Autor: Irina Papuc
Contradicții și păreri împărțite în cazul centrului privat din orașul Ungheni care este condus de către rudele funcționarului de la Ministerul Sănătății, Alexandru Roșioru. Șeful centrului de sănătate din satul Rădenii Vechi care presta servicii pentru aproape 3.000 de oameni spune că s-a trezit peste noapte că instituția a trecut de la balanța unei instituții medicale publice, la una privată. Ea spune că nu și-a dat acordul pentru așa ceva. În același timp, consilierii din Ungheni spun că decizia de a transfera patru sectoare de populației la balanța firmei soției lui Alexandru Roșioru, nu a fost luată în consiliu, deși anume ei trebuiau să ia o astfel de decizie.
Peste 2.800 de oameni din localitățile Rădenii Vechi, Alexeevca, Lidovca și Săghieni au trecut de la balanța Centrului de Sănătate din Ungheni la balanța centrului medical privat AlfaMed Consult, care este controlată de către soția lui Alexandru Roșioru, șeful Direcției e-Transformare de la Ministerul Sănătății. Amintim că potrivit actelor elaborate de către Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină, finanțarea asistenței medicale primare are loc în funcție de numărul de oameni, mai exact pe cap de locuitor. Anterior, șefa Centrului de Sănătate Ungheni, Lilia Scurtu, nu a explicat cum a fost efectuată separarea a aproximativ 8.000 de oameni de la balanța unei instituții la alta, întrucât oameni nu aveau cum să fie mai mulți, iar sectoarele deservite, la fel. În urma obținerii celor patru sectoare AlfaMed Consult a „negociat” cu CNAM un contract în valoare de 2,3 milioane de lei. În consecință, Centrul de Sănătate din Ungheni s-a pomenit cu un buget mai mic în 2013, față de anul 2012, o parte din bani fiind „pierduți” în haznaua privatului, iar altă parte - pe seama trecerii la autonomie a centrelor de sănătate aflate până atunci în subordine.
█ Cine este compania care a câștigat 1 milion de euro pentru softul creat de Ministerul Sănătății. Aceasta câștigă anual alte sute de mii de lei din contractele cu spitalele
Decizie amiabilă, fără Consiliu
Cât de legal sau ilegal s-a făcut acest lucru nici Ministerul Sănătății nici CNAM nu au explicat până acum, cert este că consilierii din raion spun că nu știau nimic, până n-au fost puși în fața faptului împlinit. „Trebuie să confirm că Consiliul raional n-a știut nimic despre transferul acelor sectoare de sub jurisdicția Centrului de Sănătate Ungheni la AflaMed Consult, consilierii nu au luat o astfel de decizie. Am aflat abia după anul nou, când firma avea deja contract cu CNAM”, spune Petru Langa, vicepreședintele Consiliului raional Ungheni.
„Ulterior, am avut discuții cu Tatiana Roșioru. Mi-a spus că totul este legal. Am pus problema la Consiliul raional, am creat un grup de lucru care a mers la fața locului și a discutat cu șefii instituțiilor. Am abordat problema de două ori în ședințele Consiliului, din păcate majoritatea consilierilor n-au vrut să știe cum s-a întâmplat așa ceva și prin ce căi”, mai spune Langa. Potrivit vicepreședintelui de raion, decizia ar fi fost luată „amiabil” între Centrul de Sănătate Ungheni și AlfaMed Consult, care ar fi trimis solicitări la Ministerul Sănătății. Ulterior, instituția ar fi acceptat modificarea, efectuând la rândul său modificările necesare în Nomenclatorul instituțiilor medico-sanitare.
Pentru că toți au preferat să nu-și pună întrebări, problema a fost amânată de la un termen la altul, până când anul s-a scurs.
Consilierii care au făcut parte din această comisie au fost mult mai puțin comunicativi. Aceștia spun că nu au idee cum au trecut cele patru sectoare la privați.
