Redactor: Irina Papuc

A petrecut zeci de mii de ore în sala de operație și a salvat mii de oameni. Acum este bătrân și abandonat de statul pentru care a muncit. Vorbim despre geniul neurochirurgiei românești, Leon Dănăilă, care era gata să-și vândă casa în care locuiește numai ca să poată edita un tratat de neurochirurgie. Acum, după ce povestea lui a fost reflectată în presă, o țară întreagă s-a oferit să-l ajute cu bani, iar editurile s-au arătat interesate și ele.

Leon Dănăilă, considerat un geniu al neurochirurgiei româneşti, are o poveste demnă de un roman. Este originar din Darabani, judeţul Botoşani și este un specialist cu renume mondial în domeniul neurochirurgiei, scrie Adevarul România.

După ce a tratat 40.000 de pacienţi, a salvat zeci de mii de vieţi, a modernizat neurochirurgia românească, întrebat într-un interviu pentru „Monitorul de Botoşani“ ce a făcut statul român pentru el, Leon Dănăilă răspunde sec: „Nimic!”. După zeci de ani de muncă susţinută, academicianul primeşte lunar, un salariu de 2.500 de lei, din care 950 de lei dă pe cheltuielile de întreţinere. A trăit mult timp cu 1.800 de lei. În aceste condiții, profesorul pur şi simplu nu are bani să-şi scoată cărţile. Mai precis vrea să-şi vândă apartamentul din Capitală, unui cumpărător care ar dori să-l lase să stea în casă până la sfârşitul vieţii. Așa se gândea că ar reuşi să facă rost de banii necesari pentru a termina de editat cartea la care lucrează.

„Functional Neuroanatomy of the Brain” - un tratat la care profesorul a muncit  zece ani, costă 130.000 de lei pentru a fi publicat. Acum pentru cartea la care scrie, încă nu a găsit fonduri. În Statele Unite, locul unde Leon Dănăilă s-a perfecţionat şi unde ar fi fost dorit, i-ar fi oferit un milion de dolari pe an.  

 Neurochirurgul Grigore Zapuhîh: „Acum eu pot să-mi tratez bine pacientul. Să-l trimit acasă astăzi, nu mâine. Prin anii ‘80 produceam și invalizi. Nu eram noi de vină, așa era medicina” 

Dănăilă operează şi acum, la 81 de ani, la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar Arseni. După 50 de ani de profesie, a descoperit o nouă formaţiune în creier. Activitatea lui poate fi relatată în cifre - peste 27.000 de intervenţii chirurgicale pe creier (record mondial), scăderea mortalităţii în operaţii de la 50% la 4%, graţie introducerii microscopului operator, 39 de cărţi de specialitate scrise, dar şi un uriaş tratat de neurochirurgie, acceptat la nivel mondial.

După descrierea dramei neurochirurgului în mass-media, sute de români s-au mobilizat pe reţelele sociale pentru a da o mână de ajutor academicianului. Pentru cei care doresc să-l ajute a fost creat un grup pe o reţea socială. În doar câteva ore, peste 550 de persoane au aderat la grup, au cerut detalii şi s-au oferit să pună bani pentru editarea cărţii. A fost iniţiată şi o campanie de crowdfunding pentru cartea profesorului. În 20 de ore, din datele de pe site, reiese că 38 de persoane au donat 940 de dolari.   

 

 Articole relaționate:

Povestea chirurgului moldovean școlit de medicul personal al lui Berlusconi. „Cât am muncit în Italia, m-am străduit să „fur” multă meserie, ca să o pot aplica și acasă” 

Cunoscut drept belgian, dar cu rădăcini moldovenești. Neurochirurgul care a înființat un departament de neurochirurgie la Bruxelles și a obținut premii în toată lumea a revenit în Moldova