Autor: Sorina Bujarov

Mergem la salonul de înfrumusețare ca să ne tundem, să ne aranjăm părul, pentru manichiură, machiaj sau proceduri dermatologice. Puțini dintre noi se gândesc însă că după toată această plăcere ne putem întoarce acasă cu un buchet întreg de infecții. De la patologii ale pielii până la maladii grave, precum hepatite virale, HIV sau sifilis.

În Moldova riscul de a contracta o infecție în urma procedurilor de frumusețe este foarte mare, spun specialiștii, deoarece o mare parte dintre specialiștii în manichiură, make-up sau chiar cosmetologi lucrează acasă, folosind aceleași ustensile pentru diverși clienți. Ei nu pot fi controlați, prin urmare specialiștii nu pot verifica în ce măsură aceștia respectă toate normele sanitare și de igienă.

Potrivit specialiștilor, cel mai des de la frizerie vă puteți molipsi de micoze și infecții stafilococice. Micozele sunt provocate de ciuperci și se manifestă prin eczeme (erupții cutanate) la nivelul pielii, durere și mâncărime. Bacteria Staphylococcus aureus însă poate provoca mai multe infecții. Acestea pot afecta pielea, țesutul subcutanat, căile respiratorii, scheletul, etc.

Din momentul în care bacteria este transmisă prin peria de păr, atunci aceasta afectează, de cele mai deseori, pielea de pe cap. În astfel de cazuri infecția se manifestă prin furuncule, acnee, foliculite (bubițe cu puroi), orjelet (urcior), etc.

Instrumentele ce pot trasmite infecțiile sunt peria de păr, foarfeca și mașina de tuns, precizează specialiștii în sănătate.

„Aceste instrumente intră în contact cu pielea fiecărui client, astfel că, în cazul în care unul din ei este bolnav, infecția foarte ușor se poate transmite și altei persoane. Acest lucru se întâmplă dacă angajații nu dezinfectează instrumentele cu care lucrează. Dacă în unele saloane foarfeca și peria mai este sterilizată, atunci mașina de tuns puțin probabil este dezinfectează, așa că riscul de a lua astfel de infecții este mai mare în cazul bărbaților”, afirmă Veronica Vâzdoagă, doctor dermatolog.

Specialistul mai spune că numărul celor care dezvoltă micoze și alte boli ale pielii capului crește în special în perioada caldă a anului. De aceea, pentru a evita îmbolnăvirea este bine să solicitați frizerului să dezinfecteze instrumentele cu care lucrează de față cu dumneavoastră. Specialiștii fac această recomandare și femeilor, pentru că ele, la fel, se supun riscului.

█ Râie, păduchi sau gripă. Cu ce boli ne putem alege, circulând cu transportul public din Moldova 

Vă puteți alege cu infecții periculoase și după ce v-ați făcut manichiura la salon sau, și mai periculos, chemați un specialist la domiciliu, precizează igieniștii. „Ustensilele din trusa de manichiură intră în contact cu sângele, astfel există posibilitatea ca infecțiile să se transmită de la o persoană la alta. Sunt și persoane care lucrează la solicitare. Sunt chemați acasă. Iată în astfel de situații riscul este mai mare, pentru că cei de la sănătate publică nu pot verifica cât de sterile sunt ustensilele. Se pot transmite hepatitele B și C, HIV și alte infecții grave”, susține Anatolie Aga, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică din raionul Hâncești. Pentru siguranță, fie luați trusa dumneavoastră de manichiură și rugați manichiuristul să lucreze cu ustensilele personale, fie cereți să dezinfecteze ustensilele de față cu dumneavoastră. 

Periculoase sunt și procedurile cosmetologice, în special cele care presupun injectarea tenului. În acel moment instrumentele intră în contact cu sângele pacientului. De obicei, în saloanele care activează legal, aceste instrumente sunt de unică folosință, dar sunt și cazuri când specialiștii folosesc ustensilele de mai multe ori, pentru a economisi.

