Autor: Irina Papuc
Medicamentele din Moldova ar putea costa mai puțin. Deputații din Comisia protecție socială, sănătate și familie au dezbătut astăzi un proiect de lege care prevede introducerea adaosurilor comerciale, în funcție de prețul medicamentelor. Cu cât medicamentele sunt mai ieftine, cu atât adaosul comercial va fi mai mare și invers – dacă prețul medicamentului trece de 150 de lei, adaosul comercial urmează să fie obligatoriu mai mic. Experții spun că nu există o certitudine în procente exacte privind impactul modificării legii, însă că începutul este unul promițător.
Inițiativa legislativă este semnată de către deputații comuniști și este în procedură de examinare la Parlament. Aceasta prevede modificarea mai multor articole din Legea cu privire la activitatea farmaceutică. Astfel, în percepția autorilor, medicamentele trebuie separate în trei grupuri, în funcție de prețul acestora – mai ieftine de 50 de lei, care costă între 51 și 150 de lei, iar din a treia categorie să facă parte toate medicamentele mai scumpe de 150 de lei.
Astfel, acum adaosul comercial la medicamente ajunge la 40 la sută – 15 la sută pentru depozite și 25 la sută pentru farmacii, iar acesta este fix pentru toate medicamentele, inclusiv pentru cele compensate. Acest lucru ar urma să fie revăzut.
Deputații propun ca pentru prima categorie de medicamente, care sunt și cele mai ieftine, să fie stabilit un adaos comercial de maxim 40 la sută, dacă nu sunt incluse în lista medicamentelor compensate, iar dacă fac parte din această listă adaosul comercial să atingă maxim 36 la sută. Pentru medicamentele din a doua categorie – cu prețul între 51 și 150 de lei, se propune un adaos comercial maxim de 36 la sută pentru cele care nu sunt incluse în lista medicamentelor compensate și 34 la sută – pentru cele care se regăsesc în listă. Pentru a treia categorie, cele mai scumpe de altfel, se propune un adaos comercial de maxim 32 la sută pentru cele care nu sunt incluse în listă și 30 la sută, pentru cele care sunt incluse în lista medicamentelor compensate.
În Nota Informativă a proiectului, autorii argumentează că actualul cadru legislativ „oferă posibilități de majorare neîntemeiată a prețului la medicamentele de import”.
„Stabilirea unui mecanism diferențiat de aplicare a adaosului comercial în funcție de prețul medicamentului va motiva operatorii farmaceutici să producă și să comercializeze medicamente din spectrul celor ieftine, soluționând astfel problema deficitului de medicamente calitative și accesibile la preț”, mai adaugă aceștia.
Deputații cred că astfel ar putea influența o reducere de preț de la 8 până la 26 la sută, deși documentul nu este însoțit de o analiză a impactului de reglementare asupra activității de producător.
Experții spun că direcția pornită este una bună, mai complexă decât până acum, însă tot nu este una multidimensională. Probleme ar putea apărea - de exemplu medicamente ieftine, de calitatea proastă.
„Recent, a reînceput o dezbatere la nivel de Parlament și Guvern referitor la prețul exorbitant la medicamente care îl plătesc atât cetățenii din propriul buzunar, cât și statul care achită o parte sau integral pentru medicamentele compensate. Guvernul trecut a abordat această problemă prin măsuri unidimensionale, de înregistrare a prețurilor la medicamente în baza mecanismului de referință la prețurile externe dintr-o serie de țări, mecanism de altfel ineficient, așa cum au prevăzut și experții internaționali. Prețurile la medicamente au continuat să crească, așa cum arată și rezultatele unui studiu privind accesul la medicamente, realizat de Centrul PAS și care urmează a fi lansat în curând”, spune Stela Bivol, director de programe la Centrul PAS.
„Consider această inițiativă drept o evoluție în direcția bună și conform practicilor bune de creștere a responsabilității statului în accesul echitabil la medicamente. Totodată, sunt câteva aspecte, unde detaliile vor fi foarte importante: analiza economică privind impactul adaosurilor comerciale diferențiate asupra disponibilității medicamentelor și asupra pieței farmaceutice și mai ales ca pe lângă prețul mai mic, calitatea medicamentelor să nu sufere, de aceea e nevoie de politici care acoperă în mod egal ambele dimensiuni. Ultima observație e că adaosul comercial diferențiat este doar unul dintr-o serie de politici de oprire și micșorare a prețurilor la medicamente care sunt practicate de țările UE”.
Un raport al Curții de Conturi, efectuat în perioada 2012 -2013, privind formarea prețurilor la medicamente, discutat și acesta în Comisie, a scos la iveală faptul că moldovenii au suportat cheltuieli suplimentare de aproape 5 milioane de lei, din cauza reglementării proaste.
Astfel, auditorii au constatat că Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale au demonstrat cu nivel redus al sistemului de control intern privind formarea prețurilor și o ineficiență vădită privind managementul la acest capitol.
█ Articole relaționate: