Autor: Irina Papuc

Unii specialiști moldoveni atrag atenția că Moldova este printre puținele țări care nu a reglementat transferul embrionilor în uterul femeii în timpul procedurilor de fertilizare in vitro. Aceștia atrag atenția asupra faptului că introducerea mai multor embrioni se soldează cu conceperea simultană a doi sau trei feți, însă riscul ca aceștia să se nască prematur este foarte mare. În același timp, statul are capacități limitate de a salva copii născuți înainte de termen, astfel că aceștia fie mor, fie rămân pe viață cu sechele. Alții însă cred că pacientul este în drept să decidă, având în vedere că achită sume enorme de bani pentru această procedură.

Republica Moldova a fost recunoscută tot timpul pentru faptul că rata succesului în fertilizarea in vitro este mai mare decât în alte state. Dacă clinicile din Moldova se pot bucura de rate de 50 la sută, atunci în statele europene procentul abia de ajunge la 20. Se pare însă că acest lucru le reușește medicilor moldoveni prin faptul că introduc mai mulți embrioni în uterul pacientelor care își doresc cu disperare un copil. Acest lucru este reglementat cu strictețe în alte state.

„Ați văzut la știri că au fost cazuri când au născut și câte trei copii și câte patru. Noi am analizat că în Moldova au loc anual peste 3.000 de avorturi spontane și sarcini oprite din evoluție. Crește și numărul copiilor născuți prematur. Atunci când se introduc mai mulți embrioni, este șansa de naștere dublă sau triplă, însă puține sunt duse la capăt cu succes. Riscurile sunt foarte mari, inclusiv de avort spontan sau naștere prematură. Feții pur și simplu nu se vor naște sănătoși. Riscăm să dezvoltăm copii cu diferite patologii – neurologice, cardiace, de dezvoltare”, este de părere medicul obstetrician-ginecolog și membru al Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Paladi.

Specialistul afirmă că clinicile care efectuează procedura de fertilizare in-vitro sunt interesate să-și câștige raitingul, însă fără să se gândească la riscurile pe care le implică implantarea unui număr mare de embrioni.

„Am avut recent o pacientă care a venit cu un embrion prins în uter, altul de ovar, iar al treilea în trompa uterină. Este anormal ce se întâmplă. Trebuie să se introducă un singur embrion, în caz extrem doi, așa cum este în Germania, însă nu patru, cinci. Acest lucru trebuie să fie reglementat prin lege. Desigur, rata succesului nu va fi atât de mare, însă nu vom avea pierderi de vieți și copii născuți prematur”, a mai adăugat Paladi.

 Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate” 

Unii specialiști recunosc că problema există

„Sunt medic și cunosc foarte bine aceste aspecte. Statele europene au legi foarte stricte în acest domeniu, iar în unele țări nici selecția nu este admisă. Desigur, riscuri mari sunt. Acum am o pacientă cu tripleți. Îmi fac foarte mari griji pentru ea. Am avut o pacientă cu gemeni căreia i s-au rupt apele, alta a pierdut gemenii, iar acum cu un copil sarcina decurge bine”, spune Valentin Friptu, medic obstetrician-ginecolog, care are propria clinică de fertilizare in-vitro.

„Eu cred că nu este nevoie de reglementare legislativă. Eu înțeleg singur că implantarea mai multor embrioni implică riscuri și nu recurg la acest lucru. Altceva e  când pacienții insistă, pentru că își doresc șanse de succes mai mari. Sunt alte legi care ard acum, precum cea care să permită mamele-surogat”, este de părere Friptu.

Alți doctori cred că subiectul este unul inventat și că pacientul care plătește sume amețitoare pentru procedura de fertilizare are dreptul să decidă. „Statele cu religie catolică au introdus așa reglementări, dar numai nu din aspect medical, clinic. Sarcinile duplex, triplex sunt duse cu greu de gravide și în cazul sarcinilor naturale”, își susține punctul de vedere Veaceslav Moșin, care este, de asemenea, specializat în fertilizare in-vitro și care lucrează la o clinică privată.

„Vă imaginați că rata succesului va scădea drastic. Aș fi de-acord să fie așa reglementări, numai dacă statul va asigura măcar câteva proceduri așa cum se întâmplă în statele despre care vorbiți. Pacientul plătește sume mari de bani și el are dreptul să decidă. Cred că implantarea a doi-trei embrioni este suficientă și nu generează riscuri”, a mai adăugat Moșin.

 Și-a convins fostul iubit să-i devină donator de spermă ca să o ajute să aibă un copil. „O cresc singură. El vine să o vadă“ 

Într-un articol publicat pe site-ul Universității Yale din Statele Unite, una dintre cele mai prestigioase universități din America, se menționează că omenirea ar trebui să găsească un compromis între speranță și siguranța pacientului. În text se precizează că sarcinile multiple implică foarte multe riscuri. Aproape toți tripleții și 70 la sută din numărul total de gemeni se nasc prematur. Aceasta înseamnă copii cu greutate mică la naștere, handicap fizic și mintal. În același timp și mama se supune unor riscuri, precum hipertensiune și probleme cardiovasculare.

În 2010 Societatea americană pentru medicină reproductivă și Societatea pentru tehnici de reproducere au emis un ghid cu recomandarea de a introduce un singur embrion numai femeilor cu șanse mari de reușită. Aceștia au încurajat practica individuală. Astfel, unele state au găsit compromisuri mai puțin „dureroase” – introducerea multiplă a embrionilor înainte de vârsta de 35 de ani. Clinicile din Germania în schimb, atenționează că „încurajează fertilizarea cu un singur embrion”.

Copii prematuri, în statistici

În anul 2013, în Moldova s-au născut prematur 1.700 de copii, iar cifra este în creștere bruscă din anul 2009. Tendința de creștere mai ușoară se înregistrează din 2002, când se nășteau 1.100 copii prematuri. 

 

 Articole relaționate:

Speranţă pentru bărbaţii infertili. Au fost creaţi spermatozoizi din pielea acestora

Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer 

Bărbații care cred că sunt înșelați produc „spermă kamikadze”, concepută să lupte cu lichidul seminal al altui bărbat