Redactor: Irina Papuc
A petrecut zeci de mii de ore în sala de operație și a salvat mii de oameni. Acum este bătrân și abandonat de statul pentru care a muncit. Vorbim despre geniul neurochirurgiei românești, Leon Dănăilă, care era gata să-și vândă casa în care locuiește numai ca să poată edita un tratat de neurochirurgie. Acum, după ce povestea lui a fost reflectată în presă, o țară întreagă s-a oferit să-l ajute cu bani, iar editurile s-au arătat interesate și ele.
Leon Dănăilă, considerat un geniu al neurochirurgiei româneşti, are o poveste demnă de un roman. Este originar din Darabani, judeţul Botoşani și este un specialist cu renume mondial în domeniul neurochirurgiei, scrie Adevarul România.
După ce a tratat 40.000 de pacienţi, a salvat zeci de mii de vieţi, a modernizat neurochirurgia românească, întrebat într-un interviu pentru „Monitorul de Botoşani“ ce a făcut statul român pentru el, Leon Dănăilă răspunde sec: „Nimic!”. După zeci de ani de muncă susţinută, academicianul primeşte lunar, un salariu de 2.500 de lei, din care 950 de lei dă pe cheltuielile de întreţinere. A trăit mult timp cu 1.800 de lei. În aceste condiții, profesorul pur şi simplu nu are bani să-şi scoată cărţile. Mai precis vrea să-şi vândă apartamentul din Capitală, unui cumpărător care ar dori să-l lase să stea în casă până la sfârşitul vieţii. Așa se gândea că ar reuşi să facă rost de banii necesari pentru a termina de editat cartea la care lucrează.
„Functional Neuroanatomy of the Brain” - un tratat la care profesorul a muncit zece ani, costă 130.000 de lei pentru a fi publicat. Acum pentru cartea la care scrie, încă nu a găsit fonduri. În Statele Unite, locul unde Leon Dănăilă s-a perfecţionat şi unde ar fi fost dorit, i-ar fi oferit un milion de dolari pe an.
Dănăilă operează şi acum, la 81 de ani, la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar Arseni. După 50 de ani de profesie, a descoperit o nouă formaţiune în creier. Activitatea lui poate fi relatată în cifre - peste 27.000 de intervenţii chirurgicale pe creier (record mondial), scăderea mortalităţii în operaţii de la 50% la 4%, graţie introducerii microscopului operator, 39 de cărţi de specialitate scrise, dar şi un uriaş tratat de neurochirurgie, acceptat la nivel mondial.
După descrierea dramei neurochirurgului în mass-media, sute de români s-au mobilizat pe reţelele sociale pentru a da o mână de ajutor academicianului. Pentru cei care doresc să-l ajute a fost creat un grup pe o reţea socială. În doar câteva ore, peste 550 de persoane au aderat la grup, au cerut detalii şi s-au oferit să pună bani pentru editarea cărţii. A fost iniţiată şi o campanie de crowdfunding pentru cartea profesorului. În 20 de ore, din datele de pe site, reiese că 38 de persoane au donat 940 de dolari.
█ Articole relaționate: