Autor: Sorina David

O tânără în vârstă de 29 de ani din raionul Nisporeni, internată cu meningită la Spitalul de Urgență din Capitală, a murit după ce medicii i-au făcut puncție. Cel puțin așa susțin părinții femeii, care afirmă că doctorii nu le-au fi cerut acordul pentru o asemenea procedură, iar acest lucru ar fi dus la deces. Medicii, la rândul lor, declară că au facut toate procedurile conform protocoalelor și că au informat pacienta înainte de a iniția orice procedură de diagnostic sau tratament.

Cel care acuză medicii de malpraxis este tatăl tinerei decedate. Acesta spune că fiica sa a fost internată în spital acum trei săptămâni, iar după o săptămână femeia a intrat în comă, iar doctorii i-ar fi făcut câteva puncții la coloana vertebrală, fără acordul familiei.

„Ea după fiecare puncție se simțea din ce în ce mai rău și le-a spus să nu mai facă aceste proceduri. După aceasta ea și-a pierdut cunoștința și a fost tranferată la primul etaj, în secția de reanimare. Și eu le-am spus doctorilor să nu mai facă astfel de puncții, dar doctorul a început să țipe la mine că eu nu știu medicină, nu știu nimic, iar ei au dreptul să facă și câte 10 sau 20 de astfel de puncții”, s-a plâns tatăl tinerei decedate, citat de Jurnal TV.

 Un nou posibil caz de malpraxis. O femeie a rămas imobilizată, după ce doctorii de la spitalul din Florești i-au făcut câteva intervenții, pentru care ea nu și-ar fi dat acordul

De cealaltă parte, medicii care au tratat-o pe tânără susțin că motivul decesului nicidecum nu sunt puncțiile. De vină ar fi virusul care a provocat meningita. „Meningita a fost provocată de virusul citomegalovirus. Boala nu a fost una simplă, ci una foarte complicată - meningită limfocitară. Maladia a afectat nu doar suprafața creierului, dar și encefalul. Decesul tinerei a fost generat atât de starea ei complicată, plus tratamentul administrat. Medicina nu e atotputernică. În astfel de cazuri, potrivit literaturii, decesul survine în 60 la sută dintre cazuri”, a declarat pentru Sănătate INFO Diana Manea, șefa Secției de neurologie a Spitalului de Urgență.

Tatăl tinerei mai spune că inițial medicii le-ar fi spus că totul va fi bine și că tânăra se va trata, ca ulterior să-i informeze că fiica lor, care are doi copii mici, a decedat. „Ieri m-au sunat și mi-au spus că fata a murit. Poate de la puncții a survenit moartea. M-am uitat că toată e bortilită, pe piept și pe spinare. Medicii mi-au spus că are meningită la cap, de aceea a murit. Au zis că meningita apare repede la oameni”, afirmă tatăl tinerii.

O altă rudă de-a tinerii spune că femeia ar fi fost ținută legată și că în loc de o puncție, i s-ar fi făcut mai multe. De cealaltă parte, medicii susțin că puncțiile au fost făcute pentru a diagnostica maladia și pentru a afla evoluția acesteia. „Inițial tinerii i s-a făcut tomografia. Dacă rezultatul de la tomografie nu este foarte clar, atunci se indică de făcut puncție, ceea ce noi am și făcut, conform protocoalelor”, afirmă neurologul Diana Manea.

 CAMPANIE// Malpraxisul va fi soluționat doar în instanță. Proiectul de lege actual interzice orice formă de soluționare extrajudiciară 

Potrivit ei, tânăra nu a rezistat tratamentului, deoarece starea ei de sănătate era deplorabilă. Pe lângă meningită, femeia suferea de anemie și de subponderabilitate, greutatea era de 42 de kilograme. Mai mult, tânăra suferea de depresie postnatală și era într-un stres continuu, din cauza problemelor pe care le avea cu soțul ei.

„Ei i s-a făcut rău în stradă. Când a fost adusă la noi medici s-au speriat de ce greutate avea la 29 de ani, plus după naștere. Organismul ei era foarte slăbit, avea și imunodeficiență, adică imunitatea foarte slăbită, ceea ce a favorizat apariția bolii și a scăzut rata succesului în tratament. În astfel de cazuri decesdul apare în a 14-a zi de boala, așa cum s-a și întâmplat”, a mai explicat neurologul Diana Manea.

Medicul mai spune că înainte să fie internată, tânăra a semnat toate documentele medicale necesare, inclusiv acordul informat și confidențialitatea datelor, ceea ce presupune acordul pentru orice procedură inițiată de medic.

 

  Articole relaționate:

CAMPANIE// Răspunderea pentru malpraxis. Cazul unei tinere de 22 de ani care a murit după ce a făcut stop cardio-respirator. Cine se face vinovat 

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis 

CAMPANIE// Un doctor poate pierde în judecată un proces de malpraxis chiar dacă a realizat o intervenție corect, fără abateri