Autor: Irina Papuc
Încălcarea regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale este cea mai frecventă acuzație de malpraxis adusă medicilor moldoveni, arată o statistică pentru ultimii cinci ani. Procuratura a deschis 172 de cauze penale. Cu toate acestea, puțini ajung să fie trași la răspundere, deoarece dosarele fie sunt clasate, fie medicii sunt achitați.
În ultimii cinci ani, Procuratura Generală a deschis peste 350 de cauze penale în privința medicilor moldoveni. Datele arată că cei mai mulți lucrători medicali au ajuns în atenția oamenilor legii pentru că nu au respectat metodele de acordare a asistenței medicale. Astfel, din 2009 și până acum au fost deschise 172 de cauze penale. Totuși, până la demonstrarea vinovăției și până la condamnare este cale lungă. Asta pentru că numai 16 dosare au fost trimise în instanța de judecată, o sentință a fost de încetare a cauzei, patru de achitare, una de suspendare, iar 89 de cauze penale au fost clasate.
În aceeași perioadă, au fost pornite19 cauze penale de neacordare a ajutorului medical, dintre care 9 au fost încetate, patru au fost trimise în judecată și numai o sentință de condamnare. De asemenea, pe numele unui medic a fost pornită o urmărire penală că a lăsat o persoană într-o stare gravă, fiind conștient că aceasta îi poate provoca decesul. Majoritatea cauzelor pornite vizează medicii din spitalele municipale și cele raionale.
Motivele pentru care medicii încalcă normele de acordare a asistenței medicale sunt diferite – fie că aceștia sunt prea solicitați ca să acorde timpul necesar tuturor pacienților, fie este vorba despre incompetență. „Când vorbim despre metodele de acordare a asistenței medicale ne referim inclusiv la examinarea insuficientă a pacientului, încălcând actele normative existente și care prevăd exact cum trebuie efectuată aceasta”, spune Andrei Pădure, șeful Catedrei de Medicină Legală din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, el fiind și cel care a realizat printre primele studii în malpraxis. Pădure spune că și aici ar exista explicații - fie că doctorii nu cunosc protocoalele clinice fie naționale, fie instituționale, asta însemnând, de altfel, incompetență. „Poți fi un specialist foarte bun, dar să nu cunoști actele normative care sunt obligatorii deja este incompetență. Poate fi vorba însă și despre suprasolicitare, motiv pentru care doctorii nu pot să le acorde pacienților timpul necesar”, a mai adăugat Pădure. De altfel, un studiu privind analiza riscurilor de malpraxis în țara noastră releva faptul că unul din doi medici nu cunoaște legislația din domeniul sănătății.
Alte cauze penale țin de corupere pasivă, prescrierea ilegală a preparatelor psihotrope, falsificare de acte publice și trafic de influență.
Cazurile când pacienții sunt prejudiciați sunt mult mai multe, decât ne spune statistica, în timp ce numărul celor care sunt trași la răspundere este foarte mic, din cauza faptului că n-avem legi care să reglementeze malpraxisul în Republica Moldova.
„Statistica oferită de Procuratura Generală demonstrează încă o dată că problema malpraxisului medical în Republica Moldova este una acută. Aceste date, totodată, nu reprezintă starea reală a lucrurilor, pentru că de fapt amploarea malpraxisului este mult mai mare. Îngrijorător este faptul că tergiversarea adoptării unui cadru normativ specific determină ca legislația penală să fie un sol fertil pentru acțiunile pacienților ce consideră că au fost prejudiciați”, este de părere expertul Andrei Mecineanu.
„Trebuie să înțelegem că acțiunea penală nu reprezintă nicidecum o soluție, deoarece în aceste cazuri primordial este necesar să fie demonstrată intenția de a prejudicia pacientul și existența infracțiunii. Or, în caz de malpraxis, prejudicierea are loc fără intenția medicului. Această situație și determină numărul mic al cauzelor penale examinate în instanța de judecată”, explică el.
█ Directorul Centrului Medicilor de Familie de la Drochia va fi judecată pentru trafic de influență
Astfel, în lipsa unui cadru legal de examinare a cazurilor de malpraxis, cele mai multe cauze penale se încheie cu nimic. Ministerul Sănătății a încercat în vara acestui an să includă componenta de malpraxis în noul proiect al Ocrotirii Sănătății. Documentul însă abunda de norme juridice neclare, care se bat cap în cap. După lansarea consultărilor publice, documentul a fost retras și nu a mai fost definitivat.
█ Articole relaționate: