Autor: Sorina Bujarov

Igiena orală precară a moldovenilor, dar și regimul alimentar nesănătos face ca patologiile dentare să fie o caracteristică specifică pentru populația Republicii Moldova. Este concluzia unui nou studiu, publicat la începutul lui 2014, potrivit căruia cea mai frecventă afecțiune orală degenerativă întâlnită la pacienții moldoveni este eroziunea dentară, urmată de abraziune dentară patologică și caria dentară. Datele arată că prima afecțiune este întâlnită la aproximativ 50 la sută dintre pacienții care ajung la stomatolog.

Potrivit specialiștilor, eroziunea dentară reprezintă o pierdere de substanță dură dentară, ca urmare a unui proces chimic și nu bacterian, iar abraziunea dentară se manifestă prin tocirea dinților. Astfel, conform cercetării, frecvența mare a acestor afecțiuni se datorează regimului alimentar al moldovenilor, principalii factori de risc fiind asociați cu consumul exagerat de fructe dulci, consumul constant de băuturi carbogazoase, nerespectarea regulilor elementare de igienă, etc.

Luate pe rând, aproximativ 80 la sută dintre cazurile de eroziune dentară sunt asociate cu consumul exagerat de fructe, aproximativ 50 la sută – cu aciditatea gastrică mărită şi refluxul gastric cronic, iar în jur de 30% - cu consumul constant de băuturi carbogazoase.

  „Stomatologia nu e o mină de aur, ea trebuie să fie accesibilă și în cel mai îndepărtat sat”. O familie de stomatologi s-a stabilit în nordul țării, ca să ofere servicii calitative și sătenilor 

Conform datelor prezentate în cercetare, vinul roșu este băutura care distruge dinții cel mai rapid. Urmează vinul alb și sucurile din fructe, acestea fiind consumate intensiv de moldoveni. Dizolvarea calciului din dinți apare chiar la 5 minute după ce persoana a consumat vin roșu, iar în cazul vinului alb - eroziunea poate apărea peste 20 de minute sau peste 15 ore. Sucul de vișine și de coacăză provoacă eroziuni dentare la o oră după consumul lichidului, iar cola și limonada „Joy’s” acționează la o oră și jumătate după ce dinții au fost scufundați în băutură.  

„Cele mai agresive băuturi care au condus la dizolvarea şi eliberarea accentuată a calciului din dinţi sunt vinul roşu şi sucurile din fructe. Scăderea concentraţiei ionilor de calciu din dinţii scufundaţi în băuturile carbogazoase s-a constatat chiar din primele ore. Majoritatea răcoritoarelor conţin unul sau doi acizi, mai frecvent acid citric şi fosforic, care intensifică procesul de demineralizare a dinţilor. În acelaşi timp, există produse, cum ar fi cofeina, ce reduc absorbţia calciului în organism, accelerând scăderea rezistenţei dentare. Leziunile smalţului induse de componentele chimice ale băuturilor predispun la dezvoltarea unor procese erozive severe”, precizează stomatologul Adriana Vasilașcu în studiul său. Acesta mai subliniază că vinul conţine nu doar acid tartric, dar şi alţi acizi, cum ar fi acizii malic, lactic şi citric. Într-o cantitate mică vinul poate conţine şi acid succinic (butandioic), citramalic, galacturonic şi mucic.

 Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar 

Totodată, cea mai mare greșeală pe care o comit pacienții moldoveni, care mai devreme sau mai târziu dezvoltă eroziune dentară sau altă patologie dentară degenerativă, este periajul dentar frecvent, imediat după ce au consumat produse acide, greșeală comisă de toți participanții la studiu. În consecință, majoritatea pacienților care au fost diagnosticați cu eroziune dentară aveau mai bine de jumătate din dinți afectați. Mai exact peste 60 la sută din dantură era afectată de eroziune dentară de gradul III și doar un procent din dinți erau afectați doar foarte ușor de această patologie. Potrivit specialiștilor, primele simptome ale acestei patologii sunt petele galbene și denivelări pe suprafața dinților.

Pentru evitarea dezvoltării unor probleme dentare, în special a eroziunilor, autorul studiului are și recomandări: „E nevoie de respectarea unor particularităţi

de igienă orală. Astfel, cu o oră înainte de contactul dintre un acid şi suprafaţa dinţilor şi timp de două ore după aceasta, se va exclude efectuarea periajului dentar. După contactul dinţilor cu un aliment acid este indicată doar clătirea cavităţii bucale cu apă sau mestecarea gumei fără zahăr timp de 5 minute”.

O altă metodă eficientă este ca băuturile acidulate să fie consumate cu ajutorul paiului, iar la sfârşitul mesei ar fi bine de întrebuinţat alimente care nu au un efect agresiv asupra dinţilor, cum ar fi brânzeturile. De asemenea este nevoie de redus consumul băuturilor carbogazoase, dar și a alimentelor acidulate.

Studiul „Aspecte moderne ale eroziunilor dentare. Etiopatogenie, clinică, diagnostic, tratament și prevenție” a fost elaborat pe un eșantion de aproximativ 200 de pacienți cu leziuni dentare erozive.  

 

 Articole relaționate:

Obiceiuri care ne distrug dinții

Câte bacterii conţine periuţa de dinţi şi cât de des trebuie schimbată

Greşelile de sănătate pe care le comitem zilnic