Autor: Irina Papuc
Ministerul Sănătății refuză să facă ordine la Spitalul de Psihiatrie din Chișinău, pentru că declarațiile bolnavilor care se tratează acolo și care se plâng de rele tratamente ar fi necredibile. Avocații, care reprezintă autoritatea în instanță într-un proces împotriva Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, ar fi declarat că persoanele internate la Psihiatrie au dizabilități intelectuale și sunt incapabile să spună adevărul. Pe de altă parte, juriștii ministerului nu se justifică.
Ministerul Sănătății a acționat în judecată o decizie a Consiliului emisă încă în luna aprilie. În document sunt vizați pacienții de la Spitalul de Psihiatrie din Chișinău care s-au plâns că sunt cazați în condiții inumane, nu au unde se spăla, nu au acces la medicamente și că nu sunt lăsați să facă plimbări. De asemenea, bolnavii au recunoscut și faptul că au fost bătuți de către angajații spitalului, care-și permit să consume alcool la serviciu. În aceeași decizie, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării solicita autorității să înlăture aceste nereguli.
Deși în fiecare an sunt publicate rapoarte ale organizațiilor non-guvernamentale pentru drepturile omului și ale ombudsmanilor care relatează exact același tablou demoralizant, Ministerul Sănătății care este și fondatorul Spitalului Clinic de Psihiatrie are altă părere. În prima ședință de judecată, autoritatea ar fi argumentat că decizia îi „îngrădește drepturile și libertățile”.
La ultima ședință, avocații Ministerului Sănătății au spus chiar că nu sunt de acord cu decizia Consiliului, pentru că „persoanele care se tratează la Psihiatrie au dizabilități intelectuale și sunt incapabile să spună adevărul”, se arată într-un comunicat al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării.
„Consiliul se arată îngrijorat de aceste afirmații ale Ministerului Sănătății, pentru că ele contravin în mod direct obligațiilor asumate de Republica Moldova la ratificarea, în special, a Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, ratificată de Republica Moldova la 9 iulie 2010. Articolul 12 al acestei Convenții prevede că persoanele cu dizabilităţi au dreptul să fie recunoscute oriunde ca persoane cu drepturi în faţa legii şi beneficiază de aceeaşi capacitate juridică ca şi alte persoane în toate aspectele vieţii”, spune Doina-Ioana Străisteanu, cea care reprezintă Consiliul în instanță.
De altfel, spune ea, avocații au avut o poziție greu de explicat. „Ne-au întrebat dacă am responsabilizat acești pacienți, fără să înțelegem ce au avut în vedere, de fapt. Declarațiile făcute de avocații Ministerului Sănătății sunt foarte grave și ne-au șocat. Adevărul este că niciuna dintre persoanele care au făcut plângerea și care au făcut declarații în calitate de martori nu sunt lipsiți de capacitatea de exercițiu”, mai spune Străisteanu.
Avocatul vizat, Andrei Șveț, nu a fost foarte comunicativ, motivând că nu vrea să facă declarații până la încheierea procesului. „Nu este colegial să se facă asemenea declarații în timp ce nu este un verdict final. Decizia Consiliului a fost luată abuziv”, ne-a spus Șveț, fără să precizeze despre ce abuzuri este vorba. El susține că ar exista probe că persoanele care s-au plâns de rele tratamente ar fi lipsite de capacitatea de exercițiu, ceea ce ar demonstra că nu pot fi credibile.
Următoarea ședință la avea loc la 21 noiembrie. Și directorul Spitalului de Psihiatrie a negat în repetate rânduri că în instituția sa se produc abuzuri. Cel mai recent caz de maltratare în acest spital a fost făcut public acum patru luni. Angajații de aici sunt cercetați de către procurori pentru acte de tortură și tratamente inumane. În dosar figurează patru victime. Chiar și pentru procurori este complicat să examineze cazurile din instituțiile psihiatrice. Ei spun că pacienții nu pot fi monitorizați, iar când se efectuează vizite, aceștia „dispar” misterios la diferite proceduri medicale. Totuși, procurorii evită să spună cine sunt persoanele care maltratează pacienții din spitalele de psihiatrie.
█ Articole relaționate: