

Astfel, în cazul unor licitații organizate la Spitalul Municipal pentru Copii nr. 1 și la
Spitalul Sfânta Treime au fost deschise oferte fără să fie prezenți toți membrii grupului de lucru pentru achiziții, iar în alt caz – lipsește procesul-verbal și semnăturile membrilor, deși era vorba despre o licitație în valoare de 5 milioane de lei. Auditorii denotă că acest lucru generează lipsă de transparență.

Tot la Spitalul „Sfânta Treime” a fost admis la o licitație în valoare de 3 milioane de lei un agent economic care deja avea datorii la bugetul de stat. În cazul aceleași instituții compania de construcții și reparații care a câștigat licitația a realizat un volum mai mic de lucrări, decât s-a angajat inițial s-o facă, iar diminuarea volumului de lucrări a fost făcută neregulamentar, se mai precizează în raportul Curții de Conturi.

 Mutați în grabă. Medicii de la secția consultativă și de diagnostic de la Spitalul Republican, anunțați pe ultima sută de metri că vor trece în alt bloc. Spațiul rămas liber trece în gestiune privată 

Raportul mai arată că același spital a suportat cheltuieli nejustificate, după ce a fost modificat devizul de cheltuieli, iar prețurile pentru lucrări au fost majorate. Alte 900 de mii au fost cheltuite pentru lucrări suplimentare, deși conducerea spitalului nu a putut argumenta necesitatea acestor lucrări și a motivat că de acest lucru se ocupă Direcția de sănătate.

În urma unor regulamente și contracte semnate încălcând normele de legislație au fost făcute mai puține lucrări de reparații și la Spitalul Municipal Nr. 1 pentru copii. Raportorii au precizat că după o vizită la spital s-a constatat că nu s-au efectuat lucrări în valoare de peste 14 mii de lei. Ulterior, spitalul ar fi făcut rost de o scrisoare de garanție prin care agentul economic cu pricina se obliga să efectueze lucrările nerealizate.

Auditorii mai precizează că pe lângă licitațiile soldate cu termenii prelungiți și banii bugetari cheltuiți necorespunzător, Direcția Sănătate a Municipiul Chișinău a mai admis o greșeală. Este vorba despre transmiterea calității de autoritate contractantă către spitale, ceea ce a generat mai multe neconformități și ilegalități. 

 

 Articole relaționate: 

O firmă suspectă a câștigat licitația pentru renovarea secțiilor de hemodializă din spitalele din Moldova 

Doi agenți economici și-au manifestat interesul de a investi în serviciul de hemodializă

Avalanșa de oferte pentru PPP în dializă nu se produce. Termenul de depunere a dosarelor a fost amânat cu 50 de zile. Până acum nu a fost depusă nicio ofertă