Redactor: Virginia Murariu

Afirmația este făcută în baza unui studiu recent efectuat de către cercetătorii irlandezi.

Cercetătorii de la University College Cork din Irlanda au stabilit că nașterea prin cezariană crește riscul copiilor cu aproape o pătrime de a fi diagnosticați cu autism. Autorii au făcut această constatare după ce au analizat o serie de studii anterioare care asociau nașterea prin cezariană cu autismul, dar n-au găsit deocamdată un motiv evident în spatele acestui fenomen.

Hotărâte că nu mai vor să fie însărcinate, unele moldovence se sterilizează definitiv. „O tânără s-a sterilizat la 27 de ani, după ce a făcut doi copii. Aceștia au decedat într-un accident“ 

Totodată, ei au încercat să afle şi dacă există o legătură între cezariană şi ADHD (deficit de atenție/ tulburare hiperkinetică) însă rezultatul nu a fost concludent. Anterior, oamenii de știință au afirmat că asocierea dintre cezariană şi autism s-ar datora genelor, ceea ce înseamnă că anumiți bebeluși sunt predispuși să treacă prin nașteri dificile şi abia apoi să dezvolte autism, scrie Adevărul.

O altă explicație posibilă vizează faptul că femeile care apelează la cezariană sunt mai vârstnice, iar bebelușii lor prezintă riscuri mai mari de a suferi de autism. În Marea Britanie, un sfert din totalul nașterilor sunt realizate prin cezariană, iar numărul lor a crescut de patru ori din 1970 până în prezent.

Oamenii de știință spun că această creștere se datorează parțial faptului că femeile care prezintă riscuri de complicații medicale în timpul nașterii sunt sfătuite să recurgă la cezariană, deoarece această intervenție este mai sigură.

În această categorie intră, în principal, femeile supraponderale şi obeze, care suferă de diabet, anumite maladii mintale sau au avut complicații la o naștere precedentă.

 

 Articole relaționate:

Deces al unei gravide și fătul ei, învăluit în mister. „Cu copilul mort în ea au ținut-o până dimineața”

Greșeli în lanț. Un tânăr a murit la spital după ce medicii l-au ignorat ore în șir, crezând că nu e un caz grav. Acesta făcuse atac vascular cerebral și nici măcar nu mai putea vorbi