 „O simplă procedură de curățare a tenului presupune injectarea, înțeparea pielii, iar prin ustensilele folosite se poate transmite HIV, sifilis, hepatita B și C, dacă acestea nu sunt sterile. În practica mea am întâlnit mai mulți pacienți care aveau HIV, dar nu știau despre acest lucru. Uneori rămân șocați, nu știu de unde s-ar fi putut infecta. Ei cunosc doar căile clasice de transmitere - relațiile sexuale neprotejate și contactul cu sângele, dar fără să își dea seama că la cosmetolog și la manichiură la fel instrumentele intră în contact cu sângele”, a explicat dermatologul Veronica Vâzdoagă.

Dezinfectate trebuie nu doar instrumentele de tuns și cel pentru manichiură, dar și pensulele pentru machiaj. Și acestea pot transmite micoze și alte infecții de piele. „Aceste ustensile trebuie dezinfectate cu soluție, pentru că la temperaturi înalte ele se deteriorează. Soluția dezinfectantă se găsește foarte ușor în farmacii. Dezinfectarea se face după fiecare procedură, astfel încât clientul să fie machiat cu o trusă de perii dezinfectată”, a precizat Veronica Vâzdoagă.

 Tot mai mulți moldoveni au infecții intestinale acute, gonoree și păduchi 

Potrivit specialiștilor peria de păr și foarfeca trebuie dezinfectate în soluție specială. Acestea se țin în soluție timp de 10 minute. Ustensilele de manichiură însă trebuie dezinfectate la temeperaturi înalte, în aparate speciale numite sterilizatoare, aceasta fiind cea mai eficientă metodă. Timpul de sterilizare diferă pentru fiecare instrument în parte, de materialul din care sunt confencționate acestea. Mai puțin eficientă însă este lampa cu raze ultraviolete, dar care este pe larg folosită în saloanele din Moldova.   

Atât frizeriile, saloanele de machiaj și manichiură, cât și cabinetele cosmetologice sunt verificate de specialiștii în sănătate publică. Cel puțin o dată în an, aceștia verifică dacă în saloane se respectă instrucțiunile sanitaro-igienice, astfel încât să prevină transmiterea infecțiilor clienților.

„După regulă noi suntem obligați să facem aceste verificări la deschidere și deja în fiecare an. Acestea însă se fac mai des, având în vedere situația epidemiologică din țară. Se face, de obicei, o dată în jumătate de an. Se verifică instrumentele înainte de dezinfectare și după, ca să ne asigurăm că metodele de sterilizare sunt eficiente. Le mai vorbim lucrătorilor că trebuie să dezinfecteze instrumentele de față cu clientul și că ustensilele nu se sterilizează o dată în săptămână, dar după fiecare client”, a precizat Anatolie Aga, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică din Hâncești.

Acesta a mai adăugat că în ultimii ani foarte rar se întâmplă să descopere ustensile nesterile. „Cu 10 ani în urmă situația era groaznică, acum însă probleme aproape că nu sunt. Aproape toate saloanele verificate corespund normelor”.

Am încercat să discutăm cu responsabili de la Centrul Național de Sănătate Publică, însă specialiștii nu au fost de găsit. De la Centrul Municipal de Sănătate Publică am aflat însă că saloanele de tatuaj dar și cele de cosmetologie nu sunt verificate foarte des, deoarece, explică igienistul „Se folosesc ustensile de unică folosință și nu are rost să facem controale repetate”, a ne-a asigurat medicul igienist, Elena Balan. 

 

█ Articole relaționate:

“Eliminările” vaginale – de la normă la patologie

Cazurile de sifilis, în creștere printre adolescenții moldoveni. „Este în creștere, în special, sifilisul transmis de la mamă la făt“ 

Republica Moldova, campioană la infecții cu sifilis și gonoree printre adolescenți