Autor: Sorina Bujarov

Într-o singură săptămână, în localitățile din raionul Orhei au fost înregistrate aproximativ 40 de cazuri noi de pneumonie. Potrivit specialiștilor în sănătate publică, numărul acestora s-a dublat, în comparație cu perioada anterioară, majoritatea celor afectați fiind copii de până la doi ani. Medicii atenționează că acest lucru se întâmplă din cauza grijii exagerate a părinților sau, dimpotrivă, din cauza neglijenței acestora.

În timp ce numărul cazurilor de infecții respiratorii acute s-a redus de două ori, numărul bolnavilor de pneumonie a crescut de două ori într-o singură săptămână. Astfel, dacă anterior în raionul Orhei se înregistrau, în medie, 20 de cazuri de pneumonie, săptămâna precedentă la spital au ajuns 40 de copii cu acest diagnostic. Numărul de pneumonii s-a dublat și în municipiul Chișinău. Potrivit informațiilor Serviciului de Urgență 903, aproximativ 40 de micuți cu pneumonie au fost transportați de urgență la spital, iar alți 50 au ajuns acolo din cauza virozelor. 

Medicii spun că de vină nu ar fi temperaturile de afară, însă părinții care fie ajung prea târziu la medici, fie își îmbracă copilul prea călduros pentru perioada dată.

 Cât de periculoasă este pneumonia pentru copii. „Infecția se poate răspândi foarte repede, de aceea fiecare oră contează enorm“ 

„Pneumonia este o complicație a infecțiilor, cauzate de bacterii sau viruși, Reiese deci că părinții nu ajung la medic imediat ce copilul manifestă unele simptome ale virozelor sau infecțiilor respiratorii. Cer ajutor medical abia când starea copilului se complică foarte mult. Pneumonia este o maladie gravă, uneori chiar fatală, dacă dezvoltă complicații, de aceea nu trebuie de neglijat”, a atenționat Lidia Bordean, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică din raionul Orhei.

De cele mai multe ori însă principala greșeală a părinților, care ajung cu copii bolnavi la spital, este îmbrăcămintea necorespunzătoare. Mai exact, explică medicii, părinții își îmbracă copiii cu haine prea groase. Micuții transpiră din abundență, iar din cauza frigului, se îmbolnăvesc.

„Înțeleg grija mamelor pentru copii, dar mai rău le fac dacă îi îmbracă prea gros. Astfel nu-i protejează de răceală sau infecții, dar mai tare îi îmbolnăvesc. Hainele nu trebuie să fie nici prea groase, nici prea subțiri, să fie mai ușoare încât copilul să se simtă liber, să nu stea înțepenit în ele”, a explicat medicul Bordean.

Contraindicată este și automedicația, în special în cazul micuților. Specialiștii atenționează că după simptome, pneumonia deseori se aseamănă cu o simplă răceală, iar părinții încearcă singuri să-și trateze copiii, ceea ce este greșit. Înainte de a aplica un tratament trebuie stabilit diagnosticul exact, lucru pe care îl poate face doar medicul, nu și părinții.

 Salinele din Chișinău, la mare căutare. Procedura care vă poate scăpa de boli respiratorii, de piele și de stomac 

Părinții pot acționa doar pentru prevenira îmbolnăvirilor, prin aerisirea regulată a încăperilor (pentru a distruge microbii), o alimentație bogată în nutrienți și vitamine necesare organismului, dar și prin respectarea regulilor de igienă. Deseori însă aceste trei reguli nu sunt respectate, motiv pentru care micuții ajung în repetate rânduri la spitalt. „Unii copii ajung la spital și de câteva ori pe an, pentru că părinții nu respectă principalele reguli de protecție”, a atenționat medicul Bordean.

În aceeași perioadă, în raionul Orhei au fost înregistrate aproximativ 130 de persoane cu infecții respiratorii acute. La nivel național numărul celor care s-au îmbolnăvit de infecții respiratorii acute a ajuns la 6.832, dintre care spitalizați au fost 945. Cele mai afectate raioane sunt Hâncești – 207 de bolnavi, Criuleni – 217 și Anenii Noi – 190de bolnavi. Cei mai mulți bolnavi spitalizați s-au înregistrat însă in raionul Sîngerei – 24 de persoane. 

 

█ Articole relaționate: 

Produsele care pot înrăutăți sănătatea persoanelor alergice. Specialiștii vin cu sfaturi ce v-ar proteja de accentuarea simptomelor 

O substanţă chimică care afectează sistemul hormonal, descoperită în unele parfumuri

Unele tipuri de vopsele de păr ar putea conţine substanţe cancerigene