Autor: Irina Papuc

Zeci și poate chiar sute de doctori din țară nu și-au primit salariile pentru luna februarie din cauza întârzierilor de transferuri din partea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Problema ar fi că Trezoreria de Stat întârzie și ea cu transferurile. În lipsa unei Legi a Fondurilor, directorii de spitale care și așa o duceau greu, recunosc că rup bani de la serviciile comunale și din contractele pe medicamente ca să facă față situației. Alții, cer ajutorul administrației publice locale.

Peste 100 de lucrători de la secția consultativă a spitalului raional din Anenii-Noi nu și-au primit salariul deja pentru o lună jumătate. Managerul de aici spune că a avut datorii din cauza subfinanțării de 3 milioane de lei. Acum s-au abătut și alte probleme – transferul pentru luna martie nu s-a făcut în volum deplin, conform prevederilor contractului. Astfel, toți lucrătorii secției consultative din spital au rămas fără salariu.

„Am văzut că ministrul Sănătății a declarat presei că noi suntem de vină, pentru că avem management defectuos. Dar cum să dau salariu, dacă nu s-au făcut transferurile? Sunăm în fiecare zi la contabilitatea Companiei, deja aceia se supără pe noi. Ne spun de fiecare dată că bani în buget nu-s și că problema nu e numai la noi, dar la mai multe spitale așa că să răbdăm”, spune managerul de aici, Victor Cebotaru.

La Strășeni, la fel, transferurile nu s-au făcut în volumul stabilit în contract. Alexandru Tuchilă, directorul spitalului, spune că cea mai mare parte dintre angajați și-au primit salariile, cu excepția a 24 de doctori de la secția consultativă. Spitalul spune că are probleme financiare.

  Sănătatea, cu prioritate la finanțare. Ministerul Finanțelor, obligat prin lege să facă transferuri lunare fără nicio întârziere către sistemul de asigurări 

„În general, ne străduim să nu înregistrăm restanțe la plata salariilor. Le-am plătit pe toate, cu acea majorare de 20 la sută, fără excepții. Desigur că e problematic, pentru că dacă vorbim de cazuri contractate și cazurile tratate, este o mare diferență. În lunile ianuarie, februarie și acum martie avem câte 220 de pacienți la 192 de paturi. Unii stau și pe coridor, din cauza numărului mare de infecții respiratorii. Noi primim însă bani pe un număr mai mic de cazuri tratate. Încercăm să facem față”, spune Tuchilă. Directorul afirmă că a primit un suport financiar de la Administrația Publică Locală, în sumă de 40.000 de mii de lei. Toți au fost redirecționați pentru medicamente. În rest, Tuchilă spune că încearcă să se înțeleagă cu furnizorii de medicamente, cărora ar urma să le plătească mai târziu, iar tot ce poate economisi se duc la salarii.

Și la Nisporeni sunt dificultăți. Managerul de aici spune că încă nu vrea să bată alarma, problema este însă că banii de la CNAM au venit cu 20 la sută mai puțin. Banii au fost suficienți pentru salarii.

„Astăzi au fost făcute transferurile și doctorii își vor primi salariile. Ne descurcăm cam greu, dar deocamdată facem față. Avem noi unele șiretlicuri manageriale – ne înțelegem cu furnizorii de medicamente, cam rupem de la plata pentru energie electrică”, spune Roman Vasiliu, directorul spitalului raional din Nisporeni. Vasiliu spune că economiile făcute îi permit spitalului să funcționeze în regim normal până în luna octombrie. „Dacă nu vom încheia contracte adiționale, atunci pentru noiembrie și decembrie rămânem în totalitate fără bani. Deocamdată nu vrem să batem alarma”, afirmă Vasiliu.

Reprezentanții Sindicatelor spun că au fost informați despre faptul că există întârzieri la plata salariilor de câteva zile, însă că nu există informație centralizată. „Nu este o situația normală, deoarece spitalele trebuie să funcționeze în regim non-stop. Boala nu ține cont dacă avem sau nu bani. Mai suntem afectați și de inflație, au crescut prețurile, iar finanțarea, care este și așa la nivelul anului trecut, încă este făcută parțial. Situația economică și politică nu ar trebui să perturbe activitatea instituțiilor medicale”, spune Mihail Dutca, vicepreședinte al Sindicatului „Sănătatea”.

  Salariul doctorilor, la cheremul directorilor. Managerii spitalelor republicane distribuie cote minime din buget pentru remunerarea cadrelor medicale 

La modul ideal așa ar trebui să fie, în realitate lucrurile stau altfel. La solicitarea Sănătate INFO, ministrul Sănătății, Mircea Buga, a declarat că transferurile pentru secțiile consultative ale spitalelor au fost efectuate astăzi. „Pentru spitale au fost efectuate plățile deja. Sunt în proces plățile pentru alte instituții. Azi banii au fost virați către secțiile consultative. Din bugetul de stat au fost transferate pentru moment 50 de milioane de lei și urmează alte tranșe”, a declarat Buga.

Am solicitat explicații și de la Ministerul Finanțelor care nu a efectuat transferurile către CNAM în volum deplin. Din aceste motive, CNAM a înregistrat un deficit de 73 de milioane de lei. Răspunsul nu este deloc încurajator – transferul urmează să fie făcut, când însă nu se știe. „Bugetul de stat nu este în capacitate deplină de a realiza toate cheltuielile. Transferurile se vor efectua în limita posibilităților pe măsura încasării veniturilor la bugetul de stat, prioritate fiind plățile salariale”, ne-a spus Cristina Nicolau, responsabilă de relații cu presa de la Ministerul Finanțelor.

Potrivit legislatorilor, vom avea o Lege a Bugetului de Stat în aproximativ trei săptămâni, ceea ce înseamnă că criza încă mai continuă. Acum spitalele sunt finanțate la nivelul anului trecut.

 

  Articole relaționate:

Cum arată în cifre bugetul sănătății pentru următorii ani. Unde se vor aloca cei mai mulți bani 

Guvernul a avizat pozitiv Legea Bugetului de Stat pentru anul 2014. Cele mai mari alocări le revin sănătății și asistenței sociale 

10 milioane de lei tăiate din bugetul medicamentelor compensate de către stat. „Sistemul informațional integrat a rămas fără acoperire financiară, așa că banii vor merge acolo”