Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi califică învinuirile ce i-au fost aduse de Comisia Națională de Integritate ca fiind aberante şi lipsite de orice temei. Oficialul a depus astăzi o cerere de chemare în instanţa de contencios administrativ, cu privire la anularea actului de constatare emis de CNI şi, totodată, a solicitat repararea prejudiciului moral, pe care îl estimează la 20 de mii de lei.
Ministrul a motivat acțiunea sa prin faptul că CNI i-ar fi prejudiciat onoarea, cinstea şi demnitatea. „Acţiunile CNI au condus la defăimarea imaginii, reputaţiei şi probităţii profesionale a Ministrului Sănătăţii al Republicii Moldova. Menţionăm că, toate acuzaţiile aduse Ministrului Usatâi, în ultima perioadă, de către persoane sau instituţii au fost atacate în instanţa de judecată“, se menționează într-un comunicat plasat pe site-ul oficial al instituției.
Pe data de 23 mai, CNI a e mis un comunicat prin care anunța că Andrei Usatîi ar fi admis un conflict de interese, atunci când a dispus reorganizarea Spitalului Clinic Republican prin absorbția Institutului de Cardiologie și a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie. În actul de constatare a conflictului de interese se menționează că, prin comasarea celor trei instituții medicale, Usatîi și-ar fi creat condiții favorabile de administrare a spitalelor, inclusiv sub aspect economic, după încheierea mandatului de ministru.
Menționăm că, potrivit legislației Republicii Moldova, după încheierea mandatului, deputații și miniștri pot reveni în funcțiile deținute anterior. CNI a solicitat Centrului Național Anticorupție să-l sancționeze contravențional pe Andrei Usatîi. Amenda pentru o asemenea infracțiune variază între 2 mii și 6 mii de lei. Potrivit Centrului Național Anticorupție, însă, CNI a încălcat termenul de constatare prevăzut de legislație.