„Știu precis că Consiliul n-a decis așa ceva. Atâta pot să vă spun. Cum s-a ajuns la situația asta nu știu. Nu cunosc nimic”, a fost succint Mihai Diaconu, consilier din partea PDM. „Nu mai sunt consilier acum. Chiar dacă am făcut parte din comisie, n-aș putea să vă spun prea multe. Nu sunt persoana abilitată”, s-a scuzat și Vladislav Negară.
„Suntem ca niște marionete”
În timp ce consilierii se scuză de lapsus de informație, directoarea Oficiului de Sănătate din Rădenii Vechi se plânge că se luptă deja de doi ani să treacă la autogestiune. Noutatea că instituția pe care o conduce a devenit parte componentă a AlfaMed a lăsat-o fără replică. „Am aflat pe data de 26 decembrie, când mi s-a zis scurt că nu mai ținem de Centrul de Sănătate Ungheni, ci de AlfaMed Consult. Doamna Tatiana Roșioru mi-a zis că are contract cu CNAM și că totul rămâne așa. Suntem niște marionete în acest stat. Atât de mult mă lupt să trec la autogestiune și mi se pune bețe-n roate”, spune Victoria Chirică, șefa oficiului de Sănătate din Rădeni. Se circulă zvonuri că instituția privată nu ar mai avea nevoie de aceste sectoare. „Apoi așa și s-ar putea să fie, întrucât banii ni i-au luat, dar reparații nu s-au făcut deloc aici. Nu mai vorbesc despre alte probleme care apar zilnic. Bunăoară, nu pot cumpăra cărbune ca să încălzesc sediul. Am strâns fărâmiturile de la fundul sacilor”, spune indignată femeia. Despre faptul că sectoarele Rădenii Vechi, Alexeevca, Lidovca și Săghieni n-ar mai prezenta interes pentru instituția privată vorbesc și unii consilieri, care ar fi motivați acum să rezolve cât mai curând problema, astfel ca oamenii să nu rămână fără servicii medicale asigurate.
Același cod fiscal
În timp ce consilierii spun că nu au idee despre ce se întâmplă, o instituție de stat este trecută la balanța privaților. Pare greu de crezut că nimeni nu știa despre acest lucru. Cert este că acum Oficiul Medicilor din Rădenii Vechi și AlfaMed Consult au același cod fiscal. Mai bine zis, acum la Camera Înregistrării de Stat este identificată o singură companie, după codul fiscal care aparținea OS Rădenii-Vechi. În Registrul de Stat al Controalelor cele două instituții erau trecute după același cod fiscal – 1013600030398. Informația este confirmată și din alt document al Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice.
Victoria Chirică spune că oamenii n-au avut de suferit esențial. O problemă ar fi analizele medicale sunt transferate de la Rădeni la Ungheni, iar de acolo la centrul privat Synevo, care are un contract cu AlfaMed. Aceasta face ca rezultatele analizelor să vină cu întârziere. Totodată, oamenii care n-au timp să respecte ordinea stabilită în lista de așteptare, plătesc pentru serviciile medicale.
În ordinul Ministerului Sănătății privind Nomenclatorul de stat al instituțiilor medico-sanitare private din 2013 „AlfaMed Consult” nu figurează. Instituția a primit licența de activitate anul trecut în luna septembrie, iar în decembrie este contractată de către CNAM pentru servicii de asistență medicală primară, fără a avea certificatul de acreditare. Instituția este controlată de către soția șefului Direcției e-Transformare de la Ministerul Sănătății, Alexandru Roșioru. Acesta nu a răspuns până acum la apelurile noastre. În schimb, CNAM a venit cu un răspuns oficial, argumentând că AlfaMed Consult n-ar fi fost obligată de lege să prezint la contractare certificatul de acreditare, lucru infirmat de propriile acte emise, în care este prevăzut pachetul de acte necesar la contractare.
█ Articole relaționate: