Redactor: Sorina Bujarov

Peste 60 de percheziţii s-au făcute ieri dimineață în București și în şase judeţe, la firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani din comerţul cu medicamente pentru boli grave. Gruparea suspectată ar fi adus din Turcia medicamente contrafăcute pentru tratamentul cancerului şi le-ar fi vândut în România, printr-un lanţ de farmacii, susțin procurorii. Potrivit acestora, mai mulţi bolnavi de cancer au reclamat la poliţie că au achiziţionat citostatice contrafăcute de la un lanţ de farmacii, despre care ştiau că au produse mai ieftine.

Poliţiştii au deschis o anchetă şi au descoperit întreaga rețea care se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportată mai departe în spaţiul intracomunitar, iar o altă parte era vândută în ţară, prin intermediul lanţului de farmacii Elena, informează Ziarul de Iași. Suspecţii ar fi vândut medicamente în valoare totală de cinci milioane de euro, însă până în prezent anchetatorii nu au stabilit exact câte dintre acestea erau contrafăcute.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conţineau substanţa activă care ar fi trebuit să-i ajute.

 Un medic prescria ilegal medicamente pentru durere, care ar fi provocat decesul a cinci persoane 

Poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române au mai precizat că în anchetă sunt vizate 20 de firme specializate în depozitarea şi vânzarea de medicamente. Potrivit anchetatorilor, acestea s-ar fi eschivat de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

„În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă, utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet. Preparatele erau procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară. De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, iar banii obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive”, precizează Poliţia Română. Prin acest mecanism, în circuitul legal din România şi din alte state comunitare ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor vizate în dosar, mai susţin anchetatorii.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat, stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, este de peste 3 milioane de euro.

 

 Articole relaționate:

Scandal cu învinuiri de malpraxis. Medicii au făcut operații de înlocuiri de șold cu implanturi meșterite din bucăți de la diferite dispozitive 

CAMPANIE// Un spital, implicat într-un proces de malpraxis, după ce din instituție au fost furate medicamente esențiale