Autor: Irina Papuc
Nu se spală pe dinți pentru că n-au cu ce, iar la stomatolog ajung doar atunci când aceștia cad sau sunt stricați de carii avansate. Peste 85 la sută dintre copiii din satele Republicii Moldova nu respectă igiena orală. În afară de aceasta, din cei peste 1000 de stomatologi existenți, doar 100 sunt pregătiți să acorde asistență stomatologică copiilor.
Afecțiunile stomatologice sunt în creștere în ultimii zece ani în Moldova, astfel încât prevalența la copii a ajuns la 90 la sută. Sunt în creștere cariile dentare și complicațiile acestora, cazurile de mediastenite şi septicemie. 62 la sută se confruntă cu dureri dentare, 21 la sută au dinții scoși din cauza afecțiunilor care au dat complicații, iar alte 21 la sută au dezvoltat traumatisme dentare și a regiunii maxilo-faciale.
Altfel nu poate fi, întrucât datele statistice vorbesc despre faptul că majoritatea copiilor din localitățile rurale nu țin cont de igiena orală. Realitatea este că mulți nu au cu ce, iar atunci când simt primele dureri nici n-au unde se adresa. Într-un număr impunător de localităţi rurale este limitat accesul la asistenţa stomatologică din cauza lipsei specialiştilor şi cabinetelor dentare. În același timp, copiii din familiile cu venituri reduse nu mai ajung la un stomatolog, deoarece nu sunt bani pentru achitarea tratamentului și a transportului.
O altă problemă este și lipsa specialiștilor. Din numărul total de 1.678 de medici stomatologi şi dentişti care activează în sectorul public, aproximativ 50% acordă asistenţă stomatologică atât adulţilor, cât şi copiilor, iar pregătirea specială şi calificarea necesară pentru acordarea asistenţei stomatologice copiilor au doar 108 specialişti.
De fapt, în Moldova nu există rezidențiat în stomatologia pediatrică, astfel că și acei puțini specialiști care există s-au dezvoltat cu propriile forțe și resurse.
„Cu un copil este mult mai greu de lucrat, pentru că ei nu pot sta în aceeași poziție, pot fi speriați și neascultători. În plus, particularitățile sunt diferite. În primul rând copiii au mai puțini dinți, trebuie să știi care dintre ei cad și care nu, pentru a evita închiderea spațiului. Obturația se face cu diferite materiale, decât la cei adulți, iar procedura de plombare a canalelor se face în mod diferit”, explică Tatiana Cirimpei, medic stomatolog.
Ea spune că a studiat singură stomatologia pediatrică, cu propriile forțe. În plus, medicii nu sunt interesați să se specializeze în stomatologia pediatrică, pentru că este foarte prost remunerată, iar munca cu un copil ia mult mai multe ore.
Ministerul Sănătății intenționează să schimbe lucrurile, prin intermediul unui plan de acțiuni pentru următorii cinci ani. Autoritatea planifică să introducă serviciile stomatologice în lista celor asigurate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, procurarea utilajelor, completarea locurilor vacante cu specialiști și revizuirea standardelor actuale de tratament. Pentru ca acestea să devină realitate este nevoie de 573 de milioane de lei. Deocamdată, pentru instruirea personalului medical și procurarea utilajelor nu sunt identificate resurse.
Documentul privind sănătatea orală la copii pentru 2015-2020 este supus dezbaterilor publice. Timp de 16 zile încă vor fi recepționate reacții și opinii.
█ Articole relaționate:
Utilaje dentare exploatate mai mult de trei decenii, în stomatologiile raionale