Redactor: Sorina David
Epidemia de Ebola din Africa, cea mai gravă din istorie, a stârnit îngrijorare în rândul autorităţilor din întreaga lume, care au decis stabilirea unui protocol clar de intervenţie, pentru a limita răspândirea virusului. Ebola nu este însă singurul virus care provoacă o boală gravă şi o moarte agonizantă, mai sunt o mulțime de alte maladii la fel de complicate, scrie listverse.com.
Febra hemoragică. Ebola este unul din virusurile care provoacă febră hemoragică. În total, există cinci familii distincte de virusuri ARN care provoacă aceste afecţiuni. Unele sunt mai puţin agresive, cum este Hantavirusul, altele foarte periculoase, ca Ebola. Toate produc însă febră mare şi hemoragie internă şi externă. Febra hemoragică se manifestă prin înroşirea feţei şi a pieptului, edeme, hipotensiune, mici pete roşii apărute pe piele, durere musculară, diaree, vomă şi durere de cap. În cazurile foarte grave apare spargerea vaselor capilare, care duce la hemoragie, apoi distrugerea sistemului circulator, care rezultă în sângerări masive din nas, ochi, urechi, dar şi hemoragie a organelor interne, iar în final pacientul intră în şoc hemoragic şi moare. Deocamdată nu există vaccinuri pentru acest tip de boală, singura disponibilă fiind terapia antivirală. De asemenea, este esenţială izolarea bolnavilor şi protejarea celor care vin în contact cu aceştia. Virusul Ebola a fost descoperit recent. El a apărut prima dată în 1976 în Sudan şi Zair, fiind transmis iniţial de o specie de lilieci. Mortalitatea acestui virus este de 50-90%.
█ A fost identificat primul pacient care a făcut Ebola și de la care a pornit epidemia
Holera. Deşi eradicată în multe regiuni ale lumii, holera a făcut peste 12.000 de morţi din anul 1991. Este o formă extrem de gravă de diaree, provocată de bacteria Vibrio cholerae. Se transmite prin ingestarea de apă sau hrană contaminată.
Este una din bolile care ucide cel mai rapid, dacă ia o formă severă. O persoană aparent sănătoasă va deveni hipotensivă în doar o oră de la apariţia primelor simptome şi va muri în doar 2-3 ore, dacă nu primeşte tratament. În general însă, şocul provocat de deshidratarea extremă apare după 12 ore, iar moartea survine după aproximativ 18 ore. Terapia include administrarea de antibiotice, rehidratarea cât mai rapidă, chiar şi intravenos, dar şi administrarea de hrană cât mai des posibil, chiar dacă pacientul suferă încă de diaree şi vomează. Moartea survine în urma deshidratării extreme. În prezent, holera afectează 3-5 milioane de oameni şi duce la peste 100.000 de morţi anual.
Malaria. Este una din cele mai răspândire infecţii şi ucide în fiecare an aproximativ trei milioane de oameni. Este asociată de obicei cu sărăcia, pentru că apare mai frecvent în zonele din Africa Sub-Sahariană. Malaria este provocată de parazitul Plasmodium, care este transmis prin înţepătura ţânţarului Anofel. Boala se manifestă prin numeroase simptome, foarte diferite: febră, durere de cap, durere musculară, greaţă, vomă, mărirea splinei, dar cea mai gravă manifestare şi cel mai clar semn este paroxismul – o răcire bruscă a corpului urmată de frisoane, apoi de febră şi transpiraţie. Malaria poate duce la numeroase complicaţii, printre care insuficienţa respiratorie acută şi encefalopatia. De asemenea, formele severe provoacă insuficienţe hepatică, insuficienţă renală şi comă. Boala se trataează cu medicamente speciale şi poate fi prevenită prin administrarea din timp a unor pastile, înaintea călătoriei în zonele afectate de boală.
█ Tot ce trebuie să știi despre virusul Ebola
Tifosul. Apare de obicei în locurile unde oamenii trăiesc înghesuiţi şi în mizerie, apărând de multe ori în taberele militare, pe timp de război şi în lagărele de concentrare. Boala este provocată de microbul Rickettsia prowazekii, care este transmis de păduchi. Printre simptome se numără durerea de cap, pierderea poftei de mâncare, febra, frisoanele şi greaţa. Dacă nu este tratată, boala va afecta sistemul circulator, ducând la apariţia unor puncte de gangrenă, apoi la pneunomie şi la insuficienţă renală. Febra foarte mare poate provoca delir, apoi comă şi la final stop cardiac. Tifosul poate fi prevenit prin măsuri de igienă, dezinfectarea cu DDT, dar dacă boala s-a manifestat deja, se poate trata prin antibiotice, iar dacă acestea sunt administrate din timp nu mai există un risc vital. În prezent există şi un vaccin pentru tifos.
Lepra. Una din cele mai îngrozitoare boli, care provoacă mutilări severe, este şi una din cele mai vechi afecţiuni, menţionată inclusiv în textele biblice: lepra. Boala este provocată de bacteriile Mycobacterium leprae sau de Mycobacterium lepromatosis. Simptomele includ apariţia de granuloame pe piele, nervi şi pe tractul respirator. Aceste granuloame blochează receptorii de durere, astfel că bolnavul îşi va pierde extremităţile din cauza rănilor repetate pe care le va suferi. Apare de asemenea starea de slăbiciune şi pierderea vederii. Dacă nu este tratată din timp, boala va afecta permanent pielea, nervii, ochii şi membrele. Mutilarea apare în urma unor infecţii secundare bolii, cu care sistemul imunitar nu mai poate lupta. De obicei sunt afectate degetele de la mâini sau picioare, dar şi cartilajele, care vor fi resorbite în corp. Lepra apare izolat, mai ales în zonele unde sursele de apă sunt poluate, hrana este puţină şi oamenii au sistem imunitar slăbit. Din fericire, aproximativ 95% dintre oameni au imunitate naturală la această boală şi se transmite doar prin stropii nazali, deci nu este foarte contagioasă. Există medicamente speciale care pot trata această boală, în funcţie de bacteria care a produs-o.
█ Articole relaționate: