Autor: Irina Papuc

Revaccinarea pentru tuberculoză este inutilă și astfel numai se cheltuie bani, de aceea Republica Moldova va renunța la revaccinare. Decizia aparține Ministerului Sănătății, după ce statele europene au întrerupt deja de 20 de ani această practică.

Ministerul Sănătății a semnat ieri un ordin prin care face acest anunț. Astfel, toți medicii care efectuează imunizări urmează să fie informați despre acest lucru. În consecință, va fi revăzută și cantitatea de tuberculină care urmează să fie procurată.

În ordin se mai menționează că decizia a fost luată după ce epidemiologii de la Centrul Național de Sănătate Publică au efectuat o analiză a cărui rezultat arăta că imunizările cu vaccinul BCG sunt inutile. De altfel, o recomandare de a renunța la această practică a emis și OMS în 2004. Astfel, potrivit Calendarului național de imunizări, primul vaccin se va administra la naștere și atât, fiind exclusă procedura pentru copiii de la șase- șapte ani, care era obligatorie până acum.

Specialiștii explică de ce n-au renunțat până acum la reimunizare, în pofida propunerilor experților internaționali. Totodată, ei spun că abia acum a venit momentul potrivit să o facă.

„Acum 20 de ani nu am putut renunța, deoarece aveam o incidență ridicată la meningite tuberculoase și forme diseminate, care afectează în totalitate țesuturile ambilor plămâni. Pe atunci aveam înregistrate peste 12 cazuri de meningite. Acum, timp de cinci ani am înregistrat un singur caz de TB cu forme diseminate”, spune Constantin Iavorschi, specialist în ftiziopneumologie, din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. Pentru că aceste forme severe au fost eradicate, experții spun că pot economisi bani pe tuberculină. Specialistul recunoaște că a durat un an până când autoritățile și medicii au ajuns la un numitor comun.  

În Republica Moldova tuberculoza rămâne o problemă medicală și socială. Statistica arată că există aproximativ 4.000 de bolnavi. O povară însă o constituie formele distructive ale bolii. Jumătate dintre bolnavi sunt rezistenți la medicamente.

 

█  Articole relaționate:

O lege îi obligă, iar alta le dă drepturi. Mai mulți părinți sunt într-un litigiu cu administrația școlară pentru că refuză să-și vaccineze copiii 

Calendarul vaccinurilor. Când și de ce trebuie să imunizăm copiii. „Vaccinurile sunt importante din prima zi de la naștere”

Ucraina riscă să fie lovită de un focar de poliomielită. Rata de vaccinare este cea mai redusă din ultimii 20 de ani