Autor: Sorina Bujarov

Doar în ultimele două săptămâni în localitățile din raionul Orhei au fost înregistrate aproape 200 de cazuri de maladii transmisibile. În mare parte este vorba despre infecții respiratorii, pneumonii, și bronhopneumonii. Pe lângă aceasta, s-au depistat și două cazuri de tuberculoză și alte două de infecții intestinale. În aceste condiții, specialiștii Centrului de Sănătate Publică din Orhei au expediat Ministerului Sănătății, dar și Centrului Național de Sănătate Publică un Raport Extraordinar.

Doar în ultima săptămână au fost înregistrate 153 de cazuri de maladii transmisibile, dintre care 81 de cazuri de infecții respiratorii acute și 58 de cazuri de pneumonii și bronhopneumonii, aproape de două ori mai multe decât în săptămâna precedentă. Potrivit specialiștilor, majoritatea bolnavilor sunt copii de până la 17 ani.

„Peste 70 la sută dintre bolnavi sunt copii, din școli, grădinițe, acolo unde riscul de infectare este mai mare. Este vorba despre peste 100 de copii. Numărul este mare, însă starea bolnavilor este stabilă”, a afirmat pentru Sănătate INFO, Vasile Guștiuc, directorul Centrului de Sănătate Publciă din Orhei.

Acesta mai spune că specialiștii Centrului au expediat un Raport Extraordinar către instituțiile ierarhic superioare. Aceasta nu înseamnă însă că situația epidemiologică din regiune este extrem de gravă, precizează Guștiuc. „Raportul a fost întocmit ca să ținem la curent instituțiile date, pentru că într-adevăr este un număr mare de îmbolnăviri. Noi însă facem față, așa că nu trebuie să facem panică. Am întreprins măsurile necesare pentru ca infecțiile să nu să se răspândească. Pe viitor însă ne așteptăm ca numărul îmbolnăvirilor să sporească”, a mai afirmat managerul Centrului de Sănătate Publică din Orhei.

 De ce maladii riscăm să ne îmbolnăvim dacă nu bem apă 

Pentru a stopa răspândirea infecțiilor, specialiștii în sănătate publică din Orhei spun că au luat mai multe măsuri: au informat oamenii despre căile de transmitere a acestor maladii, dar și căile de protecție, au fost dezinfectate spațiile în care au fost depistați bolnavi, în special cele în care trăiau bolnavii de tuberculoză.

„La școli și grădinițe am instruit personalul să ceară copiilor să-și spele mâinile frecvent, să aerisească încăperile și să dezinfecteze cât mai frecvent spațiile în care se află micuții. Bolnavii cu tuberculoză au fost izolați, locuințele au fost dezinfecte, iar persoanele care au intrat în contact au fost consultate de medici”, a explicat Vasile Guștiuc.

Specialistul recunoaște că populația este mai puțin respectă recomandările medicilor, de aceea numărul celor afectați este destul de mare. „Lumea e plictisită că repetăm aceeași informație, însă o facem doar ca să evităm epidemiile”, a precizat acesta la final. 

 

█ Articole relaționate:

Greşelile care agravează răceala şi gripa

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră