Autor: Sorina Bujarov
Igiena bebelușilor, indiferent de sexul lor, este foarte importantă începând din primele zile de viață. De ea depinde evitarea pe viitor a unor infecții, alergii, etc, mai ales când e vorba despre organele genitale ale micuților. Deși igiena corespunzătoare este importantă deopotrivă pentru fetițe și băieți, în acest material ne-am propus să vorbim despre decalotarea prepuțului băieților. Este sau nu necesară și cum se face corect.
În termeni mai simpli decalotarea înseamnă, la modul practic, înlăturarea treptată a pielii care înconjoară extremitatea exterioară a penisului. Acest lucru permite ca organele genitale ale băieților să fie spălate bine și astfel să fie evitate diverse infecții. Se face din primele luni de viață și până la vârsta de doi-trei anișori, atunci când organele genitale nu sunt maturizate din punct de vedere sexual.
Despre beneficiile, dar și riscurile acestei proceduri unele mămici mărturisesc că nu cunosc prea multe – „Am citit atâta informație pro și contra, că m-am zăpăcit cu totul. Soțul spune ca să decalotăm mai târziu. Mie îmi e frică, dar mă gândesc că dacă acolo se strânge murdărie și ajungem la medic?”, a mărturisit o tânără mămică, într-un grup specializat pe o rețea de socializare.
Pentru că multe dintre mămicile din Moldova nu știu ce înseamnă decalotarea și de ce este nevoie de o asemenea procedură, zilnic la Institutul Mamei și Copilului ajung la doctor zeci de copii cu inflamații ale prepuțului, infecții, eliminări lichide anormale și cu dureri urinare.
Medicii spun că, de obicei, decalotarea organelor genitale ale băieților mici are loc în mod natural. În cazul în care însă prepuțul este prea îngust, ceea ce se numește în termeni medicali fimoză, medicii recomandă decalotarea treptată, în timp. Pediatrii afirmă că în mod natural decalotarea se produce la un număr mic de băieței, în restul cazurilor ea trebuie forțată. Procesul nu este unul periculos, dacă se face după toate regulile.
„Prepuțul (pielea încrețită care acoperă glandul penisului) nu trebuie retras deodată definitiv, dar treptat, începând de la câteva luni de naștere și până la vârsta de un an. În mare parte, băiețeii nou-născuți au fimoză, așa că în cazul lor se recomandă decalotarea, pentru că de la sine nu se va retrage. Decalotarea se face pentru a preveni unele complicații, precum inflamația prepuțului, infecțiile, dar și eliminările anormale”, a explicat Boris Curajos, medic urolog la Institutul Mamei și Copilului. El a precizat totodată că zilnic consultă zeci de bebeluși care se confruntă cu astfel de probleme.
„Numai eu consult zeci de copii cu astfel de probleme, dar în această instituție mai sunt doctori urologi. Vă imaginați ce număr mare de copii dezvoltă totuși astfel de probleme?!”
Specialsitul mai explică că în cazul în care decalotarea nu are loc în mod natural și nici părinții nu o fac forțat, atunci la nivelul prepuțul se adună diferite bacterii, resturi de urină, ceea ce sporește riscul infecțiilor, deoarece în timpul băilor aceste zone nu sunt curățate. „Flora bacteriană crește și, în consecință, apar infecțiile și inflamațiile, care necesită tratament medicamentos, uneori chirurgical”, a mai adăugat medicul urolog.
Boris Curajos a adăugat că decalotarea corectă se face în felul următor – trepatat, la orice băiță se trage foarte puțin pielea și se spală zona descoperită. Medicii atenționează că acest lucru trebuie făcut treptat și câte puțin, astfel încât copilul să nu simtă discomfort și nici să nu dezvolte diverse traume. Decalotarea trebuie începută încă din primele luni de viață, iar până la un an, doi aceasta trebuie finisată.
„Dacă până la un an prepuțul nu s-a retras deloc, nici natural și nici treptat de către părinți, atunci decalotarea se va face în mod forțat doar de către medic, uneori se efectuează chirurgical. Zilnic ne confruntăm cu astfel de cazuri, pentru că sunt părinți care nu înțeleg că acolo se acumulează murdărie și trebuie spălat. Însă prepuțul dacă este lipit curățarea nu se face cum trebuie. Posibil sunt cazuri când copiii nu dezvoltă nimic grav, însă practica arată că totuși lipsa decalotării are consecințe neplăcute”, a afirmat urologul pediatru Boris Curajos.
În cazul în care decalotarea nu s-a făcut la vârsta cuvenită, iar copiii dezvoltă probleme la nivelul organului reproductiv exterior, medicii vor efectua procedura de circumcizie. Aceasta presupune tăierea pielii penisului de jur împrejur.
„Eu recomand la toate mămicile să facă decalotarea, pentru că este o măsură de a preveni anumite complicații, printre care și procedura foarte neplăcută de circumcizie. E mai bine să previi o problemă, decât să o trăiești”, este de părere și pediatrul Stela Cumpătă.
În cazul în care prepuțul a fost decalotat în mod forțat prea devreme sau mai târziu de un an de la naștere, medicii recomandă mămicilor să le facă micuților băiță cu ceai de romaniță sau din alte ierburi. Asta pentru a calma zona traumată.
█ Articole relaționate: