Redactor: Sorina Bujarov

Larisa este o prospătă mămică din Cimișlia. A născut acum un an, iar de curând a mers la un control ginecologic de rutină, la Centrul de Sănătate din Cimișlia. Femeia spune că a solicitat medicilor să o informeze despre metodele sigure de contracepție. Medicul i-a vorbit însă la general, fără să o informeze și despre consecințe și fără să-i facă sau să-i recomande unele teste medicale, pentru a afla care este starea ei de sănătate. Astfel, chiar la prima vizită ginecologul de la Centrul de Sănătate din Cimișlia i-a introdus femeii steriletul. Doar că nu în uter, dar în cavitatea abdominală.  

„Doamna mi-a spus că totul e bine și că chiar în ziua aceea putem să introducem metoda de contracepție. La introducere am avut o durere foarte mare, după care am avut și scurgeri ambundente”, povestește Larisa Boțanu, tânăra din Cimișlia, citată de PRO TV. Imediat după ce mediul a introdus steriletul, femeia a început să se simtă foarte rău. Atunci medicul i-ar fi spus că procedura nu ar fi decurs cum trebuie și că ar trebui să meargă la un alt specialist.

„Am venit la Chișinău, unde am făcut roentgen scopie, care a depistat că steriletul este tocmai lângă coloana vertebrală”, povestește femeia. După aceasta tânăra a mers la încă o consultație la Spitalul Clinic Municipal nr.1. Aici, specialiștii i-au spus că este nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă, pentru că steriletul îi pune viața în pericol. Astfel, intervenția chirurgicală a fost efectuată chiar la scurt timp. „Medicii spun că a fost o minune faptul că steriletul s-a mișcat prin corp și nu a afectat nici un țesut, ajungând tocmai la rinichi”, povestește Larisa.  

 Hotărâte că nu mai vor să fie însărcinate, unele moldovence se sterilizează definitiv. „O tânără s-a sterilizat la 27 de ani, după ce a făcut doi copii. Aceștia au decedat într-un accident“ 

Tânăra spune că ginecologul de la Centrul de Sănătate din Cimișlia s-ar face vinovat de ce i s-a întâmplat. De cealaltă parte, medicul care a efectuat procedura spune că în cariera s-a de 26 de ani nu i s-a mai întâmplat așa ceva.

„Eu înțeleg, îmi pare rău. Când am introdus steriletul s-a primit foarte ușor. Asta m-a pus pe gânduri că, posibil, nu a fost plasat unde trebuie și am trimis-o la ultrasonografie”, afirmă Lilia Bereșteanu, ginecolog la Centrul de Sănătate Cimișlia.

 Medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr.1, unde a fost operată tânăra, spun că întâlnesc asemena cazuri destul de des.

„Introducerea steriletului totuși este o procedură chirurgicală și trebuie făcută în condițiile corespunzătoare și de către specialiștii care posedă bine această tehnică. Asta pentru că pot surveni complicații, cum ar fi perforația uterului, traume ale organelor interne, care pot pune în pericol viața pacientei”, a precizat Iurie Dondiuc, directorul Maternității nr.1 din Capitală.

Steriletul este un dispozitiv intrauterin, care are rolul de a proteja de o sarcină nedorită. Acesta are o rată de succes de 99 la sută.

 

 Articole relaționate:

Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți copii se nasc bolnavi 

Uterul în formă de inimă, malformația care scade considerabil șansa unor moldovence de a deveni mame 

Avorturile la cerere, refuzate de mai mulți medici de la cea mai mare maternitate de peste Prut. “Trebuie să aducem vieţi, nu să le luăm”