Redactor: Elena Cioina

Eforturile globale de luptă cu malaria au salvat 3,3 milioane de vieți din 2000, reducând rata mortalității din cauza acestei boli cu 45%, iar în rândul copiilor sub cinci ani - cu 50%, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății, scrie agerpres cu referire la Agenția Reuters.

Măsurile extinse de prevenire și control privind malaria au ajutat la reducerea ratelor mortalității și infectării cu parazitul transmis de țânțari, a afirmat OMS în raportul său privind lupta împotriva maladiei în 2013. Din cele 3,3 milioane de vieți salvate, majoritatea au fost în cele zece țări cu cele mai mari rate ale îmbolnăvirii și în rândul copiilor sub vârsta de cinci ani, grupul cel mai afectat de această boală.

„Investițiile în controlul malariei, mai ales începând cu 2007, au avut un efect imens”, a afirmat Ray Chambers, trimisul special al secretarului general al Națiunilor Unite.

Potrivit raportului OMS, decesele printer copii au scăzut la mai puțin de 500.000 în 2012, notează agenția de presă.

În total, anul trecut s-au înregistrat circa 207 milioane de cazuri de malarie, care au dus la aproximativ 627.000 de decese, indică raportul, care include informații din 102 țări afectate de boală. Comparativ, în 2010, cel mai recent an pentru care sunt valabile statistici, s-au înregistrat 219 milioane de cazuri și 660.000 de decese.

„Aceste progrese remarcabile nu ar trebui să fie un motiv de complacere. Numerele absolute de cazuri și decese din cauza malariei nu scad pe cât de repede ar putea”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al organizației, dr. Margaret Chan.

„Faptul că atâția oameni sunt infectați și mor în urma înțepăturilor de țânțari este una din marile tragedii ale secolului al 21-lea”, a continuat ea, potrivit Reuters.

Malaria este endemică în peste 100 de țări din întreaga lume, însă poate fi prevenită prin utilizarea plaselor sau sprayurilor împotriva țânțarilor care poartă boala. Parazitul care cauzează malaria ucide sute de mii de persoane pe an, în special bebeluși, în cele mai sărace regiuni ale Africii Subsahariene.

 

Articole relaționate:

În perioada 2014-2016 Fondul Global va dispune de cel mai mare buget de până acum - 12 miliarde de dolari, pentru lupta cu SIDA, tuberculoza și malaria 

Fondul Global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei vrea ca până în 2016 să trateze 85% din bolnavi 

Un nou vaccin împotriva malariei. Eficiența acestuia i-a uimit chiar și pe oamenii de știință