Autor: Sorina Bujarov
Ce știu medicii de familie din Moldova despre fibroza chistică sau mucoviscidoză? Că este o maladie genetică gravă, care afectează mai ales plămânii și sistemul digestiv. În linii generale, doctorii știu că există o astfel de maladie, dar recunosc că nu știu prea multe despre ea, deoarece în experiența lor nu prea s-au confruntat cu astfel de bolnavi. Din acest motiv, pentru a afla cele mai elementare, doctorii ne-au sugerat să căutăm informații pe internet. Am făcut un experiment și am discutat cu mai mulți doctori de familie din diverse localități ale Moldovei. Unii ne-au spus că fibroza chistică nu are nimic în comun cu medicina de familie și că ar trebui să ne adresăm altor specialiști. Alții - că maladia este una foarte rară și că știu despre ea doar din auzite, de aceea ar fi mai bine să căutăm informații pe internet.
„Pe internet găsiți toate informațiile despre această boală. De unde credeți că m-am informat despre mucoviscidoză? Tot de acolo. În plus, nu noi trebuie să diagnosticăm această boală, nu ține ea de medicina de familie”, ne-a asigurat Maria Drăgan, medic de familie în satul Seliște, raionul Nisporeni. Doctorița s-a arătat și puțin indignată că i-am cerut să ne explice în ce constă această maladie. Am convins-o totuși să ne spună măcar cum se manifestă fibroza chistică.
„Este o boală rară, de două tipuri – pulmonară și gastrointestinală. În primul caz se manifestă prin infecții respiratorii foarte frecvente și care nu răspund tratamentului clasic, iar a doua - se poate manifesta prin diaree frecventă și inexplicabilă, care la fel, nu răspunde tratamentului. Un alt simptom este că copilul nu se dezvoltă cum ar trebui. Spre exemplu, la un an el are aceeași greutate ca un copil de jumătate de an”, a explicat medicul de familie din satul Seliște, raionul Nisporeni.
Mucoviscidoza într-adevăr afectează în special plămânii și sistemul gastrointestinal, însă nu se împarte în două tipuri. Diagnosticul este unul singur –„fibroză chistică”.
Maria Drăgan a recunoscut că nu a văzut în cariera sa niciun bolnav cu mucoviscidoză și că îi vine greu să vorbească despre această maladie. Totuși s-a informat, ca să poată face față, în caz de vreo suspiciune.
„Primul specialist la care apelează orice persoană, în caz de vreo problemă de sănătate, este medicul de familie. El este cel care face trimiterile către alți specialiști. De aceea, este nevoie ca medicul de familie să cunoască ce este mucoviscidoza, deși nu el o tratează, ca să știi când și la ce specialiști să direcționezi părinții. Cel puțin simptomele trebuie să le știm, astfel mai informăm și părinții care primii observă schimbările la copii”, a adăugat medicul Maria Drăgan.
Următorul specialist cu care am discutat a fost medicul de familie de la Centrul Medicilor de Familie din raionul Râșcani. Nu am aflat însă multe lucruri nici de la el. „Mucoviscidoza este o boală rară, nu cunosc dacă se găsesc astfel de bolnavi printre populația pe care o am la evidență. Nu noi ne ocupăm cu astfel de cazuri, ci pediatrii, dacă este vorba de copii. Nu pot să vă explic ce este această boală, pentru că nu aveți studii medicale”, ne-a spus medicul Nicolae Ursu.
Am insistat totuși să ne vorbească cel puțin despre simptomele timpurii, precizând totodată că nici mămicile nu au studii medicale, dar totuși trebuie să știe și să înțeleagă ce este, de fapt, fibroza chistică. Fără succes. „Mi se pare suspect că îmi puneți astfel de întrebări”, ne-a răspuns în schimb medicul de familie.
Am găsit și medici de familie binevoitori, care au vrut să ne vorbească despre fibroza chistică și care este rolul medicului de familie în diagnosticarea și tratamentul acestei boli.
Lidia Cvașniți este medic de familie în satul Mihailovca, raionul Cimișlia și spune că nu a întâlnit persoane care să sufere de fibroză chistică, dar s-a informat despre această boală, din propria inițiativă.
„În ultima perioadă sunt diferite conferințe legate de acest subiect, însă cu câțiva ani în urmă nu prea se știa despre această boală. Și eu inițial știam doar din auzite, însă ulterior am mers la diferite conferințe și am aflat mai multe. Știu ceea ce ar trebui să cunoască orice medic de familie – primele simptome, astfel că la orice suspiciune trimit pacienții să facă testul sudorii”, a mărturisit medicul din Mihailovca.
Specialistul mai spune că le informează și pe mămici despre maladie. „Le atenționez că atunci când copilul răcește de foarte multe ori și greu se supune tratamentului, când are probleme intestinale - diaree sau constipație, să vină imediat la medic, pentru că poate fi vorba despre o boală gravă. Dar cel mai evident simptom este gustul sărat al pielii copilului, atunci când îl săruți. Acest lucru mămicile îl memorează cel mai bine”, a mai adăugat medicul Cvașniți, precizând că în anii săi de activitate a avut o singură suspiciune, însă după mai multe analize, din fericire, nu s-a adeverit.
Fibroza chistică este o maladie genetică gravă, ce afectează mai ales plămânii și sistemul digestiv, astfel încât persoanele cu o asemenea afecțiune sunt mai expuse infecțiilor repetate ale plămânilor. Chiar dacă este o maladie rară, și în Moldova sunt oameni afectați de fibroză chistică. Oficial, numărul bolnavilor ajunge la 60, iar în mare parte sunt copii. Din păcate, moldovenii bolnavi de fibroză chistică nu ajung să îmbătrânească. Speranța de viață este de cel mult 25 de ani.
█ Articole relaționate: