Autor: Sorina Bujarov
Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2015, neadoptată până în prezent, creează dificultăți enorme managerilor instituțiilor medicale din Moldova. Pe lângă lipsa medicamentelor cu care se confruntă, se adaugă și datoriile pentru salarii și serviciile de întreținere. Acestea cresc constant din cauză că directorii sunt nevoiți să administreze toate treburile spitalicești cu bugete provizorii, valabile anului trecut. În consecință, unele spitale au înregistrat datorii de peste jumătate de milion de lei doar într-o singură lună.
De exemplu, spitalul raional din Sîngerei a acumulat doar în ianuarie datorii de aproximativ 600 de mii de lei. Acestea sunt, în mare parte, pentru serviciile comunale. Managerul instituției medicale spune că nu a plătit întreținerea, pentru că nu are suficienți bani.
„Primul lucru pe care îl fac cu banii este să achit salariul lucrătorilor medicali. Și așa au un salariu mic, dar dacă nu îl mai primesc la timp pur și simplu acești oameni nu au cu ce trăi. Am achitat salariu în proporție de 100%, însă au rămas găuri neacoperite în altă parte. Nu știu cum ne vom descurca. Dacă în timpul apropiat nu va fi aprobată legea fondurilor și nu se va oferi un buget mărit, o să înregistrăm datorii de milioane de lei în doar câteva luni”, afirmă Vasile Malcoci, directorul Spitalului din Sîngerei.
Astfel, în prima lună din 2015 instituția medicală nu a plătit peste 200 de mii de lei pentru consumul de apă și energie electrică, peste 227 de mii de lei pentru gaz, 72 de mii de lei pentru procurarea medicamentelor și aproximativ 45 de mii de lei – pentru alimente. În total s-au adunat datorii de mai mult de jumătate de milion de lei, bani pe care managerul spitalului speră că îi va putea achita după aprobarea noului buget.
„Pur și simplu nu putem face față cu bugetul de anul trecut. Acum trebuie să achităm salariu mărit pentru 12 luni, nu ca și anul trecut doar jumătate de an. Sperăm că va fi aprobat un buget mărit cu 15-20 la sută. În caz contrar am finisa anul cu datorii de milioane de lei. Anul acesta s-au scumpit semnificativ și medicamentele, dar noi tot cu bugetul de anul trecut trebuie să lucrăm”, mai adaugă Malcoci.
La fel de îngrijorat este și managerul spitalului raional din Nisporeni. Acesta a ales însă o altă tactică pentru a face față situației – a plătit întreținerea, dar a rămas cu datorii la salariile lucrătorilor medicali.
„Ne descurcăm cu greu. Instituția trebuie să fie funcțională, așa că am ales să achităm serviciile de întreținere, desigur că sunt unele restanțe. Am și datorii pentru salarizarea doctorilor. Am calculat că până la finele anului, dacă bugetul va rămâne același, vom avea datorii de peste două milioane de lei restanță pentru salariul angajaților”, a declarat pentru Sănătate INFO Roman Vasiliu, medic șef la spitalul raional din Nisporeni.
Deocamdată, spune managerul instituției, face față cheltuielilor doar pentru că a reușit să economisească de anul trecut. Acum însă rezervele trebuie suplinite, însă banii pe care îi au la dispoziție nu sunt suficienți. Spune că ar putea face față situației în cazul în care bugetul aprobat pentru acest an va fi mai mare cu cel puțin 20 la sută.
„Noi am discutat și cu cei de la minister că e imposibil să funcționăm în baza bugetului de anul trecut. Ei știu bine că multe lucruri s-au scumpit. Acum la început facem față pentru că avem rezervă de alimente și unele medicamente de anul trecut. Acestea însă se vor finisa, noi însă bani suficienți nu avem pentru a suplini rezervele și dacă se va tărăgăna cu aprobarea bugetului, nu vom putea face față”, a mai adăugat Vasiliu.
Majoritatea directorilor de spitale cu care am discutat spun că fac față cu greu situației, deși s-au străduit să nu adune datorii. Majoritatea cheltuiesc rezervele de bani de anul trecut. Toți așteaptă să fie adoptată cât mare repede Legea fondurilor pentru anul 2015, ca să-și poată planifica cheltuielile.
„Încerc să fiu un manager bun și îmi fac rezervă în fiecare an. În acest an ne-au prins numai bine rezervele financiare, pentru bugetul provizoriu oferit nu este echivalent cu cheltuielile reale pe care le avem noi. Și rezervele pe care le avem sunt limitate, de aceea sperăm ca legea fondurilor să fie aprobată cât mai curând posibil, să ne putem planifica și noi normal cheltuielile”, afirmă Mariana Florea, director al Spitalului raional din Cimișlia.
Amintim că spitalele au intrat în acest an cu buget provizoriu, deoarece Legislativul și-a început activitatea propriu-zisă de curând. Totuși, până la adoptarea Legii Fondurilor Asigurărilor de Asistență Medicală, deputații vor trebui să adopte mai întâi politica fiscală pentru 2015, legea bugetului de stat și abia după asta Legea asigurărilor de Asistență socială și Legea Fondurilor. Cel puțin aceste legi, spun experții, ar trebui să fie prioritare pentru legislatori.
█ Articole relaționate: