Redactor: Virginia Dumitraș
O familie din Bucureşti va primi despăgubiri materiale şi morale în valoare de 200.000 de euro, acestea fiind printre cele mai mari acordate vreodată într-un caz de malpraxis. Asta după ce magistrații Curţii de Apel Bucureşti (CAB) l-au găsit vinovat de vătămare corporală gravă pe medicul care în urmă cu 7 ani a îngrijit-o pe fiica lor la Spitalul de Urgență pentru Copii „Marie Curie“ din București.
Acum în vârstă de 10 ani, fetiţa a stat mai mult prin spitale după ce în 2007, când avea doar 2 ani, a alunecat pe o bordură şi şi-a fracturat femurul. În urma accidentului, din cauza neglijenței medicului care a îngrijit-o, micuța a rămas cu un handicap grav, are un picior mai scurt decât celălalt şi suferă de paralizie la gamba stângă. După ani de procese a venit şi sentinţa definitivă a magistraţilor: medicul Constantin Ciobanu, ortoped pediatru la spitalul amintit, care era de gardă în momentul în care părinții s-au prezentat cu fetiţa la Urgență în urma accidentului, a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare, dar şi la plata unor daune care se ridică la 200.000 de euro.
Chirurgul, care a fost luat prin surprindere de decizia magistraților, spune că a acționat conform protocolului medical şi că intenționează să meargă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru a-şi demonstra nevinovăția. Între timp, Spitalul de Copii „Marie Curie“ din București, care a primit comunicarea deciziei judecătorilor pe 23.09.2014 a anunţat că va achita o parte din suma dispusă de judecători ca daune morale şi materiale, aspect confirmat şi de avocatul Raluca Simion, cea care i-a reprezentat în instanță pe părinții fetiței.
„Piciorul este un os acoperit de piele“
„Banii pe care îi vor primi vor asigura tratamentul pacientei. Asta pentru că în anii următori, micuţa, ai cărei muşchi şi nervi de la un picior au fost îndepărtați în totalitate, va suferi intervenții chirurgicale majore care presupun reconstrucția piciorului afectat“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Raluca Simion.
Totul a început în luna august 2007, când fetiţa a căzut şi şi-a rupt femurul, iar părinții au mers cu ea la cel mai apropiat spital de urgenţă pentru copii, respectiv la Spitalul „Marie Curie“. Dat fiind faptul că fusese recent vaccinată, medicii nu au putut interveni chirurgical pentru a corecta poziţia femurului, iar medicul de gardă, medicul ortoped Constantin Ciobanu, a luat decizia de a folosi o altă metodă – a aplicat benzi elastice pe gamba fetiţei. „Au fost puse prea strâns şi au împiedicat circulaţia sângelui în zonă. În timp, muşchiul s-a necrozat“, continuă avocatul Raluca Simion, potrivit căreia fetiţa a fost internată nu în prezenţa medicului primar, ci în prezenţa unui medic rezident, cel care a şi supravegheat copila la început. „În cele zece zile de spitalizare s-au produs leziuni musculare şi nervoase ireversibile, starea de sănătate i s-a degradat, iar acum are un picior mai mic decât celălalt şi poartă numere diferite la pantofi. Traumatismul a fost major. Practic, piciorul ei este un os acoperit de piele care nu mai are inervaţie corespunzătoare“, a completat cea care i-a reprezentat pe părinţi în instanţă, amintind că a încercat să încheie o înțelegere amiabilă cu medicul Constantin Ciobanu în momentul în care expertizele medico-legale erau de partea lor.
Fără rezultat, însă, din cauza asiguratorului, care a refuzat categoric să achite suma de 200.000 de euro cerută de părinți. „Părinții se opuneau oricărei intervenții“. Pe de altă parte, chirurgul ortoped acuzat, printre altele, că nu a monitorizat şi supravegheat corect pacienta, susține că nu s-a dovedit cu probe indubitabile că vina îi aparține exclusiv lui şi spitalului în care lucrează încă din anul 1991. Obligat de magistrați să lucreze timp de doi ani sub atenta supraveghere a șefului Clinicii de Ortopedie Pediatrică, Ciobanu spune că sentinţa judecătorilor este exagerată şi că asigurarea sa de malpraxis acoperă 62.000 de euro, în timp ce asigurarea spitalului se ridică la 50.000 de euro.
„Sentința este exagerată. Instanța le-a acordat tot ce au cerut. Ideea este că nu s-a dovedit cu probe indubitabile că vina este exclusiv a mea sau a spitalului nostru. Sunt hotărât să merg la CEDO şi să demonstrez că nu s-a admis absolut nimic din ceea ce am cerut în instanţă“, a declarat, pentru „Adevărul“, medicul Constantin Ciobanu, care a fost anchetat de şase profesori universitari de la Colegiul Medicilor Bucureşti, dar nu a primit nicio sancţiune.
„În prezent, micuța are o suferință, nu merge perfect, dar eu am acționat conform protocoalelor medicale. Eu nu mi-am făcut decât datoria“, a precizat Constantin Ciobanu, adăugând că, ulterior, fetiţa a suferit mai multe intervenţii chirurgicale la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ din Capitală.
La rândul lor, părinţii fetiţei spun că ultimii 7 ani au fost un chin. Şi-au purtat copilul pe la diverşi doctori, în speranţa că acesta îşi va reveni, iar acum micuţa face terapie însă sunt necesare mai multe operaţii pentru reconstrucţia gambei. Părinţii iau în calcul chiar şi varianta unei intervenţii în străinătate, având în vedere cuantumul daunelor câştigate în instanţă. „Considerăm că decizia Curţii de Apel a fost corectă şi reflectă exact realitatea. Am decis să-l dăm în judecată pe medicul Ciobanu în momentul în care am avut confirmări de la alţi medici cum că urmările acestui act de neglijenţă sunt foarte grave. Deşi procesul s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani, ni s-a părut că a durat mult procesul de cercetare penală şi multiplele expertize medicale“, a explicat, pentru „Adevărul“, tatăl fetiţei.
Ce s-a întâmplat la instanța de fond
În acest caz, Judecătoria Sectorului 4, prima instanță pe rolul căreia s-a aflat dosarul, a acordat integral suma de 100.000 de euro cu titlul de daune morale, însă a acordat daune materiale în cuantum de 8.000 de lei. În consecinţă, apărătorul i-a sfătuit pe părinţi să apeleze la instanţa superioară, însă decizia primită în dosar pe 5 iunie 2014 de la CAB a luat-o prin surprindere chiar şi pe avocată. „Au acordat daune morale viitoare, mergând pe ideea că fetița nu va putea, spre exemplu, să aibă un serviciu la fel ca ceilalți. S-a făcut deja dosar de executare silită, dar rămâne de văzut cine va plăti daunele morale, aici este o răspundere solidară“, a spus Raluca Simion. În ceea ce priveşte Spitalul de Copii „Marie Curie“, managerul unității sanitare, Daniel Buzatu, spune că unitatea sanitară va plăti banii.
█ Articole relaționate: