Redactor: Viorica Obreja

S-a întâmplat la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi, România. O tânără în vârstă de 26 de ani urma să nască, însă și-a pierdut sarcina în noaptea de 8 spre 9 septembrie, din cauză că tot personalul medical plecase acasă, iar medicii de gardă şi cel curant n-au răspuns apelurilor telefonice.

Medicul curant, doctorul Simona Niculescu, i-a spus că nu sunt probleme cu fătul, că are o dilataţie de 3 centimetri şi că trebuie să se interneze la maternitate pentru că i se apropie sorocul. Femeia s-a internat la Maternitatea „Elena Doamna“ în dimineaţa aceleiaşi zile, dar spre orele serii au început problemele. Soţul tinerei spune că a stat cu ea în spital de la ora 10.00 până la ora 20.00, când a plecat acasă, scrie Adevarul. La ora 23.00 a fost sunat de soţia panicată. „Soţia mea nu profesează, dar are studii ca asistent medical generalist şi a observat că are probleme. Am venit de urgență, dar în spital nu era niciun medic de gardă, niciun asistent pe holurile spitalului. Am intrat în sala de travaliu, unde a fost soţia mea îngrijită de o infirmieră, care m-a dat afară din sală şi nu mi-a răspuns dacă este sau nu medic de gardă. Triajul (n.r serviciu într-un spital unde se înscriu și se repartizează pe secții bolnavii nou-născuți) era, de asemenea, închis şi erau doar pacientele din saloane. Nu am dat de vreo urmă de personal. Am sunat-o pe doamna doctor Ni­culescu şi nu ne-a răspuns măcar o dată. Am sunat la 112, am men­ţionat că nu este medic în spital. Operatorii mi-au spus că sunt într-o unitate spitalicească, lucru pe care îl ştiam, şi nu mi s-a tri­mis niciun echipaj de poliţie. Cre­deau că este o alarmă falsă şi trebuie să fiu sancţionat conform legii cu închisoare sau amendă contravenţio­nală“, a declarat Constantin Ciobanu, soţul gravidei, Ioana Ciobanu, pentru ziaruldeiasi.ro.

Soţul mai spune că unul dintre medicii de gardă a venit la ora 7.00 dimineaţă la spital cu taxiul. După operaţie, Ioana Ciobanu şi-a întrebat soţul despre copil, însă acesta n-a avut iniţial un răspuns. „La ora 7.40 am aflat că copilul meu e mort. Auzisem o femeie care a spus că a decedat. Nu ne-a a­nunţat nimeni“, a mai povestit Constantin Ciobanu.

█ Tragedia unui băiețel moldovean, aflat în comă de doi ani. Medicii îl trimit dintr-un spital în altul. „Ne-au zis să ne luăm mortul acasă, dar nu putem să ne îngropăm copilul de viu” 

Bărbatul a făcut deja plângere la Poliţie şi vrea să depună şi la Colegiul Medicilor. “Urmare a plângerii depuse de bărbat, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, iar cercetările continuă pentru a se stabili toate împrejurările acestui eveniment. De asemenea, a fost dispusă efectuarea necropsiei nou-născutului în vederea stabilirii cauzei decesului, urmând ca, în funcţie de rezultatul verificărilor, să se propună soluţia legală prin Parchet”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi, Anca Vîjiac. Şi la Maternitatea „Elena Doamna“ a început o anchetă internă. Reprezentanţii spitalului se prevalează însă de „confidenţialitatea actului medical“ şi mai spun că, dacă se va dovedi ca a fost vorba de culpă medicală, sancţiunile vor fi aplicate de Colegiul Medicilor. „În acest moment se desfăşoară ancheta internă a spitalului referitor la acest caz. Suntem alături de familie şi-i sprijinim în durerea suferită, dar relaţiile despre confidenţialitatea medicală şi particularităţile cazului le poate furniza numai directorul medical. Aşteptăm rezultatele finale ale necropsiei pentru stabilirea conduitei de rigoare“, a afirmat purtătorul de cuvânt al Maternităţii “Elena Doamna”, doctorul Mădălina Nour Ciuhodaru.

Cazul petrecut în noaptea de 8 spre 9 septembrie a atras şi compasiunea ieşenilor. Aproximativ 60 de persoane, colegi de serviciu, prieteni sau chiar trecători s-au organizat într-o plimbare mută în dimineaţa zilei de sâmbătă în faţa Maternităţii „Elena Doamna“. Oamenii au aprins lumânări şi s-au rugat pentru fetiţa familiei Ciobanu. „Suntem alături de ei şi sperăm să se facă dreptate“, a spus un apropiat al familiei. Ioana Ciobanu va fi externată la începutul acestei săptămâni, când vor începe şi pregătirile pentru înmormântarea bebeluşului. Totodată, cei prezenţi au cerut urgentarea anchetelor desfăşurate şi găsirea unui vinovat. Până atunci însă, rămân multe semne de întrebare la care conducerea Maternităţii încă nu a răspuns credibil, mai scrie ziaruldeiasi.

Totodată, rezultatele preliminare ale anchetei interne declanşate la Maternitatea „Elena Doamna“ scot în evidenţă faptul că sarcina Ioanei Ciobanu ar fi fost cu risc din cauza diabetului gestaţional (o complicaţie a sarcinii - n.r.), care a dus la creşterea pericolului de deces al fătului în uter. Chiar şi aşa, familia Ciobanu susţine că nu s-a făcut recomandare de cezariană, aşa cum afirmă conducerea maternităţii.

 

 Articole relaționate:

CAMPANIE// Părinții cărora le-au murit gemenii la naștere sunt deciși să ajungă la CEDO. „Directorul mi-a spus că în tot spitalul are numai zece medici buni și că data viitoare o să-mi recomande el” 

CAMPANIE // Șase luni de tăcere. Mama unui copil decedat după o operație la spital nu știe nici astăzi cine se face vinovat de moartea lui. „Mi-au zis să iert, dacă cred în Dumnezeu”

Un copil de 1 an și opt luni a decedat la Institutul Mamei și Copilului. Părinții acuză doctorii