Autor: Virginia Dumitraș
Tot mai multe persoane strănută și tușesc acasă, la serviciu sau în transportul public. Ar putea fi un început de răceală, care dacă este neglijată se poate transforma într-o viroză doborâtoare. Fitoterapeuții spun că răceala de sezon poate trece repede cu ceaiuri din plante, fără a mai recurge la antibiotice. Trebuie doar s-o identificăm la timp.
Odată cu venirea toamnei, temperaturile au început să oscileze din ce în ce mai des. Unele săptămâni ne dau senzația că a mai rămas puțin până la iarnă, altele ne arată că vara încă n-a plecat. Astfel, luați pe nepregătite, mai mulți moldoveni tușesc tot mai des în transporturile publice. Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Municipiul Chișinău deocamdată, în Capitală nu au fost înregistrate cazuri de gripă. În cadrul supravegherii infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), care includ pneumonii, bronșite, în ultima săptămână au fost înregistrate 614 cazuri, comparativ cu săptămâna precedentă când au fost 497 de cazuri. Majoritatea cazurilor sunt înregistrate în rândul copiilor - 416. Specialiștii spun că cifrele sunt caracteristice pentru această perioada.
Același lucru îl spun și medicii. Tot ei susțin însă că virozele și gripa pot fi prevenite astfel încât să nu ajungeți la antibiotice – prin metode naturiste. Este vorba despre ceaiurile din ierburi. Acestea pot fi băute în formă de ceai ca plante aparte sau pot fi amestecate. „În prevenire pot fi utilizate plantele care întăresc imunitatea, care ar proteja organismul de răceală. Bunăoară, echinaceea, cimbrul, monarda, romanița“, spune fitoterapeutul Veronica Kalcev.
Tot plantele ne pot ajuta și atunci când am răcit deja. Este important însă să se ia măsuri imediat ce apar primele simptome de răceală, spun specialiștii. „Dacă avem o răceală cu guturai, cu nasul înfundat, cu dureri în gât, putem folosi cimbrul, menta, mușețelul, eucaliptul. Dacă avem ceva ce afectează ochii, putem adăuga eufrasia. Dacă este vorba despre un tratament antibacterian, atunci sunt bune: mușețelul, coada șoricelului, monarda, lemnul dulce, gălbenelele, pentru a ușura tusea, pentru a ajuta la eliminarea mucozităților. Lemnul dulce mai are și efect antiinflamator. Sunt plante care micșorează febra: zmeura – frunzele și fructele, teiul, datorită efectului lor sudorific“, explică Veronica Kalcev.
Înainte de aceasta trebuie însă să vă asigurați că nu sunteți alergic la nicio plantă. Trebuie să fiți mai atenți la utilizarea lemnului dulce. „El are un efect ca și hormonii, nu se ia în cantități mari, deoarece acesta poate inhiba imunitatea“, atenționează Veronica Kalcev.
Totodată, în cazul copiilor, plantele sunt date în funcție de vârsta acestora. „Dacă este vorba de febră înaltă a copilului este nevoie de consultarea medicului și nu se dau ceaiuri fierbinți, ci călduțe. Dacă este vorba despre o răceală cu friguri, cu mânuțe și piciorușe reci, atunci ceaiul trebuie să fie puțin mai cald“, mai spune fitoterapeutul.
Potrivit fitoterapeutului, tratarea virozei depinde de gravitatea situației și de faza în care se începe tratamentul. În cazul unei răceli, aceasta ar urma să treacă în șapte zile, răcelile grave trebuie însă tratate cu ajutorul medicilor.
█ Articole relaționate: