Redactor: Sorina Bujarov

Un grup de medici din Cehia au reușit o performanță uluitoare. Aceștia au efectuat o intervenție în care au transplantat cinci organe simultan. Operația, care a durat mai bine de 10 ore, a salvat viața unui bărbat în vârstă de 65 de ani.

Acum cinci ani Bartolomej Pesta, care pe atunci avea 60 de ani, a fost diagnosticat cu ciroză hepatică. Atunci când a fost depistată, boala era foarte avansată, astfel că medicii i-au recomandat să facă transplant de ficat. Pe lângă aceasta, medicii au descoperit că bărbatul avea probleme de sănătate care împiedicau și alte organe să funcționeze normal. Potrivit doctorilor care s-au ocupat de tratamentul bărbatului, mai multe organe nu erau alimentate suficient cu sânge. În aceste condiții doctorii au decis că bărbatul are nevoie de noi organe, care să funcționeze normal. În caz contrar, acesta și-ar fi pierdut viața.

„Obișnuiam să alerg și să joc fotbal, însă treptat am renunțat la aceste activități pentru că am început să mă simt mereu obosit. Într-un singur an starea mea s-a agravat foarte mult, astfel că îmi era greu să și mă deplasez. Ulterior trebuia să merg săptămânal la spital unde medicii îmi extrăgeau lichid din abdomen. Am așteptat foarte mult transplantul de organe. Nu era îngrijorat deloc, pentru că știam că sunt pe mâini bune”, a afirmat cehul, după ce a suportat operația de transplant, citata de Foxnews.

Bărbatul a așteptat organele compatibile lui aproape opt săptămâni. În ajun de Crăciun acesta a flat că medicii au identificat toate organele de care el are nevoie. Astfel că la scurt timp medicii au și efectuat operația de transplant. Intervenția a fost făcută la Institutul Clinic de Medicină Experimentală din Praga, Cehia. Astfel, după intervenție omul a plecat acasă cu cinci organe noi – stomac, ficat, pancreas, intestin subțire și splină.  

Intervenția a fost realizată de două echipe de chirurgi, timp de 10 ore. Potrivit medicilor, organele au fost recoltate de la un pacient aflat în moarte cerebrală. După intervenție, pacientul a stat în spital doar câteva săptămi, după care, în luna ianuarie, a fost externat, starea lui fiind foarte bună. „Ei mi-au dat viața înapoi”, a afirmat pacientul la externare.

Acum pacientul se simte bine, însă urmează un regim alimentar foarte strict.  

 

 Articole relaționate:

Ședință cu ușile închise la Ministerul Sănătății despre criza de medicamente. Directorii de spitale au fugit de presă, iar responsabilii s-au bâlbâit. „Nu spuneți că medicamente nu-s” 

Criza medicamentelor în spitale se adâncește și are substrat politic 

Nervi întinși la maxim. Unele spitale rămân și fără seringi și soluție fiziologică în două săptămâni. Medicamentele sunt și ele pe sfârșite 

Transplant de ficat, amânat din cauza lipsei de medicamente. Ministrul Sănătății neagă acest lucru. „N-avem criză de medicamente. Spitalele activează. Întrebați-i pe ei de ce nu fac”