Autor: Sorina Bujarov
Sepsisul este un sindrom periculos, care, în unele țări provoacă mai multe decese decât maladiile oncologice sau cele cardiovasculare. Nu apare de la sine, ci survine ca un răspuns la infecțiile cauzate de bacterii, adică în urma septicemiei, ceea ce reprezintă, de fapt, infectarea sângelui cu diferiți agenți patogeni. Sepsisul se întâlnește destul de frecvent și în Republica Moldova, recunosc specialiștii, însă o statistică la nivel național nu există. Asta deși patologia este una gravă, având în vedere că poate genera disfuncția unor organe, ceea ce poate duce la deces.
Numărul celor care mor din cauza sepsisului este înspăimântător. În lume la fiecare două secunde un pacient moare din cauza acestui sindrom care afectează 26 de milioane de oameni în fiecare an. În țările din Uniunea Europeană incidenţa este foarte ridicată – 90 de cazuri la 100 de mii de locuitori, ceea ce reprezintă mai mult decât victimele de cancer la sân, calculat la nivel european. Potrivit specialiștilor, sepsisul apare atunci când răspunsul inflamator al corpului la o infecţie oarecare dăunează altor ţesuturi şi organe, ducând astfel la şoc şi insuficienţă multiplă de organe sau chiar moarte. În prima etapă a sindromului Sepsis, infecţia localizată se generalizează, depăşind mecanismele de apărare ale organismului. La modul practic acest lucru se petrece în felul următor - germenii, intraţi în fluxul sanguin, declanşează un răspuns inflamator sistemic, care deteriorează funcţiile organelor şi, atunci când acestea nu mai funcţionează, are loc un adevărat şoc septic care poate duce la moarte.
Potrivit specialiștilor, principala cauză a sepsisului este imunitatea scăzută, motiv pentru care microbii care ajung în organism nu pot fi distruși. „Toți oamenii intră în contact cu microbii, însă nu toți fac sepsis. Acest lucru depinde de imunitatea fiecărei persoane – dacă aceasta este puternică microbii vor fi distruși și nu vor genera complicații, iar dacă imunitatea este slăbită, va genera consecințe grave. Nu e neapărat ca să existe o rană deschisă, sepsisul poate apărea și după un furuncul tratat demult, pentru că în adâncul ranei bacteriile au pătruns înainte ca rana să se prindă la suprafață”, a explicat Elena Moraru, șefa Secției de Reanimare de la Spitalul Clinic Republican.
În Republica Moldova nu se duce o evidență la nivel național al cazurilor de sepsis, însă specialiștii spun că acest sindrom se întâlnește destul de frecvent și la noi, înregistrându-se în jur de o mie de bolnavi anual. „Nu pot spune exact câte astfel de cazuri se înregistrează anual, dar să știți că sunt și la noi destul de frecvente. Secțiile pentru reanimare septică sunt pline, în cea mai mare parte a timpului, ceea ce înseamnă că această problemă e destul de răspândită”, a precizat Mihai Borș, șeful secției de reanimare septică de la Spitalul Clinic Republican.
Toți bolnavii moldoveni care dezvoltă această patologie sunt tratați la Spitalul Clinic Republican, în Secția Reanimare Septică, aceasta fiind unica secție de profil din țară. Potrivit medicilor de aici și aceasta urmează să fie lichidată. Asta pentru că bolnavii cu septis nu trebuie tratați în secție aparte, dar în saloane speciale, la fel cum se întâmplă în spitalele din toată lumea.
Ultimul studiu la acest subiect realizat în Moldova a scos în evidență cele mai frecvente cauze ale sepsisului la pacienții moldoveni, dar și care sindrom se manifestă cel mai sever, cercetare axându-se în special pe sepsisul chirurgical. Astfel, potrivit cercetării, cel mai des pacienții moldoveni dezvoltă sepsis abdominal. Este vorba despre 41 la sută dintre cazurile totale de sepsis înregistrate în cadrul studiului. Acesta este urmat de sepsisul pancreatogen, depistat la 22 la sută dintre pacienți și cel tegumentar – dezvoltat de 18% din pacienți. Într-un număr mai redus, de 12%, s-a depistat și sepsisul pulmonar. Acestea reprezintă focarul declanșator al sepsisului.
█ Tot mai mulți moldoveni au infecții intestinale acute, gonoree și păduchi
Mai grav este însă că o mare parte dintre acești pacienți au dezvoltat sepsis complicat, ceea ce a dus la șoc septic sau disfunția unor organe, ceea ce poate provoca decesul. Este vorba despre mai mult de 34% dintre bolnavi. Cele mai frecvente disfuncții cauzate de sepsis fiind cele ale organelor respiratorii, cardiovasculare, celor neurologice, hepatorenale, etc.
Astfel, în pofida realizărilor medicinii în ceea ce ține de controlul proceselor infecţioase şi septice, sepsisul continuă să fie o problemă majoră a medicinii prin incidenţa înaltă a disfuncţiilor organice şi sistemice cu rezultate dramatice, precizează autorii studiului, care reflectă date colectate pe parcursul a zece ani. În concluzie aceștia au constatat că „în centrele de tratament a sepsisului din Moldova mortalitatea prin sepsis chirurgical sever şi prin şoc septict rămâne inacceptabil de înaltă”.
Studiul a fost realizat pe parcurusl a cinci ani, pe un eșantion de 1.552 bolnavi cu sepsis chirurgical, internați în secţia de reanimare şi terapie intensivă septică a Spitalului Clinic Republican.
█ Articole relaționate: