Redactor: Sorina Bujarov

Donatorii Fondului Global au promis 12 miliarde de dolari pentru lupta cu HIV/SIDA, tuberculoza (TBC) și malaria în următorii trei ani. Anunțul a fost făcut public la cea de-a patra întâlnire pentru reaprovizionarea instituției. Aceasta este cea mai mare sumă oferită vreodată Fondului Global pentru lupta împotriva acestor maladii.

Aceste angajamentele reprezintă o creștere cu 30 la sută, mai exact cu peste 9,2 miliarde de dolari, față de banii oferiți în 2010 pentru perioada 2011-2013. În cadrul Conferinței de Suplinire a Fondului Global de la Washington, mai mulți parteneri au reiterat că administrația Fondului Global urmează să se implice tot  mai mult în următorii trei ani pentru a învinge aceste boli.

Reprezentanții Fondului Global au apreciat generozitatea donatorilor menționând că eforturile depuse pentru lupta cu cele trei maladii generează speranță și reprezintă un progres uman enorm.

 „Lucruri bune se întâmplă atunci când organizațiile multilaterale și Guvernele naționale lucrează împreună cu oameni de știință, filantropi și societatea civilă. Lucruri bune se întâmplă atunci când ne împărtășim responsabilitatea și nu renunțăm la ele. Dar cel mai important, lucrurile bune se întâmplă atunci când prețuim fiecare viața umană și onorăm drepturile și demnitatea fiecărei ființe umane”, a declarat Ambasadoarei Samantha Power, reprezentantul permanent la ONU din partea Statelor Unite cu referire la lupta împotriva maladiei, SIDA și tuberculoză.

Secretar executiv al parteneriatului pentru stoparea tuberculozei, Lucica Ditiu a declarat că angajamentele sunt extrem de impresionante.  

„Fondului Global ne-a ajutat foarte mult, acum putem cu adevărat vorbi despre încetarea maladiei HIV/SIDA, ceea ce până nu de mult era doar un vis. Îi îndemn pe toți să lupte pentru și împotriva tuberculozei, deoarece oamenii mor și suferă din cauza bolii. Să folosim acest impuls, de finanțare și de unitate pentru o accelerare fără precedent în lupta împotriva tuberculozei”, a declarat Lucica Ditiu.

Contribuțiile anunțate includ finanțarea din partea a 25 de țări, Comisiei Europene, fundații private, corporații și organizații religioase.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama a cerut și altor țări să se implice, pentru a asigura finanțarea necesară. Acesta a mai spus că Statele Unite, cel mai mare donator al Fondului Global, ar oferi ca gaj un dolar pentru fiecare doi dolari oferiți de alte țări până în septembrie 2014. Astfel, Statele Unite au promis 4 miliarde de dolari, iar cu angajamentele suplimentare suma ar putea crește până 5 miliarde.  Unele țări participante la reuniune au promis să ofere bani în următoarele luni. 

Guvernul Japoniei a anunțat o contribuție de 800 de milioane de dolari, subliniind angajamentul ferm de susținere a Fondului Global. Canada a anunțat că va contribui la reaprovizionare cu 612 milioane de dolari, pentru perioada 2014-2016. Germania a anunțat, de asemenea, că va semna un acord cu caracter obligatoriu pentru a contribui cu 600 de milioane de euro pentru Fondul Global în următorii trei ani. 

În ultimele luni, Franța, Marea Britanie și țările nordice au anunțat, de asemenea, că vor contribui la reaprovizionarea Fondului Global. Președintele Francois Hollande a anunțat în iulie că Franța va oferi 1,08 miliarde de euro, în pofida problemelor financiare. Franța a fost al doilea cel mai mare contribuitor al Fondului Global de la începuturile sale, în 2002.  

Regatul Unit al Marii Britanii a anunțat, la Adunarea Generală a ONU din septembrie, că va aloca 1,6 miliarde dolari, al doilea cel mai mare angajament făcut, după Statele Unite. Reprezentanții fundațiilor și corporațiilor din sectorul și-au sporit și ei angajamentele financiare în lupta împotriva celor trei boli.

Miliardarul Bill Gates a anunțat recent că Fundația Bill & Melinda Gates se angajează să ofere 500 de milioane de dolari, pentru perioada 2014-2016. RED a declarat că va contribui cu 40 de milioane de dolari în următorii doi ani. Alte companii și organizații religioase au făcut, de asemenea, angajamente semnificative, inclusiv Vale, Ecobank, Takeda Pharmaceutical Company și Biserica Metodistă Unită.

 Într- un comunicat de presă, Fondul Global a anunțat că asigurarea financiară pentru următorii trei ani va ajuta la controlul acestor epidemii. 

„Avem nevoie de o abordare cuprinzătoare. Din cauza tuberculozei mor cei mai mulți oameni seropozitivi. 80 la sută dintre decesele provocate de malarie au loc doar în 14 de țări. Am ajuns în sfârșit în momentul în care ne putem imagina un viitor în care SIDA, tuberculoza și malaria nu mai omoară milioane de oameni anual”, a declara spre final Ambasadorul Samantha Power.

 

Articole relaționate:

Moldova va cere de la Fondul Global peste 790 de mii de euro ca să asigure tratamentul antiretroviral persoanelor care trăiesc cu HIV 

Autoritățile de la Chișinău ar putea rata 8 milioane de dolari, pentru că nu au programe de reducere a infecției HIV printre prostituate, gay și persoanele dependente de droguri 

Uniunea Europeană, presată să își intensifice acțiunile de combatere a maladiei SIDA în Europa de Est