Redactor: Virginia Dumitraș

Rezultatul medicilor legiști privind decesul bebelușului de la Maternitatea „Elena Doamnă“, din Iași prezintă o altă situație. Cotidianul Bună Ziua Iași a reușit să intre în posesia unor informații de la Institutul de Medicină Legală (IML) din Iași din care reiese că fătul era mort de 24 de ore atunci când medicii din maternitate au decis să intervină chirurgical pentru scoaterea acestuia din uterul mamei.

Copilul era mort când mama a ajuns la spital. Asta demonstrează că cei patru medici care au consultat și monitorizat gravida din data de 8 septembrie de la ora 9.00 până a doua zi dimineața la ora 6.45, când s-a făcut operația de cezariană, au mințit spunând că fătul era viu și decesul ar fi intervenit cu o oră-două înainte de a duce gravida în sala de operație.

Ioana Ciobanu, în vârsta de 26 ani, a fost internată luni, 8 septembrie, la ora 10.00, după ce în triajul maternității a fost consultată, inclusiv ecografic, de doctorul Mihaita Burniche, medic rezident anul întâi, care a asigurat-o că bebelușul este bine, nu există niciun fel de problemă și mama avea o dilatație de 3 centimetri.

 Un bebeluș a murit la nouă luni în burta mamei. Medicii și asistentele de gardă nu erau în spital 

Gravida, diagnosticată cu diabet gestațional, obezitate, a fost monitorizata pe perioada celor nouă luni de doctorul Simona Niculescu de la Maternitatea „Elena Doamnă“ care nu era în unitatea medicala în ziua internării pacientei, dar a promis că va veni să o asiste la naștere, ceea ce nu s-a mai întâmplat pentru că nu a mai răspuns apelurilor telefonice din partea soțului gravidei. Anchetele efectuate de reprezentanții Ministerului Sănătății au arătat ca medicul rezident a aprobat internarea, fără a anunța superiorul sau medicii de gardă. Pacienta avea sarcina cu risc.

Pe 8 septembrie de gardă era doctorul Doina Iancu, doctorul Gabriela Sargu și medicul rezident Tiberiu Poparlan. Constantin Ciobanu a declarat că în noaptea de 8 spre 9 septembrie nu a găsit niciun medic de gardă în maternitate și a fost obligat să sune de doua ori la serviciul de urgență 112 pentru a cere ajutor pentru soție. Ioana a fost lăsata timp de șapte ore să treacă prin chinuri fără ajutor din partea medicilor de specialitate, așa cum a susținut soțul. Constantin Ciobanu a spus că soția sa a stat în sala de travaliu asistată de o infirmieră.

Fătul mort în pântece, dar viu pentru medici

Rezultatul necropsiei de la IML Iași demontează că tot comunicatul transmis de doctorul Răzvan Socolov, directorul medical al maternității, prin care spune că fătul a fost monitorizat în permanență atât de asistenta de la sala de naștere, cât și de cei trei medici de gardă, s-a dovedit a fi neveridic.

În timp ce medicii legiști au constatat că fătul murise de 24 de ore în pântecele mamei, patru medici de la maternitatea menționata susțin că era viu. Comisia de malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași se va întruni joi, 25 septembrie, pentru a analiza cazul de la Maternitatea „Elena Doamnă“. „Familia a depus o sesizare împotriva medicilor de la maternitate, sesizare care va fi analizată în comisia de malpraxis. Comisia se va întruni joi (mâine - .n.r.), urmând ca decizia sa fie luata ulterior“, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt la DSP Iași.

 

 Articole relaționate:

CAMPANIE // Șase luni de tăcere. Mama unui copil decedat după o operație la spital nu știe nici astăzi cine se face vinovat de moartea lui. „Mi-au zis să iert, dacă cred în Dumnezeu”

Un copil de 1 an și opt luni a decedat la Institutul Mamei și Copilului. Părinții acuză doctorii