Autor: Sorina David

Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova s-a autosesizat în cazul pacientei internată acum o săptămână la Spitalul de Urgență și interogată de poliție, pentru că a cerut cartea de reclamații să scrie o plângere.

Cazul a intrat în atenția specialiștilor în drepturile omului, potrivit cărora femeii i-au fost încălcate mai multe drepturi în instituția medicală, ceea ce este inadmisibil.

„Au fost încălcate un spectru larg de drepturi. În primul rând, i s-a refuzat să i se dea cartea de reclamații pentru a scrie o plângere, ceea ce este o încălcare. Pacienții au dreptul să scrie tot ce doresc în acest registru, iar lucrătorii medicali sunt obligați să le dea această posibilitate. O altă încălcare este faptul că lucrătorii medicali nu au ținut-o la curent cu informații despre starea sa de sănătate. Medicii sunt obligați să explice pacientului toată informația medicală pe înțelesul acestuia, reducând la minim limbajul profesional”, a declarat pentru Sănătate INFO Anatolie Munteanu, directorul Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova.

Ombudsmanul mai spune că lista drepturilor încălcate de către lucrătorii medicali de la Spitalul de Urgență poate continua. „Chiar astăzi am numit un avocat parlamentar care se va ocupa de cazul femeii, care urmează în timpul apropiat să se întâlnească cu pacienta personal”, a precizat Anatolie Munteanu.

Specialiștii de la Centrul pentru Drepturile Omului spun au mai examinat cazuri când lucrătorii medicali au încălcat drepturile pacienților, însă este pentru prima dată când un bolnav este interogat de poliție chiar în salonul pentru pacienți, deoarece a cerut o carte de reclamații, a mai menționat directorul Centrului pentru Drepturile Omului.  

 

 Citește la aceeași temă:

A cerut cartea de reclamații, dar medicii de la Urgență au chemat poliția. Directorul este convins că pacienta avea dereglări psihice, deși aceasta nu stă la evidența psihiatrilor