Redactor: Sorina Bujarov

Marii parfumieri europeni trebuie să îşi modifice reţetele, pentru a evita apariția alergiile de piele, care afectează până la 15 milioane de europeni, a anunțat Comisia Europeană.

Pe baza unei revizuiri a datelor ştiinţifice, executivul european a decis să interzică trei ingrediente considerate puternic alergene: sinteticul HICC şi două esenţe naturale extrase din muşchi, folosite pentru a oferi iz de lemn unor parfumuri celebre precum Chanel n°5, informează descoperă.ro.

Potrivit specialiștilor, aceşti compuşi pot provoca câteva mii de cazuri de reacţii alergice, cele mai frecvente fiind eczemele.

Concentraţia altor 12 ingrediente, utilizate mai des în componența parfumurile de trandafir şi de lămâie, va trebui să fie şi ea limitată. De asemenea, pe eticheta parfumurilor va trebui să fie indicat 106 de compuşi care sunt susceptibili de a declanşa reacţii alergice. În prezent, pe etichetă sunt indicați doar 26 astfel de compuși.

„Nu avem în vizor un anumit tip de parfum. Am dat doar exemple, însă asta nu înseamnă că parfumul Chanel n°5 va trebuie interzis”, a precizat comisarul european pentru Consum, Neven Mimica.

Totuși, compoziţia anumitor parfumuri, mai a celor produse de clasicii industriei de lux, va trebui să fie „reformulată”, dacă propunerea Comisiei Europene va fi validată de UE, mai precizat Neven Mimica.

Cosmetica bio va fi și ea influențată puternic de această decizie.

„Datele din acest sector, peste 90 la sută dintre produse vor trebui să fie modificate”, o adaptare destul de dificilă pentru producător, a declarat o sursă europeană.

Potrivit Comisiei Europene, industria cosmetică şi cea a parfumurilor au început deja să se conformeze deciziei, pregătind noi rețete pentru produsele lor. Totuși, în caz de necesitate, acestea se pot conforma decizie în următorii cinci ani de la adoptarea hotărârii, pentru a-și putea conserva „leadership-ul mondial”, a mai precizat Neven Mimica.

Comisia Europeană a lansat o consultare publică de trei luni în rândul consumatorilor, producătorilor şi autorităţilor, pentru a-şi perfecţiona noile măsuri.

 

Articole relaționate:

Cosmetice de „calitate”, vândute în stradă și păstrate în condiții (ne)corespunzătoare. Specialiștii recomandă să nu vă lăsați mințiți de prețurile mici. Efectul lor ar putea fi grav pentru sănătate 

Problemele cu tiroida pot fi cauzate de chimicalele din produsele cosmetice

Apel către Uniunea Europeană pentru adoptarea unor măsuri adecvate de reglementare a folosirii substanțelor chimice