Autor: Sorina Bujarov
Copiii cu fibroză chistică din Moldova vor scăpa, în curând, de povara de a se interna în spital odată la trei luni. Din ianuarie, la policlinica Institutului Mamei și Copilului va fi deschis un Centru pentru pacienții cu mucoviscidoză, de tip ambulatoriu. Acesta a fost renovat, amenajat și dotat cu echipament performant, iar din ianuarie își așteaptă pacienții.
Bolnavii de mucoviscidoză din Moldova, care sunt majoritatea copii, erau nevoiți până acum să se interneze în spital, doar pentru ca să efectueze niște investigații simple. De acum, promit doctorii, totul va fi mult mai simplu, deoarece noul centru care urmează să fie dat în exploatare este dotat cu utilaje medicale, în plus muncește o echipă multidisciplinară.
Noul centru este amplasat în incinta Policlinicii Institutului Mamei și Copilului și, spre deosebire de saloanele unde acum sunt internații copii cu fibroză pentru investigații sau tratament, acesta seamănă mai mult cu un centru de joacă pentru copii – aici sunt amplasate scaune colorate, mobilă nouă. Înainte de deschidere, saloanele urmează să fie amenajate și cu jucării, astfel ca copiii să fie mai relaxați atunci când vor ajunge la medic. Pe lângă aspectul plăcut pe care îl au, saloanele mai întrunesc și alte condiții - cele de igienă - un aspect foarte important în special în cazul bolnavilor cu fibroză chistică.
Noul centru nu are rolul doar să crească confortul psihologic al copiilor care vor fi tratați aici. O schimbare importantă se va produce și în felul în care sunt monitorizați acești copii, spun specialiștii . Până acum aceștia erau internați în aceeași secție cu pacienții ce suferă de aceeași boală și care sunt purtători de bacterii, doar pentru niște investigații de rutină. În aceste condiții bolnavii erau supuși la un risc dublu.
„De foarte multe ori s-a întâmplat ca acești bolnavi să fie internați în spital doar pentru investigații, însă aici au contractat bacterii, care le-a înrăutățit situația”, povestește Oxana Turcu, pediatru, specialist în fibroză chistică.
Noul centru însă vine să schimbe situația. Construit după modelul țărilor cu un sistem de sănătate bine dezvoltat, acesta este menit să scadă rata infectării în spitale, dar și să învețe pacienții că mucoviscidoză nu este o condamnare, ci o maladie care îți permite să duci o viață obișnuită, ce-i drept cu puțin efort. Primul aspect de care s-a ținut cont este amplasarea centrului – să nu fie în spital, acolo unde riscul de contractare a bacteriilor este ridicat, ci în ambulatoriu, acolo unde mai puțin se simte atmosfera de spital.
„În Germania și în Marea Britanie, acolo unde am fost instruiți, copiii care necesită tratament sunt internați în spital, iar cei care trebuie să facă doar investigații, sunt consultați în alt centru. Acest lucru previne infecțiile, dar totodată îi ajută pe copii să-și accepte mai ușor starea. Așa se practică în străinătate, unde speranța la viață a acestor bolnavi este mult mai mare decât la noi”, a explicat Oxana Turcu.
Acest lucru a fost confirmat și de președintele Asociației „Învingem Mucoviscidoza în Moldova”, care spune că odată cu deschiderea noului centru, se va încerca implementarea și la noi a modelului canadian - copiii nu vor veni periodic să primească tratament intravenos, ci pentru investigații și consultul specialiștilor. „Acum am lansat o campanie în speranța că vom reuși să procurăm măști PEP, pentru ai învăța să le utilizeze singuri acasă. Aici vor veni să discute cu nutriționistul, kinetoterapeutul, care îi va învăța ce regim alimentar sau ce exerciții să urmeze acasă. Internați vor fi doar cei care au nevoie”, a precizat Angela Soltan
Un alt beneficiu al noului Centru de Mucoviscidoză este faptul că bolnavii nu vor mai fi nevoiți să circule dintr-o secție în alta în căutarea specialiștilor. Medici sunt cei care vor veni aici pentru ca să-i consulte. „Va fi elaborat un program al vizitelor, astfel încât să evităm cozile. Aici pot fi efectuate o serie de investigații - biochimia sângelui, sputa, etc. Avem și o sală de kinetoterapie”, a mai precizat Oxana Turcu.
În acest centru urmează să lucreze o echipă disciplinară alcătuită din mai mulți specialiști – pulmonolog, gastroenterolog, kinetoterapeut, nutriționist, asistent medical, psiholog. O parte dintre ei nu se regăsesc în echipa actuală. „Psihologul este extrem de necesar. El are rolul de a ajuta nu doar copilul, ci și familia să treacă mai ușor peste momentele dificile. Până acum la centrul vechi nu au fost nici psiholog și nici kinetoterapeut. La fel, este nevoie de o asistentă care să facă legătura dintre medic și pacient. Ea poate face consultații telefonice și, în funcție de rezultat, fie înscrie pacientul pentru o consultație de urgență sau una planică”, a mai explicat pediatrul Turcu, precizând totodată că succesul în menținerea sub control al acestei maladii depinde de interacțiunea dintre toți acești specialiști.
Noul centru a fost construit cu suportul Asociației de Fibroză Chistică din Germania, care a donat cea mai mare parte din bani. Costul lucrărilor de reparație au costat aproximativ 200 de mii de lei, bani strânși inclusiv cu suportul Asociației „Învingem mucoviscidoza”, din Republica Moldova.
█ Articole relaționate: