Autor: Virginia Dumitraș

Primul vaccin se face la 24 de ore după nașterea copilului, lista acestora continuă până la vârsta de 60 de ani, când specialiștii recomandă vaccinul împotriva difteriei și a tetanosului. Medicii spun că moldovenii trebuie să respecte calendarul vaccinurilor pentru că acestea îi va proteja de diverse maladii. Unii însă rămân reticenți în privința acestor recomandări.  

Potrivit calendarului vaccinărilor obligatorii pentru anii 2011-2015, primul vaccin se face la o oră după nașterea bebelușului. Imunizarea se face împotriva Hepatitei virale B.

La o diferență de 2-5 zile urmează vaccinul împotriva tuberculozei, iar mai apoi - la două luni și la patru luni de la naștere se fac patru vaccinuri. Este vorba despre vaccinul împotriva: hepatitei virale B, a poliomielitei, a infecției cu rotavirus, a infecției Hib, cu pneumococi, dar și împotriva difteriei, a tetanosului și a tusei convulsive. Aceleași vacinuri, cu excepția infecției cu rotavirus, se repretă și la șase luni.

La un an micuții trebuie să primească vaccinuri împotriva infecției cu pneumococi și împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Potrivit aceleiași liste, alte două vaccinuri trebuie să fie repetate între 22 și 24 de luni ale micuțului: împotriva poliomelitei, a difteriei și a tetanosului.

█ Specialiștii vorbesc pentru prima oară deschis despre riscurile vaccinării copiilor 

La vârsta de șapte ani, potrivit calendarului vaccinărilor obligatorii, copilul ar trebui să primească patru vaccinuri împotriva: tuberculozei, a difteriei și tetanosului, dar și împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Următoarele vaccinuri obligatorii se fac la vârsta de 15-16 ani. Este vorba despre vaccinuri împotriva poliomelitei, a difteriei și tetanosului și împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Ar trebui să ne vaccinăm și la 20, 25, 30, 35, 40, 50 și 60 de ani. Atunci, potrivit aceluiași calendar ar trebui să facem vaccinuri împotriva difteriei și a tetanosului.

„Reticența părinților este nemotivată”

Deși sunt obligatorii, nu toți părinții vor să-și vaccineze micuții. Unii decid să le facă doar pe cele necesare în primele luni de viață, alții renunță de tot la această idee, spun medicii. Totuși specialiștii afirmă că vaccinurile trebuie să fie făcute potrivit calendarului. „Toate vaccinurile trebuie să fie făcute potrivit calendarului pentru că toate sunt importante din prima zi de la naștere. Trebuie să fie făcute și cele la 40, 50 de ani pentru că în viața de zi cu zi ne putem întâlni cu orice. Nu este bine să le ignorăm. Sunt multe cazuri când oamenii vin să li se facă vaccin după ce au fost mușcați de ceva”, povestește Ana Uncu, medic de familie la Centrul Medicilor de Familie nr. 3 din Capitală.

Mai mult, specialista spune că reticența părinților este nemotivată. „Oamenii citesc prea multă informație negativă despre vaccin că poate da complicații sau probleme. De fapt, ele sunt bune și recomandate. Eu îmi vaccinez copiii și nepoții mei. Cred că fiecare copil trebuie să aibă toate vaccinurile mai ales pentru că are imunitatea mai slabă decât cea a unui adult”, accentuează medical.

█ Noi nereguli la una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume. Un vaccin antigripal produs de GSK nu corespunde standardelor de calitate 

Sunt însă și excepții recomandate. Bunăoară, micuții care au avut anumite complicații la naștere sau o maladie acută sunt vaccinați după planuri individuale. „Unii părinți vaccinează copiii atunci când pleacă peste hotare sau înainte de a-i da la grădiniță. Am avut o singură familie care a refuzat să vaccineze copilul din prima zi de naștere. Nu știu cum este micuțul pentru că familia a plecat peste hotare. Era vorba despre un principiu al familiei, dar dacă le explicăm bine părinților pentru ce sunt vaccinurile, atunci ei vor să-și vaccineze copiii pentru a-i proteja”, spune Ana Ucu.

Totodată, doctorul recunoaște că în funcție de caz, vaccinul ar putea da și reacții adverse precum febra, o hiperemie ușoară (aflux de sânge într-un organ sau în o anumită regiune a corpului) sau copilul poate fi neliniștit. „Sunt reacții simple care trec a doua zi. Majoritatea copiilor suportă vaccinurile foarte bine”, mai spune doctorul de familie.

 

█  Articole relaționate:

3,3 milioane de vieți salvate de malarie în urma eforturilor Guvernelor lumii  

Ucraina riscă să fie lovită de un focar de poliomielită. Rata de vaccinare este cea mai redusă din ultimii 20 de ani