Autor: Sorina Bujarov
Alimentația sănătoasă este foarte importantă pentru un tratament de succes. Despre aceasta ne vorbesc medicii la aproape fiecare consultație pe care o facem. Însă cum se ține cont de acest aspect și în spitale, acolo unde oamenii ajung când starea de sănătate este critică, iar, pe lângă tratamentul medicamentos, și alimentația corectă are un rol crucial. Noi am mers la unele dintre cele mai mari instituții spitalicești din țară și am încercat să aflăm cum au grijă doctorii de starea pacienților, prin alimentație, și dacă pacienții consumă produse care, într-adevăr, sunt indicate pentru problema lor de sănătate.
Inițial am mers la Spitalul de Urgență. Am ajuns în instituție aproape de ora mesei, după al doilea mic dejun. Am întrebat pacienții în ce constă, de obicei, meniul zilnic în spital. Vizibil mirați de întrebare, aceștia au început să enumere – terci, borș, crenvuști, carne de vită, pâine, unt, hrișcă. „Produse nu sunt așa de multe, așa că le ținem minte”, a mărturisit un pacient, care aștepta să cumpere ceva de la magazinul de la parterul instituției medicale. A mărturisit că a venit să-și cumpere banane, pentru că în spital, adaugă el, „foarte rar se dau fructe. Azi ni s-a dat câte o portocală, dar asta nu se întâmplă în fiecare zi”.
Am discutat și cu pacienții din secția de microchirurgie, acolo unde sunt internați și bolnavi cu afecțiuni ale sistemului gastrointestinal. Aici pacienții au fost mai deschiși și ne-au enumerat meniul zilnic pe etape. „Dimineața bem un ceai cu pâine cu unt. Unii îl beau cu zahăr, alții fără, în funcție de preferință, dar și de starea de sănătate. La al doilea mic dejun ni se dă un terci, fie cu lapte, fie simplu cu unt, iar la prânz mâncăm un borș sau supă, plus hrișcă cu crenvuști, pește sau carne coaptă. Iată azi ni s-a dat o portocală al al doilea mic dejun, dar de obicei fruncte nu se prea dau”, a mărturisit Efrosinia, o pacientă de 59 de ani. Deși spune că mâncarea este pregătită gustos, femeia se plânge că porția e cam mică. „Se dă foarte puțin, pentru că așa este porția fiecăruia. Când vii de acasă, unde ești obișnuit să mănânci cât dorești, aici mai greu te obișnuiești. Mai mereu îți e foame”. Femeia este contrazisă însă de medicul șef de secție, care a precizat că „așa este dieta fiecăruia”.
Aproape același meniu se oferă și bolnavilor din secția de urologie a spitalului, unde sunt internați pacienții cu probleme renale. Dimineața – ceai cu pâine cu unt, la cel de-al doilea dejun – terci cu lapte, la prânz – borș sau supă cu foarte puține condimente, plus carne coaptă cu orez, iar la cină pacienții fie mănâncă hrișcă și crenvuști, fie hrișcă de grâu cu carne sau pește. „Meniul variază de la o zi la alta, produsele sunt însă aceleași”, ne-a explicat bufetiera secției, Galina.
Mai multe detalii am aflat de la medicul dietician al spitalului, cel care de fapt stabilește zilnic meniul pacienților. „Există mai multe tipuri de diete, iar noi încercăm să ținem cont de maladia fiecărui pacient, atunci când îi indicăm dieta. Spre exemplu cei cu probleme renale nu consumă sărat, pipărat, iute, iar cei cu diabet – fără zahăr, cei cu hipercolesterolemie – alimente fără grăsime. Toate produsele sunt gătite la aburi, ceea ce deja înseamnă sănătos”, a explicat Albina Bulmaga.
Specialista spune că meniul zilnic al unui pacient spitalizat la Urgență este de 24 de lei, doar cu cinci lei mai mult decât acum patru ani. Altfel spus, în fiecare an costul meniului zilnic crește doar cu 1,25 lei. Nutriționistul recunoaște că această creștere este foarte mică și spune că pacienții ar trebui hrăniți mult mai bine.
„La noi Legea achizițiilor publice scrie că trebuie să acceptăm oferta celui care oferă un preț mai avantajos, ceea ce înseamnă ieftin. Noi stabilim meniul pacienților ținând cont de ce alimente nu li se permite să mănânce, dar ar trebui să ținem cont de ce alimente au nevoie, pentru o recuperare mai bună. Produsele noastre sunt inofensive, însă nu au efectul cel care ar trebui să-l aibă”, a mărturisit Albina Bulmaga.
Mai mult, meniul fiecărui pacient trebuie îmbogățit așa cum se întâmplă în spitalele din străinătate, în funcție de maladie, mai adaugă specialista, precizând că pacienții cu traume ar trebui să consume mai multe produse lactate, bogate în calciu, sau alimentele ar trebui îmbogățite cu suplimente de calciu, iar cei cu probleme gastrointestinale să mănânce mai multe legume și fructe.
Am vizitat și Spitalul Clinic Republican. Aici pacienții consumă aproximativ aceleași produse ca și la Urgență, cu mici exceții. „Mâncăm terci, borș, hrișcă cu crenvuști. Legume nu prea mâncăm, doar cele care se pun în borș sau supă. Nu ne plângem pentru că înțelegem că așa trebuie să ne alimentăm, având în vedere problema noastră”, spune un bolnav de hepatită. Acesta mărturisește totuși că și-ar dori să consume mai multe fructe și lactate.
De aceeași problemă se plânge și un pacient din secția artrologie, care adaugă că, deși aici sunt internați bolnavii cu artrită, alimentele din meniu nu sunt cele indicate pentru această boală. „Medici spun că trebuie să consumăm produse bogate în calciu, dar meniul din spital nu include nici pe departe aceste produse. Aseară s-a dat lapte, însă alaltaseară nu s-a dat. Nu cred că un pahar de lapte la trei zile mă ajută cu ceva. Deja îi rog pe cei de acasă să îmi aducă”, se plânge pacientul venit tocmai de la Rezina.
În ceea ce privește costul unui meniu în Sitalul Clinic Republican, pacienții îl apreciază la aproximativ 50 de lei zilnic, deși spun că cu acești bani acasă ar putea procura mult mai multe produse. „Acasă, de 50 de lei pot face și borș, și hrișcă, și creșnvuști și încă mi-ar ajunge și pentru fructe și brânzeturi”, afirmă un pacient mai în vârstă. Suma reală însă este departe de ceea ce intuiesc pacienții, aceasta fiind de 27 de lei, după cum afirma anterior directorul spitalului.
Serviciul de contabilitate al instituției medicale ne-a spus că anul trecut pentru procurarea alimentelor au fost cheltuiți peste 6,7 milioane de lei, iar numărul pacienților tratați în 2013 a ajuns la aproape 23 de mii. În acest an însă cheltuielile s-au redus, astfel că în primele 11 luni ale lui 2014 spitalul a cheltuit peste 5,7 milioane de lei.
La Institutul de Cardiologie am găsit pacienți mai mulțumiți, deși nici meniul lor nu diferă de cel din alte spitale. „Mâncarea la gust nu este chiar bună, dar știm că nu trebuie să consumăm iute, sărat, acru, gras. Pe lângă terciuri ne dau și supe, borș, dimineața ceai cu pâine cu unt”, povestește o pacientă venită de la Ștefan Vodă. Deși medicii nu recomandă consumul grăsimilor în cazul pacienților cu probleme de inimă, în instituția medicală de profil se dă unt la dejun, zilnic. Medicii nu au putut explica situația, îndrumându-ne să vorbim cu administrația instituției, cea din urmă însă nu fost de găsit.
Amintim că anterior Ministerul Sănătății propunea ca serviciile de alimentație în spitale să fie externalizat, pentru a spori calitatea alimentației pacienților. Acest lucru însă nu s-a mai întâmplat.
█ Articole relaționate:
Ce înseamnă să fii „slăbănog gras” și la ce boli predispune această stare
Obezitatea pune stăpânire pe copiii moldoveni. Boala îi afectează din primii ani de viață