Redactor: Anastasia Olaru

Specialiștii în medicină avertizează că consumul zilnic de vitamine și de minerale nu este atât de benefic pentru sănătate pe cât s-ar părea. Consumul neadecvat al acestora, fără consultul unui specialist, poate duce la disfuncții a anumitor organe vitale, atenționează medicii.

Potrivit unui articol, publicat în Revista „Annals of Internal Medicine”, consumul zilnic de vitamine nu previne nici bolile cronice și nici decesul prematur, astfel că utilizarea acestora nu poate fi justificat în niciun fel. Există însă o neconcordanță între ceea ce arată știința și ceea ce fac cu adevărat oamenii, atunci când vine vorba de menținerea sănătății. Potrivit profesorului Madelyn Ferstrom, de la Pittsburgh Medical Center, unele persoane încearcă să acopere golurile din alimentație prin consumul suplimentelor alimentare.

”Într-o lume perfectă, cu toții am mânca o varietate de fructe și legume și cu toții am face exerciții fizice zilnic, lucru care în realitate nu se întâmplă. Oamenii fie nu au timp sau nu dispun de bani pentru a-și satisface necesitățile zilnice de nutrienți”. Înainte de a începe să consumăm anumite suplimente alimentare este bine să vă informați foarte bine ce reprezintă acestea.

Specialiștii recomandă ca înainte să consumați unele suplimente alimentare este bine să vă verificați componența acestora, dar și să vă informați despre beneficiile și efectele adverse ale preparatelor. Iată câteva sfaturi emise de specialiștii Institutului Național de Sănătate din SUA, citate de Today.

Cantitatea zilnică de vitamine – cu siguranță suplimentele alimentare nu te vor ajuta să trăiești mai mult, însă acestea pot influența calitatea vieții. David Levitsky, nutriționist la Universitatea Cornell, SUA, a declarat că organismul are nevoie zilnic de vitamine pentru a-și asigura buna funcționare, aceasta fiind un fel de asigurare pe termen lung. Unii medici spun că consumul suplimentelor alimentare este binevenit, alții – că acestea sunt de prisos.

 Care sunt cele mai periculoase ingrediente din suplimentele alimentare. Medicii explică la ce trebuie să atragem atenție atunci când alegem astfel de produse 

Expertul Levitsky afirmă însă că consumul de vitamine sub formă de comprimate este și contraindicat pentru persoanele care se alimentează corect, dar și recomandate pentru persoanele care au anumite lacune în regimul alimentar. Altfel spus, cei care nu iau necesarul de vitamine din alimente, pot consuma sumplimente alimentare. „Pentru oamenii bolnavi, care urmează un anumit tratament medicamentos, suplimentele alimentare sunt recomandate, însă doar la recomadarea medicului, și nicidecum din proprie inițiativă. Asta pentru că anumite preparate medicamentoase pot anihila anumite vitamine din organism, chiar dacă acestea sunt necesare corpului”, a explicat Levitsky.  Iată în ce condiții specialiștii recomandă consumul sumplimentelor alimentare.

Calciul - începând din adolescență, atunci când consumul de lactate scade, necesitățile de calciu ale organismului sunt greu de satisfăcut. Trebuie să știți că produsele ce conțin o concentrație mare de calciu sunt lactatele, precum laptele, iaurtul, brânza, iar consumul zilnic a unor astfel de produse asigură 1/3 din necesitatea totală a organismului. Legumele de culoare închisă, de asemenea, reprezintă o sursă bogată de calciu. Acestea însă conțin mai puțin calciu decât produsele lactate.

De exemplu, este nevoie de aproximativ trei porții de broccoli pentru a echivala cantitatea de calciu dintr-un pahar de lapte de 250 g. Potrivit specialiștilor, ca organismul să primească necesarul zilnic de calciu, o persoană trebuie să consume 2-3 porții de produse lactate plus câteva legume de culoare verde-închis.

Desigur, necesitatea de calciu poate fi suplinită și cu suplimente alimentare (300-500mg), dar medicii recomandă mai mult consumul alimentelor bogate în calciu, decât consumul pastilelor de calciu. Organismul poate asimila calciu și sucul de portocale sau din alte băuturi asemănătoare laptelui.

Specialiștii atenționează totodată, calciul nu trebuie consumat în exces, deoarece acesta poate forma pietre la rinichi, iar persoanelor cu boli cardiace li se recomandă consumul de calciu doar în conformitate cu recomandările medicilor. Asta, deoarece calciul contribuie la formarea plăcii de ateroscleroză, care generează probleme de circulație a sângelui.

█ Ce vitamine poți combina cu medicamente, în funcție de boală 

Vitamina D - cercetătorii recunosc meritul și rolul acestei vitamine pentru sănătatea oaselor, însă, așa-numita „vitamina-soare” are mai multe beneficii asupra sănătății organismului. Potrivit mai multor studii, vitamina D ar putea ajuta la prevenirea și chiar tratamentul presiunii arteriale, inflamațiilor, dar și a altor probleme. Specialiștii subliniază că vitamina D este greu de obținut din alimente și, din moment ce este produsă în corp la expunerea solară, mulți oameni duc lipsă de această vitamină, apelând ulterior la suplemente de vitamina D. Înainte de a face acest pas, este nevoie de a urma un test sanguin pentru a determina nivelul vitaminei D. În baza acestuia, medicul va administra doza adecvată, în funcție de vârstă și de starea generală de sănătate.

Tipurile de suplimente pentru pierderea în greutate. În mare parte, medicii recomandă evitarea consumul unor astfel de suplimente, deoarece acestea reprezintă un factor de risc pentru cei cu probleme cardiovasculare. Specialiștii atenționează că anumite ingrediente din aceste preparate au un impact biologic negativ asupra activității metabolismului. Kava, de exemplu, este originară din Pacificul de Sud, iar rădăcinile sale sunt folosite pentru anxietate, insomnie și pentru alte boli.

Totuși, folosirea acesteia presupune numeroase riscuri, inclusiv cele care provoacă prejudicii pentru viață. Medici precizează că și la o întrebuințare normală sau una de scurtă durată consumul acesteia poate genera consecințe grave. Suplimentele pe bază de Kava au fost interzise în Elveția, Germania și Canada. Medicii subliniază că nu există absolut niciun beneficiu pentru consumul unor astfel de suplimente.

Supra-dozele oricărui tip de supliment. Chiar și vitaminele, consumate în exces, pot genera probleme de sănătate. Înainte de a consuma un anumit tip de supliment alimentar este bine să știți cum se diluează, în grăsime sau în apă. Astfel, cele care se dizolvă în apă pot fi consumate zilnic, cele care se dizolvă în grăsimi - trebuie consumate mult mai rar. Asta pentru că ele se depozitează în ficat, iar excesul de vitamine solubile în apă se elimină prin urină.

„Marea problemă constă în faptul că mulți oameni nu percep diferența între vitaminele solubile în apă și cele solubile în grăsimi, crezând că excesul de vitamine nu reprezintă niciun pericol”, a declarat Madelyn Ferstrom, de la Pittsburgh Medical Center. 

De exemplu, excesul de vitamina C, solubilă în apă, poate cauza pietre la rinichi, iar excesul de vitamina A, care se dizolvă în grăsimi și se depozitează în ficat, ar putea genera probleme grave la nivelul ficatului. De aceea, înainte de a consuma sumplimente minerale este bine să vă consultați cu un specialist, pentru a evita orice risc pentru sănătate. 

 

█ Articole relaționate:

 Suplimentele alimentare accelerează îmbătrânirea organismului

 Vitamina D, importantă pentru copilul tău

 Suplimentele cu resveratrol luate în timpul sarcinii afectează pancreasul fătului