Autor: Sorina David

Medicii de la spitalul raional Florești sunt acuzați de malpraxis. Învinurile vin din partea unei femei de 33 de ani, care spune că a rămas țintuită la pat din cauza doctorilor. Potrivit acesteia, medicii i-ar fi făcut patru puncții lombare (introducerea unui ac tubular în partea inferioară a coloanei vertebrale pentru prelevarea lichidului cefalorahidian sau injectarea unui medicament) fără a-i cere acordul. Pacienta precizează că și-a dat consimțământul doar pentru prima procedură, însă nu și pentru celelalte trei. După aceste intervenții starea femeii s-a agravat într-atât de mult, încât a rămas țintuită la pat.

Femeia a ajuns la spitalul din Florești în urmă cu aproape 10 luni, fiind îndrumată de medicul său de familie. Doctorul a scris în cartela medicală că pacienta ar fi putea avea meningită seroasă, iar doctorii de la spitalul raional urmau să confirme sau să infirme diagnosticul și să inițieze tratamentul. Așa și s-a întâmplat. La prima tentativă de extracţie a lichidului lombar, N.G. povestește că a simţit o durere pronunţată în picior. La a doua intervenție de acest fel pacienta a mers cu greu, dar pe picioarele ei, fiind ajutată de asistentele medicale. După aceasta, femeia povestește că a simţit o durere acută şi în al doilea picior, iar ulterior nu a mai putut merge. Pentru că nu se mai putea mișca, cea de-a treia puncţie lombară i-a fost făcută deja pe pervazul ferestrei din salonul în care stătea, iar a patra încercare de extracţie de lichidului pentru analize a fost făcută pe scaun. După ultima intervenție, femeia nu a mai putut să meargă deloc.

Cazul N.G. a ajuns în atenția Centrului pentru Drepturile Omului. Avocații de aici au insistat ca bolnava să fie internată la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Acolo femeia a urmat un tratament de aproximativ o lună, iar ulterior a fost externată. Totuși, starea ei nu s-a ameliorat, pacienta fiind imobilizată la pat deja de 9 luni.

 Sute de doctori moldoveni, urmăriți penal pentru că au încălcat normele de acordare a asistenței medicale. Câți dintre ei ajung să fie condamnați 

„Petiţionara a apelat la noi după ce a încercat să-și caute dreptatea la mai multe instituții – Procuratura din Florești, Ministerul Sănătății, a mai fost instituită o comisie și în cadrul spitalului. Procuratura a clasat procesul penal, din cauză că nu ar exista dovezi care să confirme infracţiunea. Comisia Ministerului Sănătății a constatat că nu ar fi vorba de malpraxis și că toate etapele și procedurile medicale ar fi fost efectuate conform regulamentelor. De fapt, concluzia acestora este aceeași ca și a comisiei spitalului. În plus, ei au verificat doar documentația medicală, dar nu au examinat pacienta, ceea ce nu este corect”, a precizat pentru Sănătate INFO Anatolie Munteanu, ombudsmanul de la Centrul pentru Drepturile Omului care se ocupă de cazul femeii.

Potrivit acestuia, în cadrul Spitalului raional din Florești, pacientei N.G. i-au fost încălcate mai multe drepturi: cel la ocrotirea sănătății, la acordul informat privind riscurile și beneficiile procedurilor medicale la care a fost supusă. Nu s-a ținut cont nici de alegerea pacientei în legătură cu procedurile medicale la care urma să fie supusă.

De cealaltă parte, fostul director al spitalului din Florești susține că toate procedurile medicale ar fi fost efectuate conform protocoalelor, pacienta a fost informată cu privire la problema sa de sănătate și despre procedurile medicale care i s-au făcut. „Starea ei s-a agravat din cauza diagnosticului său de bază, adică din cauza meningitei seroase. S-a manifestat ca o complicație. Nu este vorba despre malpraxis, aceasta este concluzia atât a Ministerului Sănătății, dar și comisiei interne. Mai mult, avem semnătura pacientei care confirmă că ea și-a dat acordul pentru procedurile efectuate”, a declarat pentru Sănătate INFO, Sergiu Sochircă, fost director al spitalului din Florești.

█ Jumătate dintre medicii moldoveni nu cunosc legislația ce le reglementează activitatea și doar unul din 100 știe ce pedeapsă îl așteaptă, dacă încalcă legislația medicală 

Anatolie Munteanu, ombudsmanul de la Centrul pentru Drepturile, responsabil de cazul femeii  îl contrazice însă pe Sochircă, spunând că pacienta și-a pus semnătura doar pe fișa de internare, ceea ce nu confirmă că ea și-ar fi dat acordul pentru toate procedurile de puncție lombară. „Nu a fost semnat acordul informat, așa cum prevede legea, de fiecare dată când pacientei i s-a făcut puncție lombară. Reiese deci că nu există niciun document, care să confirme că femeia a fost de acord să i se facă de patru ori puncție lombară”, a precizat avocatul.

În prezent femeia se află la domiciuliu, după ce a urmat mai multe cursuri de reabilitate la Instititul de Neruologie și Neurochirurgie. 

 

█ Articole relaționate:

CAMPANIE// Malpraxisul va fi soluționat doar în instanță. Proiectul de lege actual interzice orice formă de soluționare extrajudiciară 

CAMPANIE// Răspunderea pentru malpraxis. Cazul unei tinere de 22 de ani care a murit după ce a făcut stop cardio-respirator. Cine se face vinovat 

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis