Autor: Irina Papuc
Un bloc de la Spitalul de Urgență care a stat peste 20 de ani în paragină a fost inaugurat astăzi cu mare fast de către autoritățile din sănătate. Desigur evenimentul a fost „condimentat” puternic cu declarații politice. Șeful Partidului Liberal Democrat le-a vorbit medicilor despre cât de împlinit este, văzând această realizare. Lucrătorilor medicali li s-a spus că trebuie să voteze corect, iar ca oamenii să nu cumva să înțeleagă greșit, ceea ce este „corect”, guvernul Filat a fost catalogat ca cel mai bun din toate timpurile.
Blocul 4 al Spitalului de Urgență a fost reparat în totalitate, iar lucrările au fost reluate de la pereții din piatră, până la tencuială, vopsea, s-au reparat podele, a fost efectuat sistemul de canalizare și încălzire, au fost plasate ascensoarele și a fost adusă o parte din tehnica medicală și ceva mobilier.
„Mi-aduc aminte foarte bine că era ploios și timp urât, când ne-am văzut aici acum doi ani, și am avut o înțelegere firească că trebuie să acționăm, pentru ca serviciile de medicină urgentă să fie adecvate, să putem asigura oamenii cu sănătate, pentru că până la urmă despre asta este vorba”, și-a început discursul Vlad Filat în fața oamenilor adunați în frig să asiste la tăierea panglicii.
„În ultimii patru ani a avut loc o revoluție, sub toate aspectele, inclusiv de modificare a cadrului normativ, de finanțare a sistemului și de schimbare a atitudinii față de sistemului ocrotirii sănătății. Trăiesc un sentiment omenesc de împlinire. Avem un exemplu că se poate și că trebuie să continuăm să facem lucruri necesare pentru țară. Stimați prieteni, este de datoria noastră ca această perspectivă care este deschisă în fața țării noastre să nu o ratăm, să mergem cu încredere și să facem astfel, încât să trăim bine”, și-a continuat acesta discursul.
„Ne-au vizitat foarte mulți miniștri și premieri și am rămas doar cu promisiunile. Noi ne-am convins că acesta este Guvernul care-și onorează promisiunile și care ne duce, într-adevăr în Europa, ne va crea condiții de lucru și de trai. Dragi colegi, mă adresez întregii populații, când vom fi în cabinele de vot să conștientizăm cu cine mergem mai departe, cine ne va asigura un viitor, să ne exprimăm convingerea prin vot”, a vorbit la microfon și Gheorghe Ghidirim, academician, care a fost susținut de aplauzele colegilor.
După ce a fost tăiată panglica, jurnaliștii, alături de oficiali au putut să facă o excursie prin bloc. La etajul doi se află secția de reanimare și terapie intensivă, unde sunt dislocate 36 de paturi. Tehnica de aici este cumpărată din Franța. Restul, din alte secții, este japoneză.
Cu un etaj mai sus se află secția de ginecologie. Medicii de aici nu au primit deocamdată niciun fel de utilaj. Paturile sunt vechi, însă acoperite frumos cu cearșafuri albe, curate.
Tot astăzi a fost lansată și pista de decolare pentru elicopterul care aduce din toată țara bolnavii în stare de Urgență. Blocul este dotat cu un ascensor care urcă până la acoperiș, unde echipele vor putea prelua bolnavul. Capacitatea acestuia este de 12 persoane.
Directorul Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, spune că instituția a primit 40 la sută din tehnica necesară, iar bolnavii ar urma să fie transferați aici începând cu mijlocul lunii decembrie.
„Primim acum o serie de tehnologii moderne, prin care aș vrea să menționez rezonanța magnetică nucleară, tomograful magnetic computerizat, angiograful pentru boli cerebrovasculare și patologii ale inimii, o serie de aparate radiologice pentru efectuarea controlului intra-operator, 17 mese de operație, 22 de aparate de respirație artificială, 36 de paturi pentru terapie intensivă, care vor fi dotate cu console speciale și monitoare”, spune Ciobanu.
„Restul echipamentelor le vom primi în lunile decembrie și ianuarie. De asemenea, pacienții vor începe să fie tratați tot de atunci. În noul bloc vor activa 240 de lucrători medicali, inclusiv personal medical mediu și alți 400 de medici și asistente, pentru terapia intensivă”, a mai adăugat directorul.
Reparația blocului inaugurat astăzi a început în 2012. Cheltuielile legate de lucrări și procurarea tehnicii ajung la 300 de milioane de lei, bani alocați de CNAM și din cadrul proiectului JIKA (Agenția de Cooperare Internațională a Japoniei).
█ Articole relaționate: