Redactor: Sorina Bujarov

O tânără de 22 de ani din Brazilia s-a infectat cu HIV, după ce a folosit trusa de manichiură a unei verișoare de a ei. Specialiștii spun că este un caz rar când virusul a fost transmis anume așa de la o persoană la alta, relatează Counsel & Heal. Totuși astfel de situații există, ceea ce ar trebui să ne facă să fim mai vigilenți.

Acest caz a fost descris într-un raport publicat în revista on-line de cercetare SIDA și Retrovirusurile omului, scrie Foxnews. Potrivit autorilor raportului, tânăra care a contractat virusul imunodeficienței umane, folosind trusa de manichiură a verișoarei ei a aflat despre acest lucru după ce a făcut voluntar un test pentru HIV/SIDA, ca să-și afle statutul. Medicii care au consultat pacienta spun că starea acesteea era normală, doar că în sângele ei s-a depistat o încărcătură virală mare, ceea ce indica faptul că era infectată deja de mult timp.

Atunci când medicii au discutat cu tânăra, aceasta a negat orice altă cale de transmitere clasică – relații sexuale, injectarea, etc. Pentru siguranță, medicii au testat-o și pe mama tinerei, însă aceasta nu avea HIV. Ulterior, tânăra și-a amintit că în urmă cu 10 ani a utilizat trusa de manichiură a verișoarei ei. La acea vreme ruda tinerei nu era conștientă de statutul de seropozitiv, dar ulterior a aflat că are acest virus.

Dupa ce specialiștii au analizat probele de sânge atât ale tinerei, cât și ale verișoarei ei, au constatat că materialul genetic viral din ambele probe sunt extrem de asemănătoare, ceea ce indică posibilitatea ca o sursă să se fi infectat de la cealaltă sursă, prin instrumentele de manichiură.

 A aflat că are HIV după ce a primit un SMS de la un bărbat cu care a avut relații sexuale ocazional

Specialiștii Centrului pentru Controlul Bolilor spun că, în mod normal, HIV nu se transmite prin contactul cu ustensilele persoanei seropozitive.

„HIV nu se transmite prin utilizarea acelorași lucruri - veselă, farfurii sau pahare. Acest caz de transmitere a virusului prin intermediul echipamentului de manichiură este unul foarte rar. Oamenii trebuie să înțeleagă acest lucru și să nu se teamă de persoanele seropozitive”, a declarat autorul raportului, publicat în revista on-line SIDA și Retrovirusurile omului.

Specialistul a mai menționat că acest caz ar trebui să facă oamenii mai vigilenți și să nu utilizeze de mai multe ori obiectele de unică folosință sau să folosească ustensile care au intrat în contact cu sângele altei persoane – seringi, ace pentru tatuaj sau acupunctură, care pot transmite atât virusul imunodeficienței umane, dar și hepatita C. Infecția se transmite atunci când echipamentele nu sunt dezinfectate corespunzător. 

 

█ Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri”