Autor: Virginia Murariu
Când vremea se răcește sau abia începe să se încălzească, pe parcursul zilei temperaturile oscilează - diminețile sunt răcoroase, iar nopțile - reci. Din acest motiv, micuții deja luptă cu răceala acasă sau chiar la spital. Dacă unii scapă cu câteva simptome, alții ajung să facă o febră ce le pune viața în pericol, iar termometrul devine un obiect foarte important. Alegerea incorectă a acestuia poate avea consecințe grave.
Printre simptomele răcelii este și febra. Prezența acesteia sugerează că organismul răspunde normal la infecțiile virale sau bacteriene. De aceea, este indicat ca febra să fie urmărită cu atenție prin măsurarea temperaturii corpului și în funcție de valori să se ia măsurile potrivite. Pentru aceasta avem nevoie de un termometru, iar specialiștii spun că atunci când îl cumpărăm putem lua țeapă. Potrivit acestora, deși pe piață există o varietate largă de termometre, unele sunt mai mult sau mai puțin avantajoase.
Există cinci tipuri de termometre: cu mercur (de sticlă), digitale, timpanice (pentru urechi), orale tip suzetă și axiale instantanee (benzi de pus sub braț). „Benzile speciale pentru fruntea copilului nu măsoară temperatura corect și nu sunt recomandate. Metodele prin care se poate măsura temperatura sunt: rectal, oral, timpanic sau axial. Metoda rectală este standard și medicii o preferă ca fiind cea mai corectă“, susțin specialiștii de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor. Totodată aceștia au întocmit și o listă cu avantaje pro și contra utilizării fiecărui timp de termometru.
Astfel, în utilizarea termometrului cu mercur, temperatura citită este foarte corectă, iar aparatul nu face zgomot, în același timp citirea este dificilă, măsurarea temperaturii durează 2-3 minute, iar termometrul este fragil. Mai bun pare să fie termometrul digital și asta deoarece valoarea se citește ușor, temperatura este corectă, iar acesta redă un sunet atunci când poate fi verificat. Dar nici acesta nu pare să fie perfect: are nevoie de baterii, măsurarea durează cel puțin un minut, iar zgomotul pe care-l produce poate trezi copilul din somn. Și termometrul oral, de tip suzetă, este sigur în măsurarea temperaturii și nu trezește copilul, dar și el are nevoie de baterii și de cel puțin 3 minute pentru măsurarea febrei.
Mai rapid este termometrul timpanic, care poate măsura febra în 3-5 secunde și elimină riscul contaminării ce apare la folosirea combinată a metodei rectale și orale. Pentru o măsurare corectă însă trebuie să fie aplicat cu atenție în canalul urechii. De aceea, nu este recomandat în cazul bebelușilor. Și acest tip de termometru necesită baterii și este scump. Neajunsuri are și termometrul instantaneu (axial). Chiar dacă măsoară temperatura în 2-3 secunde și elimină riscul contaminării ce apare la folosirea combinată a metodei rectale și orale – este mai greu de utilizat în cazul unui copil agitat și este scump.
„Cel mai răspândit termometru este cel din sticlă, cu mercur. Acestea sunt cele mai răspândite și accesibile ca preț. Mai sunt și termometrele digitale, recomandate pentru cei mici, dar acestea sunt costisitoare - aproximativ 200 de lei bucata“, susține Natalia Deadiuc, inspector principal în cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor.
Totodată, specialiștii avertizează că atunci când cumpărați un termometru trebuie să solicitați informații privind legalitatea comercializării termometrului. Pe cutia acestuia trebuie să existe numele importatorului/producătorul, adresa, telefonul și alte informații relevante, iar în cutie trebuie să fie o instrucțiune cu informații referitoare la modul de utilizare. Acesta trebuie să aibă marcă metrologică și buletin de verificare metrologic ce confirmă legalitatea aparatului. „Oamenii se plâng că termometrele nu au instrucțiunea de utilizare în limba română, unele nu au buletin de verificare metrologică, documentul care confirmă că termometrul indică temperatura corectă. Unele termometre au buletinul expirat, etc. “, explică Natalia Deadiuc.
Dacă faceți abstracție de aceste avertizări, riscurile sunt enorme, spun experții. „Puteți pune în pericol viața copilului dumneavoastră. De exemplu, dacă nu are acel buletin de verificare metrologică, care certifică corectitudinea termometrului. Dacă acesta nu este sau este expirat, îi puteți da copilului pastile fără folos, ați putea să administrați sau nu anumite pastile în funcție de temperatura lui arătată incorect“, atenționează inspectorul Agenției pentru Protecția Consumatorului.
Totodată, în cazul în care depistați nereguli, vă puteți adresa la Agenția pentru Protecția Consumatorului, spun inspectorii. Ulterior, firma respectivă ar putea primi amenzi pentru toate neregulile depistate. Pentru lipsa buletinului metrologic - amenda este de 4.000 de lei. Dacă termenul este expirat, atunci amenda va fi de - 12.000 de lei. Dacă lipsesc instrucțiunile în limba română, amenda este de 3.600 de lei.
Inspectorii spun însă că la fel de atenți ar trebui să fiți și în cazul în care cumpărați un tonometru sau un aparat care măsoară concentrația de zahăr, etc.
█ Articole relaționate: