Redactor: Sorina Bujarov

Deși avea toate organele formate, încă nu era pregătit să vină pe lume. Totuși, s-a născut cu trei luni înainte de termenul deplin de gestație, în sacul amniotic, la Cedars-Sinai Medical Center din California, SUA. În pofida complicațiilor la naștere, copilul a venit pe lume sănătos, ceea ce medicii au calificat drept o minune medicală.

Atunci când s-a născut nici medicilor nu le-a venit să creadă că micuțul s-a născut în sacul amniotic. Doctorii povestesc că le-a luat câteva secunde pentru a realiza ce de fapt s-a întâmplat. Mama bebelușului povestește că nici ea nu și-a dat seama că, de fapt, copilul ei s-a născut înpreună cu sacul amniotic. La câteva minute de la naștere medicii au spart sacul și au scos copilul, ajutându-l să respire, iar mama a luat parte la această experiență unică.

„S-a întâmplat exact ca într-un film. Am putut de sinestătător să scot căpuceanul. A fost o posibilitate unică să văd pe viu care este poziția fetală. Am putut vedea cum stau mânuțele și picioarele ghemuite în sacul amniotic. A fost o priveliște extraordinară. Am fost uimită când medicii mi-au zis că astfel de cazuri sunt foarte rare în medicină. Mi-am dat seama că este un copil unic”, a mărturisit mama fetiței născute în sacul amniotic, citată de Daily Mail.

 Caz şocant în medicină – o fetiţă s-a născut „gravidă” cu gemeni 

Înainte ca sacul amniotic să fie spart, copilul încă respira oxigen prin intermediul plancentei, au precizat medicii care au asistat la nașterea micuțului. Potrivit acestora, sacul amniotic conține lichid limpede care ajută copilul să se dezvolte întrauterin, îi asigură schimbul de fluide pentru ca fătul să poate respira și alimenta și, mai mult, îl protejează pe aceasta de lovituri, lichidul având funcția de a amortiza orice lovitură din exterior.

De obicei, sacul amniotic se sparge singur în timpul nașterii. În termeni populari acest proces mai este numit „ruperea apei”. Ori, în timpul operației de cezariană, acesta este tăiat de către medic, pentru aputea scoate copilul din burta mamei. Potrivit specialiștilor, foarte rar se întâmplă ca sacul amniotic să rămână intact, astfel ca copilul să se nască direct în acesta.

Faptul că s-a născut cu mult înainte de termen, riscurile pentru sănătate erau foarte mari. Astfel, micuțul a rămas sub supravegherea medicilor timp de mai multe săptămâni. Potrivit medicilor care îngrijesc de fetița născută în sacul amniotic, la 26 de săptămâni de la naștere micuța se simte foarte bine, iar în scurt timp va fi externată acasă, împreună cu mama ei. 

 

 Articole relaționate:

Un copil s-a născut la aproape trei luni după moartea mamei sale 

În Moldova vor apărea specialiști instruiți pentru mamă și copil. „Au fost înregistrate și cazuri de mortalitate maternă, după ce femeile au născut acasă, iar medicii de familie nici nu știau” 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”