Autor: Irina Papuc
Specialiștii din sănătate au reușit să demonstreze că există o legătură strânsă dintre o alimentație corectă și plămâni sănătoși. Cu cât ne alimentăm mai bine, cu atât mai mult ne asigurăm că suntem imuni împotriva maladiilor care atacă sistemul respirator. De aceea, medicii le recomandă bolnavilor de fibroză chistică să respecte un regim alimentar bogat în vitamine, proteine, lipide și glucide. Astfel, bolnavii care suferă de această maladie genetică trebuie să consume cu 20 și chiar 50 la sută mai multe calorii decât copiii sănătoși, dar și mai multă sare.
Dacă majoritatea dietelor recomandate prevăd o cantitate scăzută de calorii, în cazul bolnavilor de fibroză chistică este invers – ca să mențină o greutate normală aceștia trebuie să consume cu până la 50 la sută mai multe calorii, decât copiii sănătoși. Și asta pentru că multe dintre nutrimentele ingerate nu sunt absorbite de organism, explică specialiștii în nutriție.
„Respectarea unui regim alimentar sănătos este foarte important în special pentru copiii cu fibroză chistică, deoarece aceasta asigură o funcție pulmonară mai bună și, în consecință, infecții mai puține. În cazul în care organismul nu primește cantitățile necesare de calorii, apar semne precum maldigestia, malabsorție, și ulterior malnutriție. Malnutriția va favoriza apariția infecțiilor, deci este un cerc vicios”, explică Ala Jivalcovschi, șefa secției Malnutriție și Boli Nutriționale, din cadrul Clinicii „Emilian Coțaga”, de la Institutul Mamei și Copilului.
Medicul atenționează că bolnavii care trăiesc cu această maladie trebuie să pună preț pe calorii, pentru că ele sunt garanția energiei pe care o primește organismul nostru. Astfel, alimentele bogate în grăsimi nu trebuie să lipsească nicio zi din regimul lor alimentar. „Acești bolnavi trebuie să consume mult lapte, iaurturi, cașcavaluri, brânzeturi, unt, smântână. Acestea conțin acizi grași esențiali și trebuie consumați zilnic. Este importantă în alimentație și carnea și produsele din carne, pește, ouă. Acestea conțin proteine și lipide. Pentru un aport de carbohidrați trebuie să consume cereale, dar și foarte multe legume și fructe”, a adăugat specialista. Pentru că acești bolnavi elimină foarte multă sare prin transpirație, vor avea nevoie să consume acest produs în cantități mai mari, decât permite regula generală.
Enzimele și vitaminele liposolubile sunt foarte importante
Și hidratarea este importantă, de aceea bolnavii trebuie să consume, de asemenea în cantități mai mari, apă, ceaiuri, compoturi și sucuri de fructe.
Un alt element important din alimentația bolnavilor de fibroză chistică sunt enzimele pancreatice. Acestea sunt suplimente care înlocuiesc enzimele naturale, ele au forme de minimicrosfere și sunt acoperite cu straturi de înveliș protector care protejează împotriva acidității gastrice. Acestea trebuie luate în timpul mesei, iar cantitatea acestora depinde de vârsta și greutatea bolnavului. „Un copil de cinci kilograme va lua aproximativ 3 - 5 capsule de 10.000 unități, pe când un adult va lua zece capsule a câte 25.000 de unități”, spune specialista. Rolul lor este extrem de important, deoarece ajută la absorbția alimentelor.
Alimentele alese corect și administrarea regulată a enzimelor însă nu sunt suficiente fără vitaminele liposolubile. Acestea joacă un rol important, astfel că medicii atrag atenția la vitaminele A, D, E, K. Vitamina A se conține în caise, supe de legume, morcovi. Ouăle, peștele, laptele sunt bogate în vitamina D. Nucile, brocolii și pâinea trebuie consumată pentru vitamina E, iar spanacul și varza pentru vitamina K.
În același timp, pacienților cu mucoviscidoză li se recomandă că consume alimentele în forme mai ușor de mestecat și înghițit. De exemplu, carnea trebuie să fie tocată, cartofii și legumele – sub formă de piure, brânza și cașcavalul – date prin răzătoare, ouăle fierte și șunca – tăiate mărunt.
În țara noastră sunt înregistrați oficial 60 de bolnavi de mucoviscidoză, majoritatea adolescenți și copii. Fibroza chistică face parte din categoria maladiilor rare și afectează sistemul respirator și digestiv.
█ Articole relaționate: