Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a decis să propună modificarea listei Clinicilor universitare prin Hotărâre de Guvern și nu prin ordin intern, așa cum a încercat la începutul acestui an. Autoritatea propune ca astfel de clinici să fie deschise și în spitalele private, precum și în cabinetele stomatologice. Totuși, Ministerul va fi cel care va decide cu cât se dezvoltă în suprafață aceste clinici, iar o variantă de contract-tip prevede că nu se percep plăți pentru utilizarea spațiului, deși responsabilii de la Universitate, dar și directorii de spitale au recunoscut că fiecare metru pătrat înseamnă bani în plus.

Proiectul Hotărârii de Guvern prevede completarea listei instituțiilor medicale unde vor fi deschise clinici universitare. Noutatea documentului este că se propune crearea acestora și în instituțiile private – la Medpark, Excellence, Galaxia și în centre stomatologice, fără a fi specificat care anume. Motivarea expusă în Nota informativă este că instituțiile medicale private beneficiază de tehnică mai bună, iar rezidenții au ce învăța.

Optimizare prin majorare

„Dotarea pe alocuri insuficientă a spitalelor cu tehnologii moderne, nu permite realizarea corespunzătoare a programului de instruire prin rezidenţiat a tinerilor specialişti. Instituţiile private pun la dispoziţie locuri de lucru şi de instruire dotate corespunzător cu tehnologii de ultimă generaţie”, se arată în document.

Față de Hotărârea de Guvern existentă, noul document ar urma să decidă doar spitalele în care vor activa aceste clinici, nu însă și suprafața acestora. Acest „nesemnificativ” detaliu ar urma să fie decis printr-un ordin al ministrului. De fapt, argumentul de bază este că „în procesul de dezvoltare a învățământului medical este nevoie de optimizarea spațiului clinicilor”.

În realitate, optimizarea înseamnă majorarea constantă a spațiilor oferite clinicilor. De acest lucru ne-am convins consultând un ordin al Ministrului Sănătății din 2013. Astfel, numai la Spitalul Clinic Republican și Institutul Mamei și Copilului suprafața clinicilor s-a mărit cu până la 800 de metri pătrați.

În același timp, proiectul de document mai prevede și modelul de contract care ar urma să fie încheiat între Universitatea de Medicină și spitalul unde va fi amplasată clinica. Contractul-tip este destul de vag, plus la toate exclude orice plăți care ar putea fi efectuate către spital, pentru spațiul și tehnica utilizate în procesul de studii.

Medicină performantă, știință și laboratoare

Cu toate acestea, atât prorectorii cât și directorii de spitale au recunoscut că orice metru în plus costă bani. „Noi încheiem un contract cu Universitatea de Medicină prin care dăm spațiu în chirie. Nu este o sumă considerabilă. E suficientă ca să acoperim cheltuielile de regie”, a spus anterior pentru Sănătate INFO, Sergiu Popa, directorul Spitalului Clinic Republican. Și prorectorul Emil Ciobanu ne-a confirmat că spațiul costă bani, dar că extinderea este necesară în beneficiul studenților și că totul se face în numele calității studiilor. Totuși, suma alocată de universitate pentru aceste spații este ținută în secret de ambele părți.

O altă problemă o constituie și criteriile de alegere a instituțiilor unde urmează să activeze baze clinice. Responsabilii din universitate spun chiar ei că nu orice spital poate dezvolta o bază clinică. Sunt necesare cel puțin trei criterii de bază – să se facă medicină performantă, să se facă știință și să existe laboratoare.

Directorii instituțiilor private vizate spun că deocamdată studenții fac stagiu practic și că acestea nu le oferă nici birouri și nici spații. „Noi avem un contract care prevede stagiu practic. Studenții vin la noi, dar ei nu fac decât stagiu practic. Noi nu le oferim birouri, e mai simplu”, a spus Catrinici.

 

 Articole relaționate: 

Ce nu face Guvernul, face ministrul. În fiecare an, clinicile universitare din două spitale se măresc în suprafață, prin ordinul ministrului Sănătății, deși doar Guvernul este abilitat să o facă 

Clinici universitare, deschise la privați printr-un ordin echivoc 

Studenții de la medicină se plâng că nu mai au voie să achite în rate contractele de zeci de mii de lei: „Părinții împrumută bani ca să pot achita taxele”