Redactor: Sorina Bujarov

Un studiu realizat pe 53 de parfumuri şi loţiuni după bărbierit a arătat că şase dintre acestea conţineau o cantitate mare dintr-o substanţă chimică care afectează sistemul hormonal. Cercetarea a fost efectuată de către organizaţia austriacă pentru protecţia mediului înconjurător „Global 2.000”.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate la Viena, reprezentanții „Global 2.000” au afirmat că în urma studiului s-a descoperit o concentraţie ridicată de di-etilftalat (DEP) în anumite parfumuri, informează Agerpres.

Printre posibilele efecte secundare ale substanţei chimice, despre care reprezentanții „Global 2.000” afirmă că poate pătrunde în fluxul sanguin odată ce parfumul este aplicat pe piele, sunt probleme de fertilitate atât la femei cât şi la bărbaţi, un risc crescut de cancer de sân, testicular, de prostată, şi boli metabolice, precum diabetul şi obezitatea.

Profesorul Andreas Lischka, director al Spitalului de Copii din Glanzing, Viena, a afirmat că astfel de substanţe chimice sunt deosebit de periculoase pentru femeile gravide, deoarece pot intra în fluxul sanguin şi afecta dezvoltarea fătului.

„Global 2.000” a salutat faptul că majoritatea parfumurilor nu conţin această substanţă chimică, însă şi-a exprimat îngrijorarea pentru că altele conţin concentraţii relativ ridicate din această substanţă şi a cerut retragerea lor de pe piaţă.

 

Articole relaționate:

Cei mai cunoscuți producători de parfumuri, obligați să-şi schimbe reţetele, pentru a-i proteja pe alergici 

Cosmetice de „calitate”, vândute în stradă și păstrate în condiții (ne)corespunzătoare. Specialiștii recomandă să nu vă lăsați mințiți de prețurile mici. Efectul lor ar putea fi grav pentru sănătate 

Problemele cu tiroida pot fi cauzate de chimicalele din produsele cosmetice