Redactor: Irina Papuc

Acetaminophenul, cel mai bine cunoscut sub numele de Paracetamol este una dintre cele mai utilizate substanțe medicamentoase din întreaga lume și, de asemenea, este una dintre cele mai frecvente cauze de intoxicație.

Efectele Paracetamolului

Paracetamolul este folosit pentru efectul lui antipiretic (scade febra) și antialgic (împotriva durerii). Datorită acestor acțiuni Paracetamolul este util în multe afecțiuni: răceli, gripe, dureri de cap, de dinți, dureri musculare etc. În multe țări Paracetamolul este utilizat ca prima linie de tratament în cazul durerii. Este important de reținut că Paracetamolul este un tratament simptomatic, deci nu rezolvă cauza, scrie Contra Boli.

Cât Paracetamol putem să luăm într-o zi?

Doza maximă admisă de Paracetamol este 1 gram într-o priză (2 tablete de 500 mg de o dată) cu posibilitatea de a repeta de până la 4 ori pe zi. Asta înseamnă că doza maximă admisă de Paracetamol într-o zi este de 4 grame (8 tablete de 500 mg) în cazul unui adult cu o greutate medie de 65 de kg și fără maladii concomitente semnificative. Pentru persoanele cu un indice de masă corporală scăzut, copii peste 12 ani sau bătrâni (persoane cu o greutate scăzută) doza maximă admisă este de 2 grame pe zi, adică 4 comprimate de 500 mg! Pentru copiii sub 12 ani doza este în funcție de greutate. De asemenea, în cazul afecțiunilor hepatice sau renale, trebuie considerată o doză minimă de Paracetamol, din cauza incapacității organismului de a metaboliza substanța.

Supradoza de Paracetamol

De obicei supradozele de Paracetamol sunt accidentale. Oamenii știu că pot lua maxim 4-8 comprimate de Paracetamol pe zi în funcție de condiție, dar totuși o mare parte dintre prezentările la serviciului de urgență sunt datorate supradozei de Paracetamol. Cum este posibil aceasta?

Paracetamolul se vinde sub mai multe denumiri comerciale. Cele mai vândute sunt preparatele care se numesc chiar Paracetamol și conțin 500 mg de Acetaminophen, dar aceasta substanță activă este conținută în o mulțime de alte preparate pentru răceală și gripă. Iată doar o scurtă listă a medicamentelor ce conțin Paracetamol în diferite doze: Panadol, Coldrex, Darelon, Panadeine, Adol, Fervex,  Prodeine, Eferalgan, Perfalgan, Parasinus, Modafen, Theraflu.

Dacă iei peste 4 comprimate de Paracetamol de 500 mg pe zi și în plus alte preparate pentru răceală și gripă sau antialgice care conțin aceeași substanță activă ești la mare risc de supradoză.

 Ce facem când copiii au febră

Intoxicația cu Paracetamol

În momentul în care ați depășit doza maximă admisă de Paracetamol te afli la risc de a dezvolta intoxicația acută cu Paracetamol. Aceasta se manifestă în 3 etape:

I fază a intoxicației cu Paracetamol: apar simptome generale, nespecifice. Pot apărea greața, vărsături, dureri abdominale, amețeală. Hipoglicemia poate cauza transpirații reci, tremor, palpitații, dureri de cap. Aceste simptome pot dura aproximativ 24 de ore după care se remit spontan.

A II fază a intoxicației cu Paracetamol apare în aproximativ 24-48 de ore de la supradoză și se manifestă cu dureri în hipocondrul drept (sub coastele din partea dreapta) și epigastru. Apar semne ale insuficientei hepatice: icter (colorație galbenă a pielii), modificarea timpilor coagulării și creșterea transaminazelor (AST, ALT).

A III fază a intoxicației cu Paracetamol apare în 3-5 zile de la evenimentul inițial. În această fază insuficiența hepatică se poate remite însă la cei cu o afecțiune hepatică deja existentă poate progresa către hepatită fulminantă, aceasta din urma cauzând tulburări severe de coagulare, encefalopatie, sindrom hepatorenal. Hepatita fulminanta are o rata a mortalității de pana la 70%.

Tratament supradozei cu Paracetamol

Tratamentul în cazul supradozei accidentale sau în scop suicidal cu Paracetamol se face în spital.

 

█ Articole relaționate:

Un nou caz de deces provocat de gripă. Cum putem deosebi virozele de gripă 

Greşelile care agravează răceala şi gripa

